Home Hardware

Sfeer met energiezuinige slimme led-lampen

IKEA Home Smart Slimme verlichting review

0

Ikea Trådfri

Vanaf € 50,-
8

Diskidee Rating

8.0/10

Pros

  • Lots of product options
  • Affordable
  • With or without Zigbee hub

Cons

  • Only ten lamps per group
  • Coupling with hub only possible through control unit
  • Internet control only via Apple/Amazon/Google
We testen de Trådfri-smartset (E1810), een starterpakket voor de Zigbee-gebaseerde slimme verlichting van Ikea.

De Trådfri-verbindingshub en de Home Smart-app voor Android en iOS vormen het kloppende hart van het Zigbee-gebaseerde slimme verlichtingssysteem van Ikea.

Dit systeem bestaat uit verschillende soorten slimme apparaten met namen zoals Trådfri (led-lampen en stuureenheden), Leptiter (led-inbouwspots), Gunnarp en Floalt (led-plafond/wandlampen), Irsta, Omlopp en Strömlinje (led-werkbladverlichting), Lindshult en Urshult (led-kastverlichting), Norrfly (led-strips) etc.

Slimme producten die met de Trådfri-hub samenwerken, dragen het ‘Works with IKEA Home smart’-logo.

Daar zitten ook niet-verlichtingsproducten bij, zoals de slimme Fyrtur-rolgordijnen.

In de Ikea-winkels ligt er een Koophulp met gedetailleerde informatie over welke lampen en stuureenheden op deze manier samenwerken.

 
Werking

Tot tien lampen kan je het systeem zonder Trådfri-hub en app gebruiken. In de plaats daarvan gebruik je dan een van de apart verkrijgbare, erg betaalbare stuureenheden, zoals de draadloze dimmer, het stopcontact met aan/uit-afstandsbediening en/of de Trådfri-afstandsbediening.

Met de Trådfri-hub en mobiele app bedien je tot vijftig lampen, gegroepeerd per tien met telkens maximaal één stuureenheid in elke groep.

Elke groep kan verschillende instellingen hebben, bijvoorbeeld verschillende manieren om te dimmen en/of andere kleurtemperaturen.

Ikea heeft verschillende startsets; wij testten de duurste Trådfri-smartset (E1810), bestaande uit twee E27-kleurenlampen van 1.000 lumen, de verbindingshub en een afstandsbediening.

Koop je alles apart dan dien je er rekening mee te houden dat je de lampen alleen met de verbindingshub kan koppelen met behulp van één van de Trådfri-stuureenheden (afstandsbediening, draadloze dimmer of draadloze bewegingssensor).

Het Zigbee-bereik breid je tot voorbij tien meter uit met behulp van de apart verkrijgbare Trådfri-signaalversterker. Die stop je in een vrij stopcontact ongeveer in het midden waar het Zigbee-signaal niet ver genoeg reikt.

De 1.000 mAh usb-poort van de signaalversterker is geschikt om een smartphone of tablet mee op te laden.

IKEA TRÅDFRI kit

IKEA TRÅDFRI kit (© IKEA; licentie: IKEA)

 
Samenwerking met Philips Hue

Vanaf softwareversie 1.2 werken de Trådfri-lampen (maar niet de stuureenheden) ook met Philips Hue (van Signify). (Lees hier onze test van Philips Hue.)

Je voert de software-update eerst door via de Ikea-app, reset de lamp en koppelt ze daarna aan de Hue-app. Maar dat werkt momenteel blijkens onze testen nog niet optimaal; zo reageren de Ikea-lampen niet altijd correct op aan/uit-signalen.

Ikea lamp in Hue app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

 
Installatie

Aan een stuureenheid zoals de ronde draadloze dimmer in ons startpakket koppel je maximaal tien lampen.

Je schakelt de lamp in, houdt de dimmer en niet meer dan vijf centimeter vandaan en drukt minstens tien seconden op de koppelknop die verborgen is onder het deksel dat het batterijvak afsluit.

Op de dimmer brandt een rood lichtje en de lichtbron dimt en in knippert één keer om aan te geven dat de koppeling geslaagd is. Herhaal dit voor alle lichtbronnen, die je vervolgens met de afstandsbediening in- en uitschakelt, dimt of de kleur(temperatuur) wijzigt.

Ikea heeft geen echte multikleurlampen; de niet-witte lampen zijn beperkt tot negen kleuren en wittinten met een afstandsbediening of twintig kleuren en wittinten met de verbindingshub.

De ronde Trådfri-hub is groter dan de Hue- en Innr-hubs, maar past toch nog net in de palm van een hand.

De stroom wordt geleverd door een standaard 1A usb-b voeding.

Stroom- en netwerkkabel verdwijnen door een opening in het deksel in de hub en zijn op die manier netjes weggewerkt. Dat deksel verwijder je met een draaiende beweging, iets wat in de handleiding niet duidelijk uitgelegd is. Maar een markering op de hub vormt een duidelijke hint over hoe je het deksel moet verwijderen zonder het kastje te beschadigen.

Installeer de Ikea Home smart app, schakel de verbindingshub in, wacht tot de drie leds op de bovenkant permanent branden en volg de instructies van de app om de stuureenheden en daaraan gekoppelde lampen toe te voegen.

Ikea smart app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Tijdens de installatie scan je de code op de achterkant van de hub, of vul je die code manueel in. Vervolgens verbind je stuureenheid en lamp(en) met de hub via de verbindingsknop achter op de stuureenheid. Daarna kan je de lampen naar keuze bedienen met de stuureenheid of met de app, in groepen van maximaal tien lampen en één stuureenheid.

 
Praktijk

Per groep activeer je ‘sferen’ oftewel lichtinstellingen. Drie zijn er al gedefinieerd, maar je kan er zelf negen nieuwe creëren.

Er zijn ook drie tijdschakelaars (wakker worden, weg van huis, licht en donker) waarvan je zelf de timing bepaalt (per uur of dag, maar niet bijvoorbeeld volgens de stand van de zon).

De slimme Ikea-raamverduisteringen kan men ook aan die timers koppelen.

De Ikea Home smart app werkt alleen in het lokale netwerk; internetbediening kan alleen met een omweg langs Amazon/Apple/Google. (© DTL; licentie: CC BY-SA)

De Ikea-app is functioneel eerder vergelijkbaar met de beperkte Innr-app dan met de uitgebreidere Hue-app. Maar ze werkt alleen in het lokale wifi-netwerk; bediening via het internet is alleen mogelijk als je een omweg gebruikt via Apple HomeKit, Amazon Alexa of Google Home.

Conclusie
Philips Hue is niet alleen het oudste, maar ook het duurste en meest uitgebreide slimme verlichtingssysteem. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, waardoor het soms iets ingewikkelder is om alles logisch te configureren. Omwille van de Zigbee-standaard kan je Hue uitbreiden met goedkopere lampen van andere fabrikanten zoals Ikea. Het goedkopere systeem van Ikea biedt op zichzelf niet de mogelijkheden van Hue, maar het wordt wel steeds beter en dit voor een fors lagere prijs.
Ikea
Categorieën: Hardware en software, Producenten
Update 4 jaar geleden.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten