Discreet draadloos mesh-systeem met wifi-6

Asus ZenWiFi AX6600 Tri Band WiFi Router Model: XT8 review

0
1485

Asus ZenWiFi AX (XT8)

€ 459,-
7.4

Diskidee Performance Rating

8.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.2/10

Pros

  • User friendly
  • Discrete design
  • Good performance

Cons

  • Expensive
We testen het Asus ZenWiFi AX (XT8) wifi-6 mesh-systeem met twee witte of zwarte modules die een locatie tot 410 vierkante meter van een stabiel en veilig draadloos netwerk voorzien. Maar presteert het ook goed?

Het door ons geteste duopack van het Asus ZenWiFi AX (XT8) wifi-6 mesh-systeem heet volgens de verpakking voluit ‘Asus ZenWiFi AX6600 Tri Band WiFi Router Model: XT8’, maar online vind je het gemakkelijker terug onder de kortere naam.

Asus heeft trouwens ook een goedkoper ZenWifi AC wifi-6 mesh-systeem met een gecombineerde opgegeven draadloze snelheid van 3.000 Mbit/s (AC3000).

 
Kenmerken

De AX-variant biedt AC6600-snelheid, maar hoe Asus aan dit getal komt is niet helemaal duidelijk.

In de praktijk werken de drie zenders respectievelijk aan maximaal 574 Mbit/s in de 2,4 GHz-frequentie (voor ax-verbindingen; maximaal 300 Mbit/s voor ac-verbindingen) en 4.808 Mbit/s in de 5 GHz-frequentie (voor ax; maximaal 3.466 Mbit/s voor ac).

De derde ax-zender in elke module levert het draadloze communicatiekanaal of ‘backhaul’ tussen de mesh-modules. Een ethernet-backhaul wordt overigens ook ondersteund, maar dat vergt uiteraard de installatie van netwerkkabels tussen de modules.

De rechthoekige modules hebben een strakke witte of zwart vormgeving; ze zijn niet al te groot (ongeveer paperbackformaat) en passen in elk interieur.

De zes antennes zijn onzichtbaar binnenin gemonteerd; een deel van de antennes is in een 45° hoek geplaatst, zodat de draadloze signalen optimaal in drie dimensies geprojecteerd worden.

Alle aansluitingen (drie gigabit-netwerkpoorten, een 2.5G-wan/lan-poort, een usb 3.0-aansluiting, stroomaansluiting) en knoppen vind je achteraan (stroomknop) en onderaan (resetknop en wps-knop). De 1,75A voeding is zeer compact.

Op de voorkant is er onderaan één status-led die informatie in verschillende kleuren toont. Bij normaal gebruik en met een stabiele verbinding tussen de modules en met het internet kleurt deze led wit. Je kan de led via het beheer uitschakelen.

De installatie gebeurt in principe met de Asus Router-app, maar kan ook op de traditionele manier via een webbrowser.

Alle informatie over de ZenWiFi AX (XT8) vind je op de website van Asus.

Asus ZenWiFi AX (XT8)

Asus ZenWiFi AX (XT8) (© Asus; licentie: Asus)

 
Ingebruikname

Open de Asus Router-app, druk op het plusteken om een nieuw apparaat te configureren en selecteer in de getoonde lijst een ‘Router uit Asus ZenWiFi-serie’. Geef de app toegang tot de locatie van de smartphone.

Schakel beide modules in. De module die je aan je internetrouter of ethernetswitch koppelt, is de mesh ‘master’ of Asus AiMesh-router; de tweede module is automatisch een Asus AiMesh-node.

Tijdens de installatie dienen beide modules dicht bij elkaar geplaatst te worden, niet verder dan drie meter uit elkaar.

De app vindt de AiMesh-router automatisch, op voorwaarde dat Bluetooth op de smartphone actief is (dit wordt uitsluitend tijdens de setup gebruikt).

Je typt een wifi-netwerknaam en -wachtwoord. Standaard worden beide wifi-frequenties gekoppeld, maar optioneel kan je dit scheiden door het balkje bij ‘2.4GHz en 5GHz scheiden’ naar rechts te schuiven.

Configureer vervolgens het beheerwachtwoord; dit mag niet hetzelfde zijn als het fabriekswachtwoord.

De instellingen worden nu binnen de paar minuten toegepast, waarbij alle configuratieopties automatisch worden gedetecteerd en ingesteld. Uiteraard kan je hier achteraf wijzigingen aanbrengen.

Vergeet niet eerst je smartphone te verbinden met het zopas aangemaakte wifinetwerk van de Asus XT8. De app zal daarna het netwerk automatisch optimaliseren.

Je kan die optimalisatie achteraf opnieuw uitvoeren via het hoofdscherm van de app; dit is nodig als je de modules op een andere plaats neerzet, of als je extra modules toevoegt aan het mesh-netwerk. Elke module voegt 230 vierkante meter dekking toe.

De eerste keer vraagt de app of je verbinding op afstand wil toelaten; dan wordt automatisch een Asus DDNS-verbinding gecreëerd, zodat je de router ook buiten het lokale netwerk kan beheren.

Lukt het met de app niet of verkies je direct een geavanceerde installatie dan kan dit op de traditionele manier met een webbrowser op een pc die gekoppeld is aan de AiMesh-router module. Surf dan naar router.asus.com en login met admin/admin.

We beoordelen de installatieprocedure als zeer gebruiksvriendelijk.

 
Beheer

Het beheer gebeurt met de Asus Router-app of met een webbrowser. Het webbeheer is zeer uitgebreid, maar met een overzichtelijk, app-achtig design, dat grotendeels dit van de Router-app overneemt.

Recht uit de verpakking werkt alles zoals het moet, maar via het beheer kan je bijvoorbeeld bepaalde apparaten voorrang verlenen, een vpn-verbinding configureren, de veiligheidsinstellingen wijzigen of een gastnetwerk creëren.

Gevorderde gebruikers vinden zaken zoals OpenVPN-ondersteuning, een redelijk uitgebreide firewall, mogelijkheid om apparaten via triggers te manipuleren, mesh-fijnregeling, Alexa- en IFTTT-koppeling, ingebouwde bescherming tegen malware en uitgebreide blokkeringsopties, gebaseerd op Trend Micro-technologie.

De usb-poort ondersteunt niet alleen externe geheugens, die je trouwens eenvoudig, maar veilig via het internet kan delen dankzij Asus AiDisk-technologie, maar kan ook als printerserver fungeren.

3G/4G-sticks als failover voor de internetverbinding kan je ook aansluiten, maar bij de officieel door Asus als werkend geteste usb-adapters vonden we geen Belgische of Nederlandse adapters terug. Dat betekent niet dat lokale LTE-sticks niet werken, alleen is er bij problemen geen ondersteuning vanuit Asus.

Nieuwe firmware wordt automatisch toegepast, al kan je dit in manueel wijzigen. Dankzij het dual-firmware image keer je bij eventuele problemen snel terug naar een vorige firmwareversie.

Asus Routeer app

Asus Routeer app (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een router. We geloven best dat deze router de door Asus geclaimde snelheden haalt in ‘ideale omstandigheden’. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële omstandigheden waarin we alle routers testen.

Het duopack van de Asus ZenWiFi AX (XT8) wifi-mesh-oplossing haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 470 Mbit/s, met een piek van 690 Mbit/s op de testlocatie dichtbij de router-module en van 554 Mbit/s op de testlocatie dichtbij de mesh-node op de eerste etage.

Op de testlocatie het verst van de router haalden we toch nog 168 Mbit/s.

Het gemiddelde bereik is goed. Een externe schijf aangesloten op de usb-poort haalde via SMB een gemiddelde lees- en schrijfdoorvoersnelheid van 60 Mbit/s.

Asus ZenWiFi AX XT8 webbeheer

Asus ZenWiFi AX XT8 webbeheer (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Conclusie
Het Asus ZenWiFi AX (XT8) wifi-6 mesh-systeem presteert goed, is gebruiksvriendelijk en heeft een discreet, modern design. Het is wel niet goedkoop.
Foto van Asus
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKoele goed presterende ssd op een staafje
Volgend artikelKrachtige multimedia-laptop met Intel Core i9
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.