Betaalbare gigabit-switch met power-over-ethernet

TP-Link TL-SG108PE switch review

0
704

TP-Link TL-SG108PE

€ 58,-
6.9

Diskidee Performance Rating

5.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

8.0/10

Pros

  • Affordable
  • Product-life warranty
  • Small

Cons

  • Big external power supply
We testen de TP-Link TL-SG108PE ‘8-Port Gigabit Easy Smart Switch with 4-Port PoE’, een betaalbare netwerkschakelaar die apparaten ook van stroom kan voorzien via de ethernetkabel.

Voor kleine netwerken, privé of in een thuiskantoor, volstaat een goedkopere switch met vijf à acht poorten die opereert in de tweede laag van het bekende OSI-netwerkmodel.

Die zijn er vandaag mits een kleine meerprijs ook met power-over-ethernet of poe. Met een relatief dunne cat5-ethernetkabel van maximaal honderd meter voorzie je een netwerkapparaat dat zelf ook over poe beschikt zoals een wi-fi toegangspunt, een voip-telefoon of een bewakingscamera zowel van stroom als van netwerkverkeer.

De hier geteste TP-Link TL-SG108PE ‘8-Port Gigabit Easy Smart Switch with 4-Port PoE’ heeft zelfs een beheerinterface, en is dus ‘managed’. Zo verleen je bepaalde soorten netwerkverkeer voorrang. Of je creëert één of meer virtuele netwerken (vlan’s) zodat je verschillende types netwerkverkeer over aparte segmenten stuurt. Of je koppelt twee netwerkpoorten aan elkaar voor een hogere gecombineerde doorvoersnelheid.

 
PoE-budget

De eerste vier poorten van deze kleine donkergrijze achtpoortenswitch zijn IEEE 802.3af poe-poorten met elk een stroombudget van maximaal 15,4 watt. Het totale poe-stroombudget is echter 55 watt, dus je kan ze niet alle vier maximaal belasten.

De switch regelt dit allemaal zelf; je kan niks verkeerd aansluiten. De grote externe voeding weegt overigens de helft van de switcht zelf.

Het verschil tussen de gewone poe type 1 (802.3af) en de plus-variant (802.3at) zit hem in het maximale wattage per apparaat: 15,4 watt voor de oudere en 30 watt voor de nieuwere standaard.

Daarnaast is ook het totale poe-‘budget’ van de switch van belang. Vaak is dat kleiner dan het totaal van de aanwezige poe-poorten. De switch verdeelt de stroom zelfstandig over de aangesloten apparaten.

Het is een goed idee om poe-apparatuur met een grotere stroombehoefte op de eerste poe-poort aan te sluiten en de rest in volgorde van het gewenste wattage aan de resterende poe-poorten te koppelen.

TP-Link TL-SG108PE

TP-Link TL-SG108PE (© TP-Link; licentie: TP-Link)

 
Configureren

Je vindt de TL-SG108PE in het netwerk met het ‘Easy Smart Configuration Utility’. Daarmee wijzig je de IP-configuratie (vast in plaats van DHCP-toegewezen) en log je in op het beheer.

Deze app werkt alleen onder Windows. Gebruik je een ander besturingssysteem dan kan je via een browser naar het beheer, zodra je het IP-adres van de switch weet.

De switch vraagt je met de originele firmware uit 2018 jammer genoeg niet zelf om de versteklog-in admin/admin in iets veiligers te wijzigen.

De recentste firmware van eind 2019 voert wel die verplichting in.

Nieuwe firmware download je van de supportwebsite en pas je manueel toe via de beheerinterface.

 
Beheer

Het beheer kan via een browser of met behulp van de Windows-app. De mogelijkheden van beiden zijn identiek, maar de app kan je gemakkelijker in een klein venster op je Windows-desktop plaatsen.

Je kan twee groepen poorten aan elkaar koppelen; elke ‘trunk’ mag tussen de twee of vier poorten bevatten, zolang er geen gespiegelde poort tussen zit.

Je kan immers de ene poort ‘mirroren’ op de andere om zo het netwerkverkeer te monitoren, naar keuze voor netwerkverkeer naar buiten, naar binnen of gecombineerd.

Kabeltest, loopback-preventie, VLAN en prioritering zijn eveneens op poortniveau te configureren.

Je beheert de TP-Link switches via de ingebouwde webinterface of met behulp van een Windows-app.

Je beheert de TP-Link switches via de ingebouwde webinterface of met behulp van een Windows-app. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Kenmerken
Merk TP-Link
Productnaam TL-SG108PE 8-Port Gigabit Easy Smart Switch with 4-Port PoE
Type-aanduiding TL-SG108PE
Berekende prijs per poort, euro incl. btw 7,25 euro
Garantie Levenslang tot “end of life” en daarna nog vijf jaren
Geteste firmware 1.0.1 Build 20191204 Rel. 71847
Aantal 1Gigabit RJ45-poorten 8
Afmetingen B x H x D 158 x 25 x 101 mm
Gewicht 379 g
Opgegeven max. stroomverbruik, zonder PoE uitvoer 5,15 watt
Gem. gemeten stroomverbruik, zonder PoE uitvoer 2,3 watt
Ventilator N
Werkingstemperaturen 0 tot 40°C
Non-blocking doorvoer (‘line rate’) 8 Gbit/s
Switching capaciteit (‘backplane bandwith’) 16 Gbit/s
Packet forwarding rate 11,9 Mpps/Mfps
Omvang van de mac-adres database 4K
Jumbo frame support tot… 15KB
Aantal PoE uitvoer poorten 4
PoE standaarden 802.3af
PoE maximal vermogen per poort 15,4 watt
PoE totaal budget 55 watt
‘Loopback’ kabeldetectie Y
Kabeldiagnostiek Y
IEEE 802.1p prioriterisering support (qos voor apparaten die dit expliciet ondersteunen) Y
Maximaal aantal prioriteitswachtrijen 8
IGMP multicast ‘snooping’ (verbetert streaming) Y
IEEE 801.2q/p VLAN ondersteuning Y
IEEE 802.3ac Link Aggregation en/of Static Port Trunking Y, 2 LAGS met max. 4 leden
IEEE 802.1ab/802.3-2012 LLDP (link layer discovery protocol), o.a. van belang voor goede werking voice vlans Y
IEEE 802.3az Energy Efficient Ethernet (EEE); automatische stroombesparingen bij minder belasting N
Auto DoS/Broadcasting storm preventie? Y
Software TP-Link Easy Smart Configuration Utility voor Windows
Meegeleverd Voeding 48V/1.25A, Voedingkabel, Wandmontage-schroeven,  Rubberen voetjes; Installatiegids
 
Prestaties

Snelheidstesten hebben bij switches weinig zin. Zelfs als je alle poorten tegelijk maximaal belast, zal een switch dicht bij zijn opgegeven capaciteit presteren. Dat blijkt ook uit de informele client/serversnelheidstest die we probeerden: er was nooit een meetbaar snelheidsverschil met of zonder een van de geteste switches.

Alle fabrikanten vermelden die capaciteit op dezelfde manier. Je vindt deze belangrijke cijfers dan ook terug in de tabel.

  • De totale switching-capaciteit of ‘backplane’-bandbreedte vermeldt de snelheid van de switch in Gbit/s. In de praktijk komt het erop neer dat een switch met meer poorten logischerwijze een hogere totale bandbreedte heeft (simpel gezegd: een snellere processor).
  • Belangrijker is daarom de maximale snelheid van elke poort of de ‘line rate’, eveneens uitgedrukt in Gbit/s.
  • Ten slotte is er de snelheid waarmee pakketten verwerkt worden, uitgedrukt in megapakketten of megaframes per seconde (mpps/mfps).

We hebben punten gegeven op deze drie waarden. Daarnaast geven we punten op ruim tachtig verschillende technische criteria, variërend van de grootte van de geheugenbuffer voor het schakelen van pakketten, over de ondersteuning van allerlei standaarden tot criteria zoals het geproduceerde lawaai en het maximale wattage per power-over-ethernetpoort. De prestatiescore is hierop gebaseerd.

Conclusie
De TP-Link TL-SG108PE gigabitswitch met power over ethernet is betaalbaar, biedt veel mogelijkheden en werkt zoals geadverteerd. Ben je op zoek naar een slimme gigabitswitch voor thuisgebruik is dit zeker een kanshebber.
Vorig artikelGebruiksvriendelijke WiFi gebaseerde slimme verlichting
Volgend artikelSlanke laptop met in aanraakvlak geïntegreerd numeriek klavier
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.