Home Audio / Video

Koptelefoon met hi-res audio en zelflerende lawaai-onderdrukking

Sony WH-1000XM4 hoofdtelefoon met Wireless Noise Cancelling review

0

Sony WH-1000XM4 hoofdtelefoon met Wireless Noise Cancelling

€ 345,-
8.1

Diskidee Performance Rating

9.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.9/10

Pros

  • Good audio quality
  • Excellent noise cancellation
  • Adaptive sound control

Cons

  • Expensive
We testen de Sony WH-1000XM4 hoofdtelefoon met Wireless Noise Cancelling. Welke verbeteringen zijn er ten opzichte van zijn voorganger de WH-1000XM3, een van de beste draadloze koptelefoons met automatische lawaaionderdrukking?

Zoek je een Bluetooth-hoofdtelefoon die hi-res audio ondersteunt, automatische lawaaionderdrukking heeft, waarmee je ook kan telefoneren en die bovendien compatibel is met de spraakassistenten van Amazon, Apple en Google dan is de twee jaar oude Sony WH-1000XM3 een van de betere, weliswaar ook duurdere keuzes. Dat blijkt niet alleen uit onze testen, maar ook uit die van zowat alle andere reviewers.

Opvolger WH-1000XM4 lijkt uiterlijk sterk op zijn voorganger en gebruikt ook intern dezelfde krachtige 32-bit Sony QN1 HD Noice Cancelling processor.

De prijs (rond de 350 euro) bleef eveneens hetzelfde, terwijl je de voorganger (wellicht maar tijdelijk) voor ongeveer honderdtwintig euro minder op de kop kan tikken. Loont upgraden de moeite? Blijft de opvolger een van de beste draadloze ANC-hoofdtelefoons? Dat zochten we uit.

 
Kenmerken

Wat Sony in elk geval niet toevoegde, is een IP-certificering. De WH-1000XM4 is net zoals het vorige model een hoofdtelefoon voor binnengebruik, of om buiten te gebruiken bij goed weer, maar dan alleen bij een normale verplaatsing of bij rustig wandelen. Best niet tijdens het sporten, want behalve een gebrek aan zweetbestendigheid zit deze koptelefoon niet voldoende stevig om bij forse bewegingen niet af te zakken.

Uiterlijk zien we vooral subtiele verschillen met het vorige model.

Positief is dat de twee bedieningsknoppen op de linkeroorschelp (stroomknop en vrij te definiëren functieknop) wat groter uitgevoerd zijn en daardoor gemakkelijker blind te bedienen. De vrij te definiëren functieknop regelt standaard de ANC-functie, maar kan via de app omgeschakeld worden om de stemassistent van de verbonden smartphone te activeren.

De aanraakfunctie van de rechteroorschelp bleef behouden. Door te tikken en te wrijven kan je muziek en gesprekken bedienen, pauzeren, overslaan etc. Leg je je volledige hand op de oorschelp dan laat de hoofdtelefoon het buitengeluid tijdelijk binnen via de microfoons die in de oorschelpen geïntegreerd zijn (vijf in totaal), ideaal om een kort gesprek te voeren wanneer je de koptelefoon draagt.

Negatief is dat de kunstrubberen beschermlaag aan de onderkant van de hoofdbeugel iets minder dik of stevig aanvoelt dan bij het vorige model. De oorkussens zelf lijken dan weer iets dikker en beter om de oren te sluiten, wat helpt bij de passieve lawaai-onderdrukking. Het gewicht (250 g) bleef op die manier hetzelfde. De WH-1000XM4 draagt comfortabel, maar zijn voorganger lijkt ons net dat tikkeltje comfortabeler.

Het nieuwe model ondersteunt nog steeds hi-res audio, maar de AptX- en Aptx HD-codecs van de voorganger ontbreken. Hi-res komt nu alleen draadloos binnen via Sony’s eigen LDAC-codec. Voor Android-gebruikers maakt dat geen verschil: alle Android-smartphones sinds 2018 ondersteunen LDAC. Voor Apple-gebruikers maakte het ook voorheen geen verschil, want die zijn aangewezen op de eveneens ondersteunde AAC-codec.

Eén van de redenen voor het verdwijnen van AptX heeft wellicht te maken met het inzetten van een andere Bluetooth-chipset die nu ook de energiezuinigere versie 5.0 van deze draadloze transmissiestandaard ondersteunt.

Daarnaast zijn voortaan multipointverbindingen mogelijk: je kan tegelijk bijvoorbeeld een PC en een smartphone koppelen. Dan vervalt wel de ondersteuning voor hi-res geluid via LDAC en worden alleen de SBC- en AAC-codecs ondersteund. Op Android betekent dat meestal een gebrekkige ondersteuning voor hi-res; voor Apple-gebruikers maakt het weinig verschil.

Een 3,5 mm-audiokabel en een speciale vliegtuigadapter met twee pinnen zijn meegeleverd, zodat je deze koptelefoon ook niet-draadloos kan gebruiken.

Draadloos koppelen kan manueel, met een NFC-tik of — veruit het simpelst — met behulp van de Sony Headphones Connect-app.

De accu houdt het volgens Sony tot 38 uur uit zonder en tot dertig uur met ANC; dat is vergelijkbaar met het vorige model. Ook het snelladen (vijf uur luistertijd na tien minuten laden) is hier van de partij.

De werkelijke accuduur hangt uiteraard van veel factoren af, zoals hoe luid het geluid staat, de soort audiostream, het omgevingsgeluid, dus beschouw dit als maximale waardes. Een ruim etmaal is in elk geval haalbaar.

Alle informatie over de WH-1000XM4 hoofdtelefoon vind je op de website van Sony.

Sony WH-1000XM4 met opbergetui

Sony WH-1000XM4 met opbergetui (© Sony; licentie: Sony)

 
Software

De geavanceerde mogelijkheden regel je via de Sony Headphones Connect-app. Deze koptelefoon werkt ook zonder die app. Maar dan kan je geen van de standaard door Sony gekozen instellingen wijzigen. De ‘Custom’-knop is zo wel bruikbaar om de automatische ruisonderdrukking in- en uit te schakelen en om het omgevingsgeluid permanent binnen te laten (tijdelijk binnen laten door een hand op de rechteroorschelp te leggen kan dan ook nog).

Met de app krijg je toegang tot veel extra mogelijkheden. Zo is er de adaptieve geluidsregeling, die acties detecteert (zoals stilstaan of -zitten, wandelen, rennen, je voortbewegen in een voertuig) en zelfstandig de kracht van de automatische ruisonderdrukking en de manier waarop de microfoons het buitengeluid binnentrekken aanpast.

Je koppelt dit optioneel aan veelgebruikte locaties, zoals ’thuis’ of ‘werk’. De app configureert de hoofdtelefoon dan automatisch afhankelijk van waar je je bevindt. Veelgebruikte locaties kan de app zelf vastleggen, of je configureert die handmatig.

Een discreet geluidssignaal waarschuwt je wanneer de adaptieve geluidsregeling het geluid omschakelt. Deze waarschuwing is via de app uitschakelbaar.

Sony WH-1000XM4 app adaptieve geluidsregeling (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Met behulp van de app schakel je desgewenst de Sony Digital Sound Enhancement Engine Extreme (DSEE Extreme) in, waarmee gecomprimeerde digitale muziekbestanden zoals MP3 artificieelintelligent opgeschaald worden naar ‘bijna hi-res audiokwaliteit’.

Er bestaat discussie over of DSEE veel toevoegt aan het audiosignaal. Wij merkten in elk geval weinig betekenisvol verschil tussen muziek afgespeeld met en zonder deze technologie. (De gecomprimeerde muziek dient blijkbaar minstens een originele bit-rate te hebben van 249 Kbit/s opdat DSEE een verschil maakt.)

Nog een ander snufje, in te schakelen via de app, is ‘Spreek-om-te-chatten’. Je start dan een converstatie terwijl je de hoodtelefoon draagt door gewoon te beginnen spreken. De muziek pauzeert automatisch. De stemdetectiegevoeligheid is instelbaar, maar in de praktijk vonden we dit snufje niet echt praktisch werken, omdat de hoofdtelefoon vaak op onverwachte momenten denkt een stem te herkennen en de muziek dan stilzet.

 
Praktijk

Het updaten van de firmware en het wijzigen van de meldingstaal (waarbij ook het Nederlands van de partij is), gaat gelukkig veel sneller bij het nieuwe model. Bij de WH-1000XM3 kon het tot zeven à tien minuten duren om de taal te wijzigen. De WH-1000XM4 doet dit in minder dan twee minuten.

De geluidskwaliteit is grotendeels vergelijkbaar met de vorige versie. Deze hoofdtelefoon produceert een warm geluid, maar is grotendeels neutraal, zodat alle soorten muziek er goed mee klinken.

Wil je zelf een minder neutraal geluid dan regel je dit via de equalizerfunctie van de app (of met de geluidsinstellingen van de smartphone).

Wel benadrukt de WH-1000XM4 de bassen minder sterk dan de voorganger. Persoonlijk vinden we een zo neutraal mogelijk geluid het beste en op dat gebied heeft de nieuwe hoofdtelefoon dus nog een streepje voor tegenover het vorige model.

Daartegenover staat wel dat de gespreksmicrofoon van de WH-1000XM4 iets minder goed klinkt dan bij de WH-1000XM3 het geval was. De gesprekskwaliteit zouden we eerder als middelmatig omschrijven, hoewel het in de praktijk best bruikbaar blijft.

De automatische ruisonderdrukking werkt nog een tikkeltje beter dan bij de op dat gebied toch al uitstekend presterende voorganger. Lage bromgeluiden van (vliegtuig)motoren onderdrukt deze koptelefoon vrijwel compleet, zonder hoorbaar te raken aan de audiokwaliteit.

ANC functioneert overigens ook als je analoge audio beluistert met behulp van de 3,5 mm-kabel, of gewoon zonder naar muziek te luisteren. Op het sterkste niveau hoor je dan vrijwel geen omgevingsgeluiden meer.

Het werkt helemaal optimaal als je vooraf de persoonlijke optimalisatie voor de ruisonderdrukking in de app doorloopt.

Conclusie
De Sony WH-1000XM4 presteert een tikkeltje beter dan zijn voorganger, maar als je al een WH-1000XM3 bezit is upgraden niet nodig, tenzij bijvoorbeeld de multipointfunctionaliteit voor jou onmisbaar is. Heb je nog geen draadloze koptelefoon met automatische ruisonderdrukking dan vind je moeilijk een beter apparaat dan de WH-1000XM4. Wil je niet zoveel uitgeven dan is de Sennheiser PXC 550 een valabel alternatief. Daarvan is overigens een Mark II uit die we nog niet hebben getest. Of je koopt het vorige model van de Sony-hoofdtelefoon zolang die nog verkrijgbaar is voor een lagere prijs.
Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Update 10 jaar geleden.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten