Home Hardware

Professionele beveiliging met app-bediening

Ajax beveiligingssysteem review

0

Ajax beveiligingssysteem starterset

Vanaf € 347,-
8.3

Diskidee Rating

8.3/10

Pros

  • User friendly
  • Stable
  • Long battery life
We testen Ajax, een professioneel beveiligingssysteem, ontwikkeld in Europa. Onderdelen communiceren onderling met elkaar via een versleuteld draadloos communicatieprotocol dat toestellen tot op twee kilometer afstand verbindt. Maar hoe gebruiksvriendelijk werkt dit allemaal?

Ajax Systems is in 2011 opgericht in Oekraïne door Oleksandr Konotopskyi met de bedoeling om een gebruiksvriendelijk, veilig draadloos beveiligingssysteem te ontwikkelen.

Vandaag heeft de Ajax-productlijn 33 beveiligingsapparaten, gaande van detectoren die beschermen tegen diefstal, brand, vochtschade tot relais die je op afstand bedient. Ajax wordt verkocht in 120 landen, waarbij ook België en Nederland.

Hoewel een beetje technisch onderlegde gebruiker Ajax perfect zelf kan installeren (zoals wij deden voor deze review), wordt dit beveiligingssysteem in principe verkocht en geïnstalleerd door professionele partners, die er niet alleen voor zorgen dat alles optimaal functioneert, maar dat de installatie ook voldoet aan de lokale regelgeving en aangifteplicht.

Zij verzorgen ook de technische ondersteuning en bieden de fabrieksgarantie.

De informatie over de distributeurs en wederverkopers van Ajax Systems vind je op de websites voor België en Nederland.

 
Techniek

Alle componenten zijn verkrijgbaar in wit of zwart. Het systeem wordt volledig geconfigureerd en bediend via smartphone.

De onderdelen communiceren draadloos met elkaar tot over een afstand van twee kilometer in open ruimte via het bedrijfseigen ‘Jeweller’-protocol. Dit gebruikt de licentievrije 868.0-868.8 MHz-frequentie.

Het is versleuteld met 128-bit AES-encryptie, biedt bescherming tegen ‘jamming’ en signaalvervalsing, heeft een latentie van slechts 0,15 seconden (zodat detectoren snel kunnen alarmeren) en belast de batterij van de detectoren nauwelijks, waardoor deze tot zeven jaar lang meegaan.

Eén Jeweller-netwerk bestuurt tot tweehonderd componenten.

 
OS Malevich

De werking is gebaseerd op het bedrijfseigen OS Malevich. Dit modulaire, real-time (RTOS) besturingssysteem is volgens Ajax Systems immuun tegen virussen en beveiligd tegen cyberaanvallen. (Meer details over Malevich vind je in een blog op de Ajax Systems-website.)

Dankzij de modulaire opbouw van het OS kan Ajax Systems nieuwe features vlot toevoegen.

Zo werd recent (in OS Malevich 2.7) ondersteuning toegevoegd voor het SIA DC-09-protocol, een standaardmanier om te communiceren met populaire Central Monitoring Station (CMS)-systemen (Patriot Alarm, SIMS, Horus, Safecon etc.) die in grotere organisaties worden gebruikt.

Ajax hub black

Ajax hub black (© Ajax Systems; licentie: Ajax Systems)

 
Bedieningspaneel

De Ajax-hub is de centrale van elk Ajax-systeem. Dit bedieningspaneel schakelt het alarm in en uit en stuurt meldingen naar de gebruiker(s) en eventueel naar een verbonden alarmcentrale.

De hub heeft twee aparte antennes. Via tweewegcommunicatie worden componenten om de twaalf seconden gecontroleerd. Eenmaal geïnstalleerd, onderhoudt de hub zichzelf en voert eventuele software-updates zelfstandig uit.

Als de hub storingen ondervindt op een frequentie, bijvoorbeeld door ‘jamming’, schakelt ze automatisch over naar een andere. Is de volledige frequentieband verstoord, dan verzendt ze een noodalarm.

Ajax heeft verschillende hubs, bedoeld voor grotere en kleinere installaties met meer of minder componenten, gebruikers, beveiligingsgroepen en beveiligingsscenario’s.

Alle hubs zenden een noodsignaal uit via drie verschillende kanalen: via wifi, via ethernet en via het gsm-netwerk. De duurdere hubs bieden plaats aan twee sim-kaarten zodat er twee aparte gsm-waarschuwingen uitgestuurd kunnen worden.

 
Startpakket

In ons testpakket werd het krachtigste bedieningspaneel meegeleverd, de Ajax Hub 2 Plus.

Deze kan tot tweehonderd componenten aansturen, dit in combinatie met maximaal vijf signaalversterkers, ondersteunt tot tweehonderd gebruikers, 25 beveiligingsgroepen, 64 scenario’s en heeft communicatiekanalen via ethernet, wifi en tweemaal 2G/3G/4G(LTE).

Dankzij de signaalversterkers kan dit bedieningspaneel een gebied tot maximaal 35 vierkante kilometer beveiligen. Deze hub is dus ook geschikt om een groot gebouw of terrein te beveiligen, ingedeeld in zones, met een duidelijk georganiseerde toegang voor medewerkers.

Bovenop dit compacte bedieningspaneel, dat eventueel tegen een wand kan worden gemonteerd, is een veelkleurige led met het Ajax-logo die visueel de beveiligingsstatus toont. Een noodbatterij garandeert de werking tot vijftien uur na stroom uitval.

 
Ingebruikname

Verwijder de knoeibestendige bevestigingsplaat (‘SmartBracket’) aan de onderkant van de Hub 2 Plus door ze naar boven te duwen.

Onder de plaat vind je een zakje met de nodige schroeven en bevestigingsmaterialen. Daarmee kan je de hub veilig tegen een muur of plafond bevestigen nadat ze geconfigureerd is.

Volg de instructies in de handleiding. Een stroomkabel en ethernetkabel worden meegeleverd.

Open de Ajax app (ook in het Nederlands) en creëer een account. Je hoeft alleen je naam, e-mailadres en telefoonnummer in te vullen. (Achteraf beveilig je je account eventueel extra via tweefactorauthenticatie.)

De app stuurt sowieso twee verificatiecodes vóór het account actief is: zowel via sms als via e-mail.

Je kan de hub nu handmatig configureren via het Dashboard, of de stap-voor-stap-handleiding via de wizard volgen.

 
Werking

Alles begint uiteraard met het inschakelen van de hub; het logo op de bovenkant brandt zodra ze klaar is groen (ethernet-verbinding) of wit (gsm-verbinding). Geef de hub een naam en vul de registratiesleutel in die je op de achterkant vindt. Je kan ook de qr-code fotograferen om typewerk te besparen.

Voeg nu eventueel een wifiverbinding toe (alleen 2,4 GHz b/g/n). Hiermee is de hub ingesteld.

Eventuele nieuwe firmware past de hub automatisch toe (dit automatisme kun je evenwel uitschakelen via de app).

Ajax componenten (© Ajax Systems; licentie: Ajax Systems)

Eventuele updates worden alleen geïnstalleerd als het beveiligingssysteem ontwapend is. Bovendien duurt de installatie nooit langer dan tien seconden (de firmware is kleiner dan 0,5 MB).

Updates gebeuren in de achtergrond, zonder de functionering van het systeem te verstoren. Alles gebeurt geëncrypteerd, is beveiligd met SSH-sleutels en extra updateserververficatie en -authenticatie en checksumcontroles.

Bij ons werd OS Malevich 2.10 geïnstalleerd, met nieuwe instellingen en functies en compatibiliteit met de Britse norm PD 6662:2017.

Nieuwe functies zijn bijvoorbeeld het systeem inschakelen in twee fasen (de gebruiker kan het systeem activeren via een controleapparaat zoals SpaceControl of Keypad, maar het wordt pas echt gewapend bij het activeren van het apparaat dat als tweede fase ingesteld is, bijvoorbeeld de deursluiting); alarmherstel verzenden naar een ARC (meldkamer); alarmverificatie (aparte alarmbevestiging naar een meldkamer wanneer binnen de opgegeven tijd meerdere apparaten geactiveerd worden); en automatische de-activering van alarmen na een bepaald aantal alarmen, of een bepaalde tijd.

 
Software

De meeste Ajax-software is gratis.

De gebruiksvriendelijke, overzichtelijke app voor Android en iOS bestaat in een gewone en een Pro-versie.

De gewone versie voor eindgebruikers bevat ook een virtuele paniekknop. Je kan tot 99 gebruikers toevoegen aan één beveiligingssysteem.

De gebruikers krijgen verschillende rechten, van ‘Administrator’ met volledige toegang over ‘Pro’ met gedeeltelijke beheertoegang tot ‘Normal’ voor gewone gebruikers.

Waarschuwingen worden verstuurd via push-notificaties, sms-berichten of telefoontjes naar de systeemeigenaar. Dit stel je zelf in via de app. Verbinding met een alarmcentrale is ook mogelijk.

Ajax app overzicht meldingen (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

De Pro-versie voor installateurs laat toe om alarmsystemen van verschillende cliënten vanop afstand te beheren.

Installateurs en CMS-installateurs kunnen hiervoor ook de Pro Desktop-applicatie voor Windows en macOS hiervoor gebruiken.

Ajax 911 is een volledig centraal monitoringstation dat cloudgebaseerd is. Dit is een betalende optie.

Ajax API is een software-interface waarmee ontwikkelaars Ajax kunnen integreren in hun eigen applicaties zoals CRM.

Ajax Translator ten slotte is een app om een Ajax-installatie te verbinden met CMS software.

 
Ruimtes en apparaten toevoegen

Start de installatie met het toevoegen van ruimtes. Aan elke ruimte kan je een foto toevoegen.

Vervolgens voeg je een of meer beveiligingsapparaten toe aan elke ruimte. Dit verloopt telkens op dezelfde manier: code invoeren of qr-code met de app scannen en configureren.

We konden natuurlijk niet alle componenten van Ajax Systems testen.

Bijvoorbeeld alleen al voor de bewegingsdetectoren is er keuze uit zes verschillende soorten: met of zonder visuele verificatie van een alarm, met of zonder bescherming tegen valse alarmen veroorzaakt door de luchtstroom van de airconditioner of de open haard, met of zonder ingebouwde glasbreukdetector, een buitendetector (met IP55-bescherming) of tot slot een speciale bewegingsdetector met smalle kijkhoek die het openen van gordijnen bewaakt.

 
Componenten

Wij testten de volgende componenten:

  • MotionCam bewegingsdetector met visuele verificatie;
  • DoorProtect openingsdetector;
  • LeaksProtect kleine overstromingsdetector die ook een melding geeft wanneer het water opdroogt;
  • FireProtect rook- en temperatuurdetector;
  • KeyPad bedieningspaneel met paniekfunctie voor muurbevestiging;
  • SpaceControl afstandsbediening met paniekfunctie voor op zak;
  • HomeSiren, compacte sirene voor in huis;
  • en Socket 11A slim stopcontact met aanpasbare led-kleur en de mogelijkheid om het stroomverbruik van het aangesloten apparaat te meten.

Al deze componenten werken op batterijen die tot zeven jaar lang meegaan (vier jaar voor de MotionCam).

Sommige modules kan men optioneel met het stroomnet verbinden (bijvoorbeeld de buitensirene die vaak op een moeilijk bereikbare plaats gemonteerd wordt, waar het niet praktisch om de batterijen te vervangen).

Ajax app overzicht (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Deze componenten installeerden en functioneerden allemaal zoals geadverteerd. De Ajax-bewegingsdetectoren gaan in principe niet af bij bewegingen van huisdieren kleiner dan vijftig centimeter en lichter dan twintig kilogram.

De MotionCam stuurt je een of meer foto’s bij een detectie en dan kan je een eventueel vals alarm eerst visueel controleren.

Videocamera’s kan men in het Ajax-systeem integreren, zolang ze RTSP ondersteunen of integreren met Uniview, Dahua, Hivsiion, Safire IP of DVR-systemen.

Je kan je eigen systeem samenstellen via de Ajax-configurator. Maar zoals we reeds vermeldden raadt Ajax Systems aan om een professionele installateur te gebruiken.

Conclusie
Het draadloze Ajax-beveiligingssysteem is uitgebreid, gebruiksvriendelijk, stabiel en voor zover wij kunnen beoordelen zeer veilig. (Ajax System zegt dat het regelmatig zelf op zoek gaat naar kwetsbaarheden door externe ‘penetration testers’ op zijn systeem los te laten.) In de circa twee maanden dat wij het uittesten, ondervonden we geen valse alarmen, of problemen van andere aard.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten