Bloedsnelle robuuste externe schijf in zakformaat

LaCie Rugged Pro Thunderbolt 3 SSD review

0
845

LaCie Rugged Pro Thunderbolt 3 SSD 1 TB

€ 470,-
8.6

Diskidee Performance Rating

8.6/10

Pros

  • Fast
  • Robust
  • Small

Cons

  • Very expensive
We testen de LaCie Rugged SSD Pro (STHZ2000800), een robuuste externe SSD in zakformaat met doorvoersnelheden tot 2.800 MB/s indien verbonden met een Thunderbolt 3-poort.

De LaCie Rugged SSD Pro is een kleine, robuuste externe SSD in zakformaat, kleiner dan een mensenhand, die bijvoorbeeld perfect past in het borstzakje van een hemd. Ze bestaat in de capaciteiten 2 TB (€ 743,-) en de door ons geteste 1 TB (€ 470,-).

 
Kenmerken

Dit zwarte schijfje heeft een IP67-certificering en kan dus tegen een stoot, stof en water. Zo is de behuizing bestand tegen een val van wel drie meter en de druk van een auto van 2 ton.

De aluminium behuizing is ingepakt in een zwarte kunstrubberen schil. Er is alleen een uitsparing voor de Thunderbolt 3-poort, die ook compatibel is met USB-C, maar de hoogste doorvoersnelheden haal je alleen met Thunderbolt. Dit schijfje heeft geen led-indicator. Het design is zoals zo vaak bij de producten van LaCie van de hand van de Britse ontwerper Neil Poulton.

Het schijfje weegt 220 g en meet 64,9 x 97,9 x 17 mm. Een erg korte (15 cm) Thunderbolt 3-kabel is meegeleverd. Deze kabel kan je ook aansluiten op een USB-C poort, maar dan daalt de doorvoersnelheid uiteraard tot die van de USB-poort.

LaCie Rugged SSD Pro

LaCie Rugged SSD Pro (© LaCie; licentie: LaCie)

Gratis lidmaatschap van 1 maand op het Adobe Creative Cloud All Apps-plan is inbegrepen in de aankoopprijs. LaCie geeft vijf jaar garantie, met inbegrip van gratis Seagate Rescue-gegevenshersteldienst mocht er onverhoopt toch iets misgaan.

 
Thunderbolt 3

Thunderbolt 3 gebruikt op het eerste zicht dezelfde stekker en kabel als USB 3.0 (USB 3.1 Gen1) Type-C. Maar de doorvoersnelheid tot 40 Gbit/s en de mogelijkheid om tot zes verschillende apparaten door te lussen, functioneren alleen correct met een specifieke kabel, te herkennen aan het bliksemsymbool en het getal ‘3’.

LaCie Rugged SSD Pro Thunderbolt waarschuwing

Bij sommige pc’s dien je de LaCie Rugged SSD Pro eerst toestemming te geven om Thunderbolt te gebruiken (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Een gewone Type C USB- of ouder type Thunderbolt-kabel gebruiken levert overigens geen schade op, maar de Thunderbolt 3-functies werken dan niet. Meestal waarschuwt de pc je als je de verkeerde kabel gebruikt.

 
Prestaties

De LaCie Rugged Pro Thunderbolt 3 SSD presteert uitstekend. Van 23 recent geteste externe schijven is dit veruit de snelste. In de UL Futuremark PCMark 10 Data Drive Benchmark, die de doorvoersnelheid meet met aan de hand van effectief uitgevoerde Windows-applicaties, noteren we een gemiddelde bandbreedte van 292 MB/s.

In CrystalDiskMark 7 zien we leessnelheden tot 1.430 MB/s en schrijfsnelheden tot 875 MB/s.

We testten deze externe SSD met het in de fabriek voorziene exFAT-bestandssysteem waarmee je ze op verschillende besturingssystemen door elkaar kan gebruiken. Volgens LaCie zijn onder Windows met NTFS nog iets hogere doorvoersnelheden haalbaar. Caching door het besturingssysteem inschakelen verbetert de prestaties verder, maar houdt ook risico’s in, zoals de optionele LaCie Toolkit-software je ook vertelt.

Conclusie
De LaCie Rugged Pro Thunderbolt 3 SSD kan tegen een stoot en is bloedsnel. Ze is vooral interessant voor professionals die bijvoorbeeld overal zware video- of fotobestanden willen uitwisselen en bewerken. Dit kleine, snelle schijfje is niet goedkoop.
Prijs
€ 470,- (1 TB); € 743,- (2 TB)
Foto van LaCie
Website: LaCie België Website: LaCie Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDiscreet zelfregelend draadloos netwerk
Volgend artikelCompacte desktop-pc die je achterop scherm schroeft
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.