Zeer platte kleine externe ssd-schijf

Seagate Barracuda Fast SSD review

0
486

Seagate Barracuda Fast SSD 1 TB

€ 149,99
7.4

Diskidee Price/Performance Rating

7.4/10

Pros

  • Nice design
  • Small

Cons

  • SATA600-speeds
We testen de Seagate Barracuda Fast SSD, een erg platte, piepkleine externe ssd-schijf met een 5 Gbit/s USB-interface.

De Seagate Barracuda Fast SSD is er met 500 GB-, 2 TB- en de door ons geteste 1 TB-capaciteit voor respectievelijk € 89,99, € 149,99 en € 369,99.

Lidmaatschap op Adobe Creative Cloud Fotografie (Photoshop CC) is twee maanden gratis inbegrepen in de aankoopprijs, op voorwaarde dat je de schijf registreert voor eind januari 2021.

 
Kenmerken

De vrijwel vierkante behuizing van de Seagate Barracuda Fast SSD is minder dan een centimeter dun (9,1 mm om exact te zijn). De behuizing is gemaakt van zwarte kunststof met een donkergroen accent op de zijkanten. Een smalle groene streep boven het witte Seagate-logo op de bovenzijde blijkt een status-led te zijn. Die brandt groen wanneer de schijf stroom heeft en ze pulseert wanneer ze wordt aangesproken. Het is een eigenzinnig, maar stijlvol design dat ons zeker bevalt.

De Seagate Barracuda Fast SSD heeft intern een Seagate  SATA600 SSD-controller, Intel 3D NAND flashgeheugen en een SATA-naar-USB-conversiechip van merk dat we niet konden achterhalen. De maximale doorvoersnelheid is volgens Seagate 540 MB/s voor het lezen en 500 MB/s voor het schrijven van gegevens.

Deze externe SSD is in de fabriek geformatteerd in exFAT-formaat en werkt dus met zowat alle besturingssystemen. De 1 TB variant heeft effectief nog 931 GB ruimte vrij.

USB-C naar C en naar A-kabels worden meegeleverd. Met 45 cm zijn die voldoende lang.

Op het schijfje staan een pdf met de garantievoorwaarden en Seagate Start Here-software voor macOS en Windows. Die software stelt echter niks voor. Als je erop klikt, wordt gewoon een browservenster geopend met het registratieformulier.

Op de supportwebsite vind je echter de Seagate Toolkit-software, waarmee je back-ups maakt en bestanden synchroniseert.

Alle informatie over de Barracuda Fast SSD vind je op de website van Seagate.

Seagate BarraCuda Fast SSD

Seagate BarraCuda Fast SSD (© Seagate ; licentie: Seagate )

Exact dezelfde drive is ook te koop als LaCie Portable SSD USB-C. Het belangrijkste verschil is dat ze dan een oranje biesje en status-led heeft en iets duurder is. De Toolkit-software heeft dan ook de LaCie-branding.

 
Prestaties

De Seagate Barracuda Fast SSD presteert zoals je mag verwachten van een externe SSD met een 5 Gbit/s-interface (USB 3.2 Gen.1). In sommige benchmarks is ze ongeveer de helft tot eenderde trager dan snellere 10 Gbit/s-exemplaren, in andere presteert ze even goed. Het snelheidsverschil met de meeste 10 GBit/s-schijven daalt vooral naarmate je méér (grote) data in één keer schrijft of leest en de flash-geheugenbuffer verzadigt raakt, omdat je dan tegen de flessenhals aanloopt van de snelheid van de flashgeheugenchips zelf. Dus in sommige gebruiksscenario’s, bijvoorbeeld die van  de PCMark 10 Data Drive Benchmark, is de Barracuda Fast SSD niet trager dan een typische USB 3.2 Gen.2-schijf. In zogenaamde synthetische benchmarks zoals Parkdale of CrystalDiskMark is ze meestal wel trager.

De gemeten doorvoersnelheden kloppen zeker voor wat lezen betreft met het maximum dat Seagate opgeeft. De door ons gemeten maximale leessnelheid ligt iets lager (we kwamen nooit hoger uit de 418 MB/s).

In onze benchmarks, die iets realistischer zijn, noteren we een sequentiële bandbreedte tussen de 79 MB/s en 390 MB/s en random bandbreedte tussen 780 en 7.390 IOPS naargelang de gebruikte applicaties.

Conclusie
De Seagate Barracuda Fast SSD is erg compact en oogt mooi. Het is een 5 Gbit/s schijf met een maximale doorvoersnelheid van 540 MB/s. In sommige benchmarks is ze trager dan de nieuwste generatie 10 Gbit/s draagbare SSD’s. Maar in benchmarks die een normaal gebruik onder Windows simuleren is ze niet altijd trager dan die op papier snellere SSD’s. Bovendien kost deze externe SSD’s minder dan de snellere soortgenoten. Veel sneller dan een externe harde schijf is ze zeker.

Gemiddelde internetprijs
€ 149,99
Foto van Seagate
Website: Seagate
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelVoorwerpen en locaties automatisch ontsmetten met UVC-licht
Volgend artikelPiepkleine desktop-computer
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.