Schrijven, schetsen en tekenen op een dunne Android-tablet

Samsung Galaxy Tab S6 Lite Android-tablet review

0

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Vanaf € 339,-
8.2

Diskidee Performance Rating

8.2/10

Pros

  • S Pen included
  • Affordable
  • Lots of add-ons

Cons

  • Works only with included usb-c power supply
  • No fast loading
Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een betaalbare versie van de Galaxy Tab S6-tablet met precies dezelfde mogelijkheden om te schrijven, schetsen en tekenen met behulp van de meegeleverde S Pen. Welke compromissen moet je sluiten? Wij zochten het uit.

De Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een betaalbare versie van de Tab S6 uit 2019, een Android-tablet waarop je kan schrijven en tekenen met behulp van een meegeleverde stylus.

 
Vergelijking met de Tab S6

De duurdere Tab S6 (vanaf € 599,-) heeft een 10,5-inch Super Amoled-scherm met HDR-ondersteuning en een hogere pixeldichtheid van 288 ppi tegenover een gewoon 10,4-inch TFT IPS LCD-scherm voor de goedkopere Tab S6 Lite (vanaf € 339,-) met een pixeldichtheid van 224 ppi.

De scherm-behuizingverhouding van beide Android-tablets is vrijwel dezelfde: 81,93% voor de Tab S6 en 81,63% voor de Tab S6 Lite.

De duurdere versie heeft meer geheugen (6 GB tegenover 4 GB) en meer opslagruimte (256 of 128 GB tegenover 128 of 64 GB).

De ingebouwde hoofdcamera van de Tab S6 is krachtiger (4K 13MP tegenover 2K 8MP). Ook ontbreekt de snel reagerende vingerafdruksensor bij de S6 Lite die bij de gewone S6 onder het scherm is verwerkt.

De duurdere tablet is volledig van lichter aluminium gemaakt, waardoor hij 420 gram weegt tegenover 465 gram voor de goedkopere variant. Bij de S6 Lite bestaat alleen de achterkant uit aluminium.

De Lite is 1,3 mm dikker, maar blijft met een dikte van 7 mm toch nog altijd heel erg slank.

Ten slotte heeft de grote broer een krachtigere systeemchip, namelijk een Qualcomm Snapdragon 855 tegenover een Samsung Exynos 9 Octa 9611 voor de Lite-uitvoering.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite met S Pen

Samsung Galaxy Tab S6 Lite met S Pen (© Samsung ; licentie: Samsung )

Er zijn ook overeenkomsten. De 5MP-camera op de voorkant ondersteunt gezichtsherkenning, zodat je snel kan inloggen. Beide tablets hebben een even krachtige Li-Polymeeraccu van 7.040 mAh (maar alleen de Tab S6 ondersteunt snelladen). En beide hebben een scherm dat geschikt is om op te schrijven, schetsen en tekenen met de meegeleverde S Pen-stylus.

 
Varianten en opties

Wij testten de SM-P615 versie met 64 GB opslagruimte (met nog 47 GB vrij na de eerste ingebruikname), dual-band WiFi en Cat.11 LTE (gemiddeld € 399,-). De WiFi-only versie kost gemiddeld € 339,-. Voor de 128 GB-varianten betaal je gemiddeld € 40,- méér.

Voor dat geld koop je niet alleen de tablet, maar ook de S Pen, die magnetisch vastklikt op de zijkant van de tablet. Koop je die pen apart, dan betaal je € 49,99. Het is een passieve stylus die dus niet hoeft te worden opgeladen.

Samsung heeft diverse hoezen, van eenvoudige omslagen (€ 28,-) tot hoezen met ingebouwd toetsenbord (€ 70,-). Gebruik je vooral de pen dan is de Book Case (€ 55,-) wellicht de interessantste. De pen klikt magnetisch in het midden van die hoes vast, zodat de kans op verlies minder groot is dan bij een magnetische bevestiging op de zijkant van de blote tablet.

Interessant voor ouders zijn de apart verkrijgbare hoezen voor kinderen, een gewone met stevige bescherming van de achterkant van de tablet voor € 29,- en een nog iets stevigere met een grote grip aan de zijkant voor € 35,-. Met de Samsung Kids-app kunnen ouders het gebruik van de tablet beperken, zowel inzake toegelaten apps als voor wat betreft de gebruiksduur. Kids bevat ook enkele speciale leer-apps en simpele games voor kinderen.

Samsung belooft softwareondersteuning voor deze tablet tot tenminste april 2022.

 
S Pen

De passieve S Pen werkt uiteraard ook als cursor en aanwijzer waarmee je alle onderdelen van de One UI 2 interface die bovenop Android 10 draait kan bedienen. Maar het meest plezier beleef je tijdens het schrijven, schetsen en tekenen.

Je gebruikt hiervoor op de eerste plaats dezelfde Samsung S Notes app die je ook op de duurdere Galaxy Tab 6 en op de Note-smartphones van Samsung vindt. Je krijgt precies dezelfde mogelijkheden: notities maken, weergeven, bewerken en ordenen; schrijven op het scherm; live berichten schrijven; slim selecteren en tot 300% zoomen; vertalen; en schetsen op een levend camerabeeld (‘AR-schets’).

Notes kan handgeschreven tekst omzetten in computertekst en dit in meerdere talen, ook Nederlands. Dit lukt zelfs met een minder mooi handschrift zoals dat van de auteur nog behoorlijk goed.

Notities en creaties zijn te exporteren als PDF, JPEG, tekstbestand of Microsoft Word-bestand. Je kan de pen ook als markeerstift gebruiken, bijvoorbeeld om passages in PDF’s te markeren.

Ook Samsung PenUp is van de partij. Deze app zou je kunnen omschrijven als een sociaal netwerk voor creatievelingen.

Een Samsung-account is daarbij wel verplicht aan te maken. Vervolgens kan je creaties delen met anderen. Maar je kan ze ook gebruiken als voorbeeld voor je eigen creaties. Of bij het leren schetsen en tekenen met behulp van het onderdeel ‘Live tekening’. Je kiest een voorbeeld en de app helpt je dan stap voor stap bij het namaken van dat voorbeeld.

Samsung PenUp

Samsung PenUp (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Met het onderdeel ‘Kleuren’ kan je kleurplaten inkleuren. En dan zijn er de thematische uitdagingen voor meer gevorderde kunstenaars, bijvoorbeeld ‘Let’s draw a ship’ of ‘Let’s draw a beach’.

De S Pen herkent tot 4.094 drukniveaus, weegt slechts 7,03 g, heeft een tip van 0,7mm en is zoals gezegd batterijvrij en heeft aan de zijkant een kleine vrij te definiëren functieknop die standaard als wisser functioneert.

 
Prestaties

In de Futuremark PCMark voor Android batterijbenchmark houdt de Tab S6 Lite het ruim achttien uur uit. De autonomie is dus bijzonder goed. Ook inzake algemene prestaties scoort deze tablet goed in de Futuremark-benchmark. Op grafisch gebied zijn de prestaties eerder gemiddeld, voldoende voor doorsnee-games, maar niet op het niveau van de allersnelste Android-tablets.

Conclusie
De Samsung Galaxy Tab S Lite biedt een goede verhouding tussen uitrusting, prestaties en kostprijs. De S Pen voegt echt iets toe en maakt van deze tablet, mits enige oefening, een alternatief voor een minilaptop, die je er trouwens wel van kan maken met de afzonderlijk verkrijgbare toetsenbordcover. Aanbevolen!
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.