Echt draadloze oordoppen met ruisonderdrukking

Samsung Galaxy Buds Live SM-R180 review

0
752

Samsung Galaxy Buds Live SM-R180

€ 139,-
7.9

Diskidee Performance Rating

8.0/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.8/10

Pros

  • Good fit
  • Easy to use
  • Acceptable ANC

Cons

  • Lacks bass
We testen de Samsung Galaxy Live (SM-R180), echt draadloze oordoppen met automatische ruisonderdrukking of ANC. Hoe goed functioneert dat met dergelijke kleine in-ears? Belast het de accu niet te veel?

De Samsung Galaxy Buds Live zien er helemaal anders uit dan de eerder geteste Galaxy Buds+ (SM-R175) en ‘gewone’ Buds (RM-170).

De vormgeving is eerder druppelvormig dan rond. Toch blijft de pasvorm uitstekend. Als je ze correct inbrengt, blijven ze goed zitten en voel je nauwelijks dat je ze draagt, ook al omdat ze nog iets lichter zijn dan de Buds en Buds+.

Samsung levert twee maten ‘wingtips’ mee voor een betere pasvorm: de reeds gemonteerde L-maat, die voor de meeste mensen goed zal passen, en een extra S-maat voor kleinere gehoorgangen. Wil je die monteren, dan is dat wel een priegelwerkje. Let ook goed op bij het openen van de verpakking dat je de kleine extra tips niet verliest!

De Buds Live zijn verkrijgbaar in brons, zwart en wit.

Samsung-smartphones met de recentste SmartThings-app detecteren de Buds Live direct wanneer je ze inschakelt. Er verschijnt een pop-upvenster voor de verbinding.

Maar ook op andere smartphones (wij testten ze met een Huawei P20 Pro) verloopt de Bluetooth-koppeling probleemloos.

 
Kenmerken
Product Samsung Galaxy Buds Live
Gewicht 5,6 g x 2 (53,4 g laaddoosje inbegrepen)
Soort Stereo volledig draadloze oordoppen met ANC
Draagvorm Dynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniek Bluetooth 5.0, 10 meter bereik
Aantal verbindingen acht apparaten onthouden, één tegelijkertijd (geen multipoint)
Bluetooth-profielen A2DP, AVRCP, HFP
Codecs AAC, SBC, Samsung Scalable (bedrijfseigen; UHQ 24bit/96Hz audio streaming over BT op Samsung smartphones met Android 7.0 of hoger)
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Aantal microfoons 3 (twee aan de buitenkant en een aan de binnenkant van elke dop)
Maximale luisterautonomie 6 uren (8 uren indien Bixby voice wake-up en ANC uitgeschakeld)
Maximale spraakautonomie 4,5 uren (5,5 uren zonder ANC)
Laadtijd 180 m (5 min laden voor 1 uur luistertijd)
Extra autonomie via laaddoosje 15 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips? Ja (S en L)
Waterbestendigheid Ja, IPX2
Eigen volumeregeling? Ja
Andere controles Ja, media- en telefooncontrole, spraakassistent, keuze gebruiker (volume, omgevingsgeluid, spraakopdracht)
Controle via slimme sensoren Ja, pauzeer muziek als je ze uitneemt (Accelerometer, Gyro, Proximity, Hall, Touch, Grip en VPU sensor)
Open luistermodus Ja
Software Galaxy Wearable app met Buds Live  Plugin,  Android 5.0  & later; Galaxy Buds Live app, iOS 10 & later
Meegeleverd hard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C, M wingtips (L al gemonteerd)
Andere mogelijkheden Ondersteunen Samsung Galaxy apparaten met Wireless PowerShare(via laaddoosje) ; Qi draadloos laden (laaddoosje); “Zoek mijn oortjes” met Galaxy Wearable app; automatische koppeling met Samsung Galaxy-apparaten en PC via Samsung cloud-account; Bud Together: deel de muziek zonder je oordopjes te delen met een andere Buds Live gebruiker

 

Alle technische details over de Samsung Galaxy Buds Live (SM-R180) vind je op de website van Samsung.

Samsung Galaxy Buds Live 'Bronze'

Samsung Galaxy Buds Live ‘Bronze’ (© Samsung; licentie: Samsung)

 
Werking

De zijkanten zijn aanraakgevoelig. De functies zijn hetzelfde als bij de Galaxy Buds en Buds+, met toevoeging van de mogelijkheid om de automatische ruisonderdrukking in- of uit te schakelend. Eenmaal tikken onderbreekt het afspelen, tweemaal tikken speelt het volgend nummer of beantwoordt/beëindigt een oproep, drie keer tikken speelt het vorige nummer af en tikken en vasthouden voert de functie uit die je als gebruiker zelf kiest via de Galaxy Wearable-app met Buds Live-plugin (zoals de ANC (des)activeren).

Die Galaxy Wearable app bestaat overigens niet voor iOS, al is er nu wel een Samsung Galaxy Buds-app voor iOS, maar die is lang zo uitgebreid niet. Denk overigens niet dat die nieuwe app ook gebruikt kan worden met de oudere Buds. Ze werkt alleen met de Buds+ en met de Buds Live.

Met de app kan je de touchpads overigens volledig uitschakelen.

 
App

Via de Samsung Wearable app controleer je het batterijniveau van de oortjes en schakel je de equalizer in. Er zijn alleen vooraf gedefinieerde EQ-instellingen, van basboost tot hogetonenboost. Je kan deze niet zelf traploos per frequentie regelen.

De Buds Live kunnen app-meldingen voorlezen. De apps die meldingen mogen geven, kies je in de Wearable-app. Je kan selecteren dat de meldingen ook doorgegeven worden aan de Buds Live terwijl je je telefoon gebruikt, maar standaard is dat niet het geval.

Als je de zoekfunctie van de app inschakelt, geven de Buds Live een pieptoon zodat je ze gemakkelijker terugvindt.

Samsung Wearable app met Buds Live plug-in

Samsung Wearable app met Buds Live plug-in (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Als je ze uitneemt, pauzeert de muziek automatisch. Steek je ze weer in, dan volstaat een tik op de zijkant om de muziek te hernemen.

Draadloos opladen werkt via het laaddoosje, met Samsung smartphones die ‘reverse wireless charging’ hebben zoals de Galaxy S10+ of de nieuwe vouwbare Galaxy Z Flip of met Qi-compatibele laders.

Draadloos laden gebeurt wel op normale snelheid en duurt dus vrij lang. Maar in noodgevallen kan het handig van pas komen.

 
Praktijk

De Buds Live hebben een 12 mm-driver, gecombineerd met een ‘bass duct’, getuned door hifi-specialist AKG.

Hoge en middentonen zijn goed gebalanceerd, zodat bijvoorbeeld stemmen of piano mooi helder kinken.

De lage tonen daarentegen klinken zwak; zelfs met de eq-instelling kan je dit niet helemaal corrigeren.

De automatische ruisonderdrukking werkt behoorlijk goed, maar verwacht er geen wonderen van. Motorgeluiden worden een beetje, maar zeker niet helemaal onderdrukt. Met zachtere omgevingsgeluiden functioneert de ANC beter. Bij de iets duurdere, eerder geteste Sony WF-1000XM3 doppen werkt de ANC nog net een tikkeltje beter, maar de automatische ruisonderdrukking van de Galaxy Buds Live is op zijn beurt iets beter dan die van bijvoorbeeld de Huawei Freebuds 3.

Deze doppen zitten zeer comfortabel; ze vallen niet gemakkelijk uit je oren als je ze correct inbrengt.

Conclusie
De Samsung Galaxy Buds Live zitten comfortabel, vallen niet gemakkelijk uit je oren en hebben een aanvaardbare geluidskwaliteit met redelijk goed functionerende automatische ruisonderdrukking. Die ANC belast de accu natuurlijk wel iets meer, reden waarom de autonomie tegenover de Buds+ ongeveer gehalveerd is.
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare en compatibele slimme verlichting
Volgend artikelSlim sporthorloge met lange batterijlevensduur
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.