Krachtige vederlichte laptop

Dynabook Portégé X30L review

0

Dynabook Portégé X30L

Vanaf € 1.559,-
6.4

Diskidee Performance Rating

6.4/10

Pros

  • Very portable
  • Fast SSD
  • Wi-Fi 6

Cons

  • Expensive
We testen de Portégé X30L, volgens Dynabook (voorheen: Toshiba) de lichtste laptop momenteel op de markt. Prijs en uitrusting zijn die van een high-end laptop, met bijvoorbeeld 24,5 GB RAM. Hoe goed presteert deze vederlichte Windows-laptop?

De Dynabook Portégé X30L is verkrijgbaar met verschillende uitrustingsniveaus. Wij testten de X30L-G-11E die slechts 870 gram weegt en dus zeer gemakkelijk met één hand vast te houden is. Sommige tablets wegen meer!

Prijzen starten aan € 1.599,-; het door ons geteste model kost € 2.034,-

Ondanks zijn lage gewicht, heeft deze 13,3-inch laptop alles wat je in een high-end laptop verwacht (of, zoals Microsoft dit noemt, een “Modern Device”), zoals een recente Intel Core-processor, 24,5 GB RAM, 1 TB SSD, USB-C met laad- en videofunctie en de nieuwste wifi-standaard AX.

Dit is wel een kleine, maar géén twee-in-een of convertibele laptop. Het design is dat van een traditionele subnotebook. Het Full HD-beeldscherm is trouwens niet aanraakgevoelig.

Hoewel de behuizing maar 17,9 mm dik is, vonden de ingenieurs van Dynabook toch nog de ruimte voor een vaste Gigabit-netwerkpoort.

Een ethernetaansluiting is iets wat je steeds minder bij laptops aantreft, maar zeker in een bedrijfsomgeving is het eigenlijk een must, niet alleen omdat die nog altijd de snelste netwerkprestaties garandeert, maar ook omwille van de betere beveiliging die een vaste netwerkverbinding mogelijk maakt.

Dynabook Portégé X30L-G

Dynabook Portégé X30L-G (© Dynabook ; licentie: Dynabook )

Op beveiligingsgebied zijn ook Windows Hello-authenticatie en vingerafdrukauthenticatie van de partij.

 
Design

De onyx-blauwe behuizing van de Dynabook Portégé X30L is gemaakt van licht, maar sterk magnesium. Dynabook heeft de behuizing succesvol onderworpen aan verschillende MIL-STD 810G-testen die de robuustheid controleren.

De behuizing heeft enkele champagnekleurige accenten (schermscharnieren, onderkant van het aanraakvlak en rond de stroomknop rechtsboven het toetsenbord) die het geheel een elegante uitstraling geven.

Maar het is vooral het lage gewicht dat opvalt wanneer je deze laptop voor het eerst vastpakt. De behuizing buigt noch zakt door, ook niet tijdens het typen. Op het chicklet-type toetsenbord is het vlot en snel met tien vingers tikken.

Wel zijn de toetsen relatief klein. Dat geldt vooral voor de functietoetsen, Enter-toets en de navigatietoetsen die je wel direct, dus zonder Fn-combinatie, kan gebruiken.

De enige uitzondering hierop zijn de End- en Home-toetsen die ietwat onhandig naast de rij met kleine functietoetsen bovenaan zijn geplaatst.

Het toetsenbord is overigens verlicht, maar de verlichting start standaard pas wanneer je een toets aanraakt (of de laptop inschakelt), en stop automatisch wanneer je ze enkele seconden lang niet aanraakt.

Met de Fn+Z key-combinatie zet je de toetsenbordverlichting permanent Aan of Uit. In de BIOS (bij Power Management) kan je een Timer definiëren (in sec) waarbij de verlichting uitgaat na x seconden bij de laatste toetsenbordaanslag. Deze instellingen zijn er om de batterijbelasting zelf zo goed mogelijk te regelen.

 
Uitrusting

De Portégé X30L-reeks gebruikt tiende-generatie Intel Core-processoren. In ons testmodel is dat een Intel Core i7-10510U.

De verschillende modellen verschillen vooral op het gebied van hoeveelheid RAM en opslagruimte. De overige specificaties zijn dezelfde.

Ons testmodel had 24,5 GB RAM en 1 TB Intel QLC 3D NAND SSD met 32 GB Intel Optane-geheugen. Na ingebruikname is daarop nog 888 GB vrije ruimte.

Een bijzonderheid: 8 GB RAM is vast gesoldeerd op de hoofdkaart. Daarnaast is er één RAM-sleuf, waarin bij ons een latje van 16 GB RAM was gemonteerd. Dat geeft een ietwat merkwaardig totaal van 24.576 MB werkgeheugen (namelijk 8192 MB ingebouwd + 16.384 MB gemonteerd).

Het niet-reflecterende en niet-aanraakgevoelige 13,3-inch (33,8 cm) LCD-scherm is een fabrikaat van Sharp, moederbedrijf van Dynabook.

Het is een tft igzo ips-scherm, een schermtechnologie die een hoge helderheid toelaat (470 nits in dit geval), bij een verminderd stroomverbruik. Ook zijn igzo (indium gallium zinkoxide)-panelen lichter dan de aSi (amorf siliconen) lcd-panelen waarvan tft-schermen meestal zijn gemaakt. Het verschil zit hem, zonder er dieper op in te gaan, in een bijzonder type transistor dat wordt gebruikt in de tft-laag. Het lichte scherm heeft een extra gunstige invloed op het totale gewicht en het stroomverbruik van de Portégé X30L.

Ondanks de kleine behuizing heeft deze laptop voldoende poorten, waaronder drie USB 3.0 poorten, één Type-C met ondersteuning voor opladen en DisplayPort-video, waarop je uiteraard ook een optioneel verkrijgbare USB-C hub kan aansluiten. Dynabook zelf heeft zes verschillende USB-C “Dynadocks” in de aanbieding. Ook heeft het verschillende compacte USB-C reisadapters, bijvoorbeeld om een VGA-videopoort toe te voegen.

Optioneel is ook een zelfklevende Portégé-privacyschermfilter met siliciumlaag verkrijgbaar die het zicht blokkeert van twee kanten (links/rechts).

Gigabit LAN, HDMI, 3,5 mm audio, kabelslotvoorziening en microSD-kaartlezer zijn eveneens aanwezig.

De Intel 802.11ax-module is klaar voor WiFi 6 en ondersteunt Bluetooth 5.0. Een Windows Hello-compatibele vingerafdruksensor en infrarood-webcamera (met twee microfoons) zorgt in combinatie met een TPM 2.0-module en een geëncrypteerd BIOS voor de nodige beveiliging.

Op de USB-C lader pas een gewone driepinnige stroomkabel, dus de stroomkabel is er niet vast in gemonteerd, wat wel het geval is voor de voldoende lange USB-C laadkabel.

Deze lader ondersteunt het snel laden van de Portégé in 4,5 uur voor een maximale autonomie van 14,5 uur en realistische autonomie van 9,5 uur (volgens Dynabook zelf). Een half uur laden levert een autonomie tot vier uur op.

 
Software

Dynabook Service Station Support Utility geeft informatie over de configuratie, bevat enkele diagnostische hulpprogramma’s en controleert op updates.

Dynabook Portégé X30L service station software

Dynabook Portégé X30L service station software (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Met behulp van Dynabook Settings wijzig je specifieke instellingen voor de accu, het opladen, het opstarten en het toetsenbord. Ook een systeemwachtwoord (BIOS) stelt men hier in.

 
Prestaties

In de UL Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van bijna tien uur tijdens kantoorwerk, bijna zeveneneenhalf uur bij het bekijken van video’s en nipt tweeëneenhalf uur tijdens het spelen van games. Dat stemt grotendeels overeen met wat Dynabook zelf aangeeft. Een flinke werkdag moet deze accu het gemakkelijk uithouden.

De overige prestaties zijn gewoon goed en wat je mag verwachten van het uitrustingsniveau. De Intel Octane SSD presteert opvallend goed.

Dynabook Portege X30L-G-11E (i7-10510U, 24,5 GB, 1 TB)Huawei MateBook X Pro Notebook (i7-10510U, 16 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten)495543
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten)519497
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score42103982
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score22321740
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s356,6282,99
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12)582310115

 

Conclusie
De Dynabook Portégé X30L is een vederlichte, maar stevige laptop die goed presteert. De ssd-prestaties zijn zelfs uitstekend. Positief is ook het grote aantal poorten, waaronder een gigabit-ethernetpoort, iets wat dezer dagen steeds zeldzamer wordt bij laptops. Miniaturisatie heeft natuurlijk zijn prijs. Goedkoop is deze super draagbare notebookcomputer logischerwijze niet.
Foto van Dynabook
Website: Dynabook België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.