Home Hardware

Krachtige Windows-laptop voor een betaalbare prijs

Huawei Matebook 14 (2020) review

2

Huawei Matebook 14 (2020)

Vanaf € 899,-
7

Diskidee Performance Rating

6.2/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.7/10

Pros

  • Very portable
  • Excellent performance
  • Privacy webcam

Cons

  • No Wi-Fi 6
  • Audible fan when system's under heavy load
We testen de Huawei Matebook 14 (2020), een zeer draagbare Windows 10-laptop met krachtige hardware die toch betaalbaar is. Is dit de ideale laptop van het moment?

Eerder testten we de Huawei MateBook D 14 (2020), een slanke Windows-laptop met AMD Ryzen-hardware, die voor zijn prijs goed bleek te presteren. Dat specifieke model is intussen vervangen door een variant met 15,6-inch scherm, aangestuurd door de AMD Ryzen 5 3500U processor (HUAWEI MateBook D 15), voor dezelfde prijs als de eerder geteste versie met 14-inch scherm.

De nieuwe Huawei Matebook 14 (2020) die we hier testen is gebaseerd op Intel-hardware. Er zijn twee modellen, een met elfde generatie Intel Core i5 en een versie met tiende generatie Intel Core i7. Dat is de laptop die we hebben getest.

 
Kenmerken

Het 14-inch 2K-aanraakscherm met een beeldverhouding van 3:2 en een pixeldichtheid van 185 ppi loopt tot tegen de randen van de stevig aanvoelende behuizing.

Schermbehuizingverhouding is negentig procent, waardoor deze laptop ondanks het relatief grote scherm toch slank oogt. Anderhalve kg gewicht en 1,6 cm dikte dragen bij tot het slanke en lichte uiterlijk.

Deze laptop is overigens niet honderd procent van metaal (een aluminiumlegering) gemaakt (geen ‘unibody’ dus). De bescherming van het LCD-scherm aan de boven- en onderkant bestaan uit metalen materialen. Het scharnier en de zijafdekkingen (waar de poorten zich bevinden) zijn gemaakt van niet-metalen materialen.

Het goedkopere Core i5-model heeft overigens hetzelfde scherm, maar zonder aanraakfunctie. Ook heeft dat model 8 GB RAM in plaats van 16 GB RAM zoals bij het door ons geteste model.

De overige kenmerken, zoals Nvidia GeForce MX350 GPU, 512 GB PCIe SSD en Intel Mu-MIMO Wi-Fi 5-adapter met een draadloze snelheid tot 1,73 Gbit/s, die echter niet compatibel is met Wi-Fi 6, zijn gelijk tussen beide uitvoeringen van de Matebook 14.

Huawei MateBook 14

Huawei MateBook 14 (© Huawei; licentie: Huawei)

De 720p webcam bevindt zich niet in de schermrand, maar is een pop-up type dat onzichtbaar verborgen zit in de bovenste rij functietoetsen tussen de F6- en F7-toetsen. De camera springt naar boven als je erop drukt en is pas dan actief. Dit slimme ontwerp beschermt je privacy: niemand kan de camera gebruiken wanneer de cameratoets gesloten is.

Nog een handig snufje is plaatsing van de vingerafdruksensor: die is geïntegreerd in de ronde stroomknop die zich rechtsboven naast het toetsenbord bevindt. Op die manier kan je de laptop met één druk op de knop veilig inschakelen en inloggen.

Behalve een USB-C poort (met DisplayPort-en laadfunctie) heeft deze laptop nog een HDMI-poort, 3,5 mm audioaansluiting en twee USB Type A-aansluitingen, waarvan één 3.0 en één 2.0.

Het verlichte toetsenbord met chiclet-stijl toetsen heeft volwaardige navigatietoetsen en typt comfortabel met tien vingers. Ook het multitouch-aanraakvlak is voldoende groot uitgevoerd.

De Huawei ‘Shark Fin 2.0’-ventilator is bij hogere systeembelasting redelijk hoorbaar. Het is een kwestie van smaak hoe storend je dit vindt. Het is niet overdreven luid, maar toch goed te horen.

De compacte 65 W USB-C lader neem je gemakkelijk overal mee en laadt de batterij van de laptop in vijftien minuten op zodat je drie uur kan werken. Je kan diezelfde adapter trouwens ook gebruiken om een USB-C smartphone snel mee op te laden (ondersteunt de Huawei SuperCharge-functie). Onderweg is het vaak handiger om één adapter mee te nemen.

Meer informatie over de Matebook 14 (2020) vind je op de website van Huawei.

 
Huawei Share

Bezitters van een Huawei-smartphone krijgen een extra functie: een NFC-sensor in de polssteun naast het aanraakvlak detecteert automatisch wanneer je er een Huawei- of Honor-smartphone met EMUI10 of hoger tegenhoudt en activeert dan de Huawei Share-functie.

Het scherm van de telefoon verschijnt op het laptopscherm. Je kan bestanden onderling verslepen tussen laptop en smartphone met de laptopmuis. Verder kan je met het laptoptoetsenbord teksten typen op de smartphone, bijvoorbeeld om een langer bericht te sturen.

Huawei Share (verbonden met Huawei P20 Pro smartphone) (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Bovendien geeft de ‘Multi-screen Collaboration’ smartphones toegang tot de microfoon en camera op de laptop, zodat je audio- en videogesprekken kunt voeren of beantwoorden zonder de mobiele telefoon op te nemen.

 
Software

Huawei PC Manager houdt de drivers up-to-date en optimaliseert de werking van de laptop. Je kan dit al dan niet automatiseren.

Met het Huawei Hotkey-hulpprogramma kan je macro’s programmeren om bepaalde taken te versnellen.

Er zijn ook hulpprogramma’s waarmee je de audio-instellingen en de instellingen van de grafische kaart regelt.

Behalve een link naar Spotify staat er geen overbodige software op deze laptop.

 
Prestaties

De accu houdt het in de Futuremark PC Mark ‘Modern Office’-batterijtesten en videoafspeeltesten ruim twaalf uur en in de gamingtesten nipt twee uur uit. Een volledige werkdag zal je met deze laptop wel doorkomen. De algemene prestaties zijn uitstekend, ook op grafisch gebied. Dit is in zijn prijsklasse een van de snellere laptops van het moment.

Huawei MateBook 14 Notebook (i7-10510U, 16 GB, 512 GB) Dynabook Portégé X30L-G-11E (i7-10510U, 24,5 GB, 1 TB) Huawei MateBook X Pro Notebook (i7-10510U, 16 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 720 495 543
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 729 519 497
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 4581 4210 3982
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 2123 2232 1740
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 339,59 356,6 282,99
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 12082 5823 10115
Conclusie
Voor dit geld vind je momenteel moeilijk een laptop met vergelijkbare prestaties en uitrusting. Het enige punt van kritiek is het ontbreken van Wi-Fi 6, al zullen veel gebruikers dat sowieso nog niet in huis hebben.
Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Update 3 jaar geleden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten