Piepkleine desktop-computer

Lenovo ThinkCentre M90n Nano review

1
1311

Lenovo ThinkCentre M90n Nano

€ 789,-
7.6

Diskidee Price/Performance Rating

7.6/10

Pros

  • Quiet
  • Lots of ports
  • 10 Gbit/s USB-C

Cons

  • Soldered memory
  • Expensive
We testen de ThinkCentre M90, uit het ‘Tiny’-productgamma van Lenovo. Deze muisstille desktop-pc is niet veel groter dan een pocketboek en ondersteunt USB-C docking. Maar hoe vlot draait Windows 10 erop?

Een desktopcomputer in bijna-handformaat zoals de Lenovo ThinkCentre M90 bespaart ruimte en neem je even gemakkelijk met je mee als een laptopcomputer. Een scherm, toetsenbord en muis volstaan om er op elke werkplek mee aan de slag te gaan.

Dat is vooral interessant voor gebruikers die twee verschillende werkplekken combineren en een groter scherm met een volwaardig toetsenbord comfortabeler vinden werken dan een op dat vlak beperkte laptop.

Dankzij de VESA-bevestiging monteer je dit type desktop-pc eenvoudig achterop een compatibel beeldscherm. Zo creëer je je eigen steeds upgradebare, snel opstartende alles-in-een (AiO)-pc.

 
Kenmerken

De ThinkCentre M90n-1 Nano, uit het ‘Tiny PC’-productgamma van Lenovo, is niet veel groter dan een langwerpig pocketboek of een ouderwetse vhs-videocassette.

Deze piepkleine computer past perfect in een rugzak of draagtas om overal mee te nemen en is toch krachtig genoeg als desktop-pc, met bovendien een tot vijftien procent lager stroomverbruik dan een traditionele desktop.

Inzake specificaties mag je hem vergelijken met een recente Ultrabook-laptop. Zo worden mobiele processoren gebruikt. Er zijn twee modellen: met een Intel Core i3 (€ 649,-) in het goedkopere model en een Core i5 in de door ons geteste variant. De rest van de hardware is identiek tussen beide modellen.

 
Alles-in-één PC

Deze kleine desktop-pc bevestig je met behulp van los verkrijgbare accessoires op velerlei manieren: aan een muur, onder een bureau of een plank, achterop een VESA-scherm.

Het vele aantal poorten breid je verder uit met diverse docking-oplossingen.

Deze kleine pc past naadloos op een van de Lenovo ThinkCentre Tiny-in-One led-monitors (zie bv. hier). Zo creëer je simpel een modulaire All-in-One PC. Die is dan toekomstbestendig, want je kan later altijd ofwel de monitor, ofwel de pc vervangen om je AiO te upgraden met de nieuwste technologie.

Lenovo ThinkCentre M90N

Lenovo ThinkCentre M90N (© Lenovo; licentie: Lenovo)

Dit werkt ook bij monitoren van andere merken die over een VESA-bevestiging beschikken. Heeft dergelijke monitor een USB-C hub met DP Alt-modus die voldoende stroom levert dan volstaat één USB-C kabel om de ThinkCentre M90n-1 Nano te gebruiken.

 
Uitrusting

Alle USB-poorten zijn 3.2 Gen 2-types en halen dus doorvoersnelheden tot 10 Gbit/s.

De USB-C-poort kan zoals gezegd monitoren via de DP Alt-modus van beeld voorzien. Daarnaast is er een volwaardige DisplayPort-videouitgang.

HDMI ontbreekt, al kan je hiervoor natuurlijk een USB- naar HDMI-adapter inschakelen.

Behalve een vaste netwerkpoort heeft deze ThinkCentre een 160 MHz wireless-ac wifi-adapter (dezelfde trouwens als in de Acer Revo Box mini-pc) met een zelf te monteren externe antenne. We haalden er draadloze doorvoersnelheden mee tot 640 Mbit/s.

Intern zijn er twee m.2 sleuven voor pcie nvme ssd’s, bereikbaar door één schroef te verwijderen en de bodem- en topplaat opzij te schuiven.

Eén sleuf was bij ons testexemplaar ingenomen door een 256 GB-ssd van Samsung, met na de initiële Windows-configuratie nog 177 GB vrije ruimte.

Het werkgeheugen van 8 GB is vast gesoldeerd op het moederbordje. Achteraf uitbreiden is helaas niet mogelijk.

In het buitenland heeft Lenovo versies van deze nano-pc met 16 GB ram, maar op de Belgische en Nederlandse websites vonden we alleen versies met 8 GB.

 
Console

Ons testexemplaar werd geleverd met Lenovo Essential Wireless Keyboard and Mouse, een optie van € 67,-.

Zowel toetsenbord als muis voelen goedkoop aan; vooral de plastic muis is van zeer matige kwaliteit.

Lenovo ThinkCentre M90N met toetsenbord, muis en monitor

Lenovo ThinkCentre M90N met toetsenbord, muis en monitor (© Lenovo; licentie: Lenovo)

Het ‘chicklet’-type toetsenbord met apart numeriek vlak en volwaardige navigatietoetsen vinden we adequaat, maar ook niet meer dan dat. Het is ook niet verlicht.

Er bestaan betere opties als je een al dan niet draadloze muis en toetsenbord aan deze mini-pc wil toevoegen.

 
Prestaties

Tijdens de benchmarks verbruikte de Lenovo ThinkCentre M90n-1 Nano maximaal 37 watt, wat zeer zuinig is. De enkele kleine ventilator die vooral de processor koelt, hoor je bij normaal gebruik helemaal niet. Ook bij zwaardere belasting blijft de ventilator fluisterstil.

De prestaties zijn vergelijkbaar met die van een middenklasse Ultrabook-laptop. Voor kantoorgebruik, maar ook als mediastreamer is deze nano-pc voldoende krachtig.

Merk Lenovo Acer
Product ThinkCentre M90n-1  (11AD002DMB) Revo RN86 I3256  (DT.BESEH.001)
Straatprijs € 789 € 569
Afmetingen (b x d x h) 179 x 88 x 22 mm 192 x 204 x 33,2 mm
Gewicht 505 g 1,225 kg
CPU Intel Core i5-8265U Intel Core i3-9100T
GPU Intel UHD Graphics 620 Intel UHD Graphics 630
RAM 8 GB (gesoldeerd) 8 GB (1 latje in 2 sleuven)
Poorten Achter: 2 x USB-A 3.2, 1 x USB-C 3.2 met docking, charging, data transfer, displayport, vga). Voor: 2 x Type USB-1 3.2, 1 x USB-C 3.2 met docking, charging, data transfer, displayport, vga); 1 x Gigabit Ethernet; 1 x DisplayPort; 1 x 3,5mm audio Achter: 2 x USB-A 2.0; 2 x USB-A 3.1; 1 x Gigabit Ethernet; 1 x HDMI; 1 x DisplayPort. Voor: 1 x USB-C 3.1; 1 x USB-A 3.1; 2 x 3,5mm audio
Draadloze verbindingen 2×2 WiFi 802.11ac + Bluetooth 4.0 + LE (Intel AC9560 160 MHz); externe antenne meegeleverd 2×2 WiFi 802.11ac + Bluetooth 4.0 + LE (Intel AC9560 160 MHz)
SSD capaciteit 256 GB, nog 177 GB vrij 256 GB, nog 194 GB vrij
Gemeten piekverbruik tijdens grafische benchmarks 37,39 watt 47,12 watt
PCMark 10 Score 3810 3675
PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith 229,5 MB/s 176,3 MB/s
3DMark Professional Night Raid (DX12 integrated graphics) Benchmark Score 5198 4338

 

Conclusie
De Lenovo M90n Nano is een zeer compacte en stille desktop-pc met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een middenklasse Ultrabook-laptop. Voor kantoorgebruik, maar ook als mediastreamer is deze nano-pc voldoende krachtig. De 10 Gbit/s USB-poorten zijn een verder pluspunt. Voor dit alles vraagt Lenovo wel een relatief hoge prijs.
Foto van Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelZeer platte kleine externe ssd-schijf
Volgend artikelVeel smartphone voor het geld
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Opvallend is ook dat deze pc is uitgerust met een CPU gelanceerd in het 3de kwartaal van 2018 (bron Intel.com) en ondertussen 2 generaties oud is. Het had mooier geweest had deze een i5-10210u of de recente i5-10310u gehad of gunstiger geprijsd was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.