Stijlvolle betaalbare laptop met lange autonomie

Asus Vivobook S14 review

0
1638

Asus Vivobook S14-S433F

€ 699,-
5.6

Diskidee Performance Rating

4.8/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.4/10

Pros

  • Affordable
  • Wi-Fi 6
  • NumberPad

Cons

  • USB-C cannot power laptop
We testen een instapper uit de Vivobook-serie laptops van Asus. De Vivobook S14-S433F is een stijlvolle, lichte klassieke laptop met enkele snufjes, zoals een in het aanraakvlak verwerkt numeriek klavier. Maar presteert deze notebook ook goed?

De Vivobook-laptopserie van Asus bevat klassieke laptops en 2-in-1 laptops met een openklappend aanraakscherm. In de klassieke serie zijn er Vivobooks met 14-inch-, 15,6-inch- en zelfs 17,3-inch schermen.

Van dat uitgebreide productgamma testen we de 14-inch Full HD Vivobook S14-S433F met Windows 10 Home, 8 GB DDR4-2666 RAM, 256 GB Western Digital M.2 SSD (nog 186 GB vrij) en 10de-generatie Intel Core i5-10210U processor.

 
Kenmerken

Processor, grafische kaart, geheugen en opslagruimte verschillen binnen de klassieke serie 14-inch Vivobooks, maar de overige kenmerken zijn grotendeels identiek tussen de verschillende modellen.

De bouwkwaliteit is excellent, met een volledig in metaallegering afgewerkt tweekleurig zwart/grijs mat body en een gewicht dat rond de 1,4 kg schommelt. Wij testten de “Indie Black” versie, maar deze laptop is ook in andere kleuren verkrijgbaar (rood, groen, wit).

De schermranden zijn vooral aan de zijkanten vrij dun en ook de lichtje schuin afhellende behuizing zelf oogt slank, met een maximale dikte van 17,99 mm aan de achterkant en 15,9 mm vooraan.

Het 16:9 Full HD IPS LCD-scherm met een pixeldiepte van 157 ppi kan niet plat worden neergelegd, maar helt wel maximaal enkele graden naar achteren, zodat je eenvoudig de ideale kijkstand kan instellen waarbij reflecties zoveel mogelijk vermeden worden.

Er zitten voldoende uitbreidingspoorten op deze laptop. HDMI, microSD-kaartlezer, analoge audio en vier USB-poorten, het is er allemaal. Er zitten twee USB 2.0-poorten en twee USB 3.2 Gen1 (5 Gbit/s)-poorten op. Eén daar van is een kleinere Type-C. De laadpoort is een klassiek rond type, maar de meegeleverde lader is wel een compacte versie die niet groter is dan een typische USB-lader.

De Intel AX201-wifichip is klaar om te communiceren met een snellere Wi-Fi 6 AX-router.

Asus Vivobook S433

Asus Vivobook S433 (© Asus; licentie: Asus)

 
NumberPad

Tot zover is dit een laptop van dertien in een dozijn, maar Asus zou Asus niet zijn als het niet iets speciaals toevoegde. Het ScreenPad (een extra schermpje op de plaats van het aanraakvlak) kenden we al (bijvoorbeeld in de eerder geteste Asus ZenBook 14 UX434).

In de 14-inch Vivoobook-serie is het ruim bemeten aanraakvlak onder het verlichte toetsenbord tegelijk ook een aanraakgevoelig numeriek klavier. (Niet alle modellen in de serie hebben een verlicht toetsenbord.)

Bij gewoon gebruik van het aanraakvlak blijft het numerieke klavier onzichtbaar, maar rechtsboven in het aanraakvlak is er een aanraaktoets waarmee je dit ‘NumberPad’ inschakelt. (De varianten met vingerafdruksensor hebben dit NumberPad overigens niet, daar is het aanraakvlak een klassieke model.)

Druk even op die toets en de cijfers van het numerieke klavier lichten wit op, samen met de rekentoetsen / * – en +, een backspace, een enter-toets en een punt.

Dit blijkt echt wel een handige toevoeging, vooral dan voor gebruikers die veel berekeningen maken of vaak met Excel of een ander rekenbladprogramma werken.

Wel even opletten, Linux-gebruikers: het Asus NumberPad functioneert alleen met het Microsoft Windows-besturingssysteem.

Nog een snufje is de gele rand rond de Enter-toets; Asus noemt dit de “kleurenblok enter-toets”. Dat is meer een leuke gimmick dan een praktische toevoeging zoals het NumberPad dat zeker wel is.

 
Prestaties

De 50 Wh-accu houdt het volgens Asus een werkdag uit. Ze is in 49 minuten tijd weer tot zestig procent opgeladen.

In de Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van ruim 11,6 uur tijdens kantoorwerk, bijna elf uur bij het bekijken van video’s en iets meer dan twee uur tijdens het spelen van games. Bij normaal gebruik mag je dus zeker rekenen op ruim een werkdag batterijlevensduur.

De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU en GPU. De SSD-prestaties zijn redelijk, maar wel duidelijk minder dan bij een x4 M.2 SSD.

Asus Vivobook S14-S433F (i5-10210U, 8 GB, 256 GB) Acer Aspire 5 A514-52-531Q (i5-10210U, 8 GB, 512 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 697 691
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 641 741
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 3782 3651
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1006 996
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 163,19 122,19
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 5738 5050

 

Conclusie
De Asus Vivobook S14-S433F een goed presterende, stijlvolle, zeer draagbare laptop, geschikt voor algemeen gebruik thuis en op school. Deze notebook is ruim voorzien van poorten en de accu houdt het lang uit. Het Asus NumberPad of in het aanraakvlak geïntegreerd numeriek klavier is een zeer handige toevoeging.
Foto van Asus
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare snelle SSD’s op een insteekkaartje
Volgend artikelLuxe Chromebook met universele actieve pen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.