Slanke Windows-laptop weegt nauwelijks 900 g

Lenovo ThinkPad X1 Nano laptop review

0
422

Lenovo ThinkPad X1 Nano

€ 2.193,-
6

Diskidee Performance Rating

6.0/10

Pros

  • Build quality
  • Very portable
  • Excellent keyboard

Cons

  • Expensive
Wij testen de Lenovo ThinkPad X1 Nano Gen1, een ultralichte, platte Linux- en Windows-laptop met een uitstekend toetsenbord. Maar werkt hij ook snel?

Lenovo’s ThinkPad X1-serie bestaat uit high-end laptops in verschillende vormen: laptops (Extreme, Carbon, Nano), 2-in-1 (Yoga) en de X1 Fold, ’s wereld eerste opvouwbare pc.

De meeste Lenovo X1-laptops voldoen aan de Intel Evo Platform-vereisten voor slanke laptops met elfde-generatie Intel-chipsets, Wi-Fi 6, 40 GB/s Thunderbolt 4 via een gewone USB-C-koppeling, minimaal negen uur autonomie bij gebruik van een Full HD-scherm en een veertig procent verbeterde responsiviteit in vergelijking met twee jaar oude laptops. Een Evo-laptop dient ook in minder dan een seconde wakker te worden uit slaap- of sluimerstand.

Voor zakelijke gebruikers is er verder het Intel Evo vPro Platform, met hardware-gebaseerde beveiligings- en beheermogelijkheden op afstand.

 
Kenmerken

Wij testten de ThinkPad X1 Nano Gen1, een lichtgewicht 13-inch laptop met Intel Core i7-processer van de elfde generatie en Intel’s nieuwste technologie, zoals Thunderbolt 4, Wi-Fi 6, Rapid Charge en optionele 5G-modem.

Prijzen starten aan € 1.789,- voor modellen met Intel Core i5-processoren, maar wij testten het nieuwste model met mobiele Intel Core i7-1160G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB gesoldeerd LPDDR4x-4266 SDRAM, 512GB WD PC SN530 SSD (met nog 428 GB vrije ruimte vlak na de ingebruikname van Windows 10) en 13-inch 16:9 2K beeldscherm (niet aanraakgevoelig) met Dolby Vision en 450 nits helderheid.

Deze laptop heeft een verlicht ThinkPad-toetsenbord, met ruim bemeten, comfortabel tikkende chiclet-stijl toetsen.

Inzake navigatie heeft deze slanke laptop zowel een met Corning Gorilla Glass beschermd aanraakvlak met klikfunctie, als de klassieke rode ThinkPad Trackpoint-muisaanwijzer tussen de G, H en B-toetsen, met drie fysieke muistoetsen onder de spatiebalk en boven het ThinkPad Trackpad.

Rechts van het muisvlak is er nog een kleine, gevoelige vingerdruksensor.

De stroomtoets bevindt zich aan de rechterkant van de behuizing en is dus niet in het toetsenbord geïntegreerd.

Links in de platte matzwarte behuizing zijn er twee USB-C-poorten met laadcapaciteit en Thunderbolt-functionaliteit, zoals de mogelijkheid om externe schermen te gebruiken. De enige andere poort is een 3,5 mm audio-uitgang.

Alle navigatietoetsen zijn samen met vier aparte cursortoetsen op zichzelf bruikbaar, zonder combinatie met een Fn-toets.

Boven het toetsenbord is er een smalle rij functietoetsen, met regelingen voor de geluidssterkte, de helderheid van het scherm, de draadloze verbindingen, de telefoniefuncties voor de modellen met 5G-modem, en een privacy-toets om de vier ‘array’-microfoons uit te schakelen.

Naast de 720P IR-webcam met Windows Hello-ondersteuning in de bovenste smalle schermrand zit een kleine schuifschakelaar waarmee je de lens bedekt, om zo je privacy te beschermen.

Lenovo biedt drie jaar carry-in garantie op deze laptop. Tegen betaling zijn ook er bijkomende garantiemogelijkheden.

Lenovo X1 Nano Gen 1

Lenovo X1 Nano Gen 1 (© Lenovo ; licentie: Lenovo )

 
Praktijk

Het ontspiegelde 2K-scherm heeft een goede beeldkwaliteit, met een goede zwartweergave en mooie kleuren. Je kan dit scherm 180° plat neerleggen.

De toetsenbordkwaliteit is uitstekend; het is een plezier om op dit toetsenbord snel met tien vingers te typen. ThinkPad-toetsenbord blijven van de beste die laptops te bieden hebben.

Mirametrix Glance privacysoftware

Mirametrix Glance privacysoftware (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

De infrarode webcam kun je voor meer dan alleen videoconferencing en veilig inloggen gebruiken. Lenovo levert namelijk Mirametrix Glance-software mee. Die verbetert de beveiliging, bijvoorbeeld door het scherm automatisch te dimmen voor toevallige passanten wanneer je je voor kortere of langere tijd van de laptop verwijdert.

Glance kan het scherm verder automatisch dimmen als er iemand over je schouders meekijkt, of je waarschuwen wanneer een derde meekijkt naar je scherm.

Als extra’s zijn er functies voor het werken met meerdere externe schermen. Multitasken is eenvoudiger met de ‘Snap Windows’-functie die je toelaat om apps eenvoudig over meerdere monitoren te verplaatsen. De ‘Smart Pointer’ helpt je bij het terugvinden van je cursor.

‘Digital Wellness’ ten slotte laat toe om timers voor computergebruik in te stellen of je te helpen om de 20-20-20-regel toe te passen: alle twintig minuten kijk je twintig seconden naar iets dat twintig voet verwijderd is. In het Nederlands werkt dat geheugensteuntje natuurlijk iets minder goed: twintig voet is zes meter.

Lenovo X1 Nano Gen 1 binnenkant

Lenovo X1 Nano Gen 1 binnenkant (© Lenovo ; licentie: Lenovo )

 
Prestaties

Lenovo zegt dat de 48 Wh Li-poly-accu van deze ThinkPad X1 Nano het negen uur uithoudt bij normaal computerwerk. Wij maten exact 8,95 uur in de UL Futuremark PCMarak 10 Modern Office Battery Benchmark, dus dat blijkt niet gelogen.

Opvallend is wel dat de accu van deze laptop het tijdens het afspelen van video veel langer uithoudt, namelijk bijna twaalf uur in de benchmark. En zelfs tijdens gamen gaat de accu meer dan tweeëneenhalf uur mee.

De prestaties zijn voldoende voor intensief kantoorwerk en lichtere vormen van multimediabewerking en 3D-gaming.

Conclusie
De Lenovo ThinkPad X1 Gen 1 is een goed presterende, slanke, stevig gebouwde laptop voor algemeen computerwerk met een uitstekend toetsenbord. Goedkoop is het wel niet.
Foto van Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBinnenlucht-kwaliteit bewaken met app
Volgend artikelBetaalbare 2-in-1 Chromebook met Qualcomm
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.