Brede gebogen monitor met ingebouwde KVM-schakelaar

Philips 346P1CRH monitor review

0

Philips 346P1CRH

€ 549,-
7.9

Diskidee Performance Rating

7.9/10

Pros

  • Image quality
  • Ergonomics
  • KVM swtich

Cons

  • USB-B C/A Y cable for kvm not always included
De Philips 346P1CRH is een ultrabrede gebogen monitor met 21:9 beeldverhouding en 3.440 x 1.440 pixels resolutie. Meerdere A4-documenten naast elkaar bekijken is geen probleem. Dankzij de geïntegreerde kvm-schakelaar bedien je met één toetsenbord en muis twee computers tegelijk. Maar hoe goed functioneert dat?

De Philips 346P1CRH, gefabriceerd door MMD, heeft een beelddiagonaal van 34 inch (88,36 cm). Deze licht gebogen monitor neemt veel ruimte in beslag op je bureau, toch in de breedte (81 cm), want het scherm zelf is maar 37 cm hoog.

Die ultrabrede, vrij smal ogende 21:9 beeldverhouding is dezelfde als deze van een Cinemascope-bioscoopscherm. Philips bracht eerder al televisies uit met deze beeldverhouding. Maar ook als computerscherm heeft deze aspectratio voordelen. Je gebruikt probleemloos meerdere applicaties naast elkaar: het scherm biedt ruimte aan drie A4-vensters naast elkaar, met nog ruimte vrij voor enkele kleinere vensters.

Een meeslepende gaming-ervaring is er op voorwaarde dat de aangesloten computer krachtig genoeg is om zoveel pixels zonder haperingen te verwerken.

Omdat het scherm niet al te hoog is, kan je het zelfs 180 graden zwenken op zijn stevige, ergonomische draaivoet. Als je veel design-toepassingen gebruikt, kan de horizontale oriëntatie in sommige gebruiksscenario’s interessant zijn.

De ‘Compact Ergo Base’-voet is trouwens 180 millimeter in de hoogte verstelbaar en kantelbaar tussen -5 en +25 graden. Een ergonomische kijkpositie is met dit scherm dus onder alle omstandigheden gewaarborgd.

 
Vloeiende actie

Vloeiende game-acties zijn gegarandeerd op voorwaarde dat je een AMD Radeon-videokaart met adaptieve synchronisatietechnologie gebruikt. De responstijd (4 ms van grijs naar grijs) van het va lcd-paneel is voldoende hoog voor een vlotte gaming-ervaring. Wel is de verversingsfrequentie beperkt tot 100 Hz en niet 144 Hz zoals verstokte gamers wellicht wensen.

De contrastverhouding (verschil tussen licht en donker) van het paneel is zeer goed, terwijl de kijkhoek met 178° verticaal en horizontaal voldoende groot is, iets wat soms een probleem kan zijn bij va-lcd.

Philips 346P1CRH

Philips 346P1CRH (© MMD; licentie: MMD)

Deze monitor is trouwens DisplayHDR 400 gecertificeerd, zodat ook de kleurweergave uitstekend is, zeker in combinatie met een compatibele videokaart.

HDR werkt overigens alleen over de hdmi 2.0- en DisplayPort 1.4-aansluitingen (met hdcp 2.2), niet als je de usb-c 3.2 gen 2 (10 Gbit/s)-poort ook voor video gebruikt.

 
Energiebesparing

Alle gebruikelijke snufjes van Philips-schermen zijn bij deze ultrabrede monitor aanwezig. Zo is er de (uitschakelbare) PowerSensor die via infrarode signalen detecteert of er een gebruiker aanwezig is. Zodra je je van je werkplek verwijdert, verlaagt de schermhelderheid, wat de energiekosten tot wel zeventig procent drukt. Dit verlengt ook de levensduur van het lcd-paneel.

Het gemiddeld verbruik is overigens 33 watt en dit daalt tot 0,5 watt in de standby-modus. Achteraan is er een extra stroomknop om het scherm helemaal uit te schakelen zodat het niets verbruikt.

Andere snufjes die men via het osd-menu regelt zijn de Laagblauw-modus, die blauw licht met korte golflengte vermindert; de trillingsvrije technologie, die de schermhelderheid reguleert zodat de led-achtergrondverlichting minder trilt, iets waarvoor sommige gebruikers meer gevoelig zijn dan andere; en de ‘SmartImage’-beeldverbeteringen met een achttal presets, van lezen tot video. Maar je kan alle beeldinstellingen ook volledig manueel regelen.

 
Privacy-camera

De full hd-pop-up camera en microfoon bovenaan in de schermrand schakelt pas in wanneer je hem opent. Die camera heeft twee infrarode sensoren: je kan dus de Windows Hello-gezichtsherkenning gebruiken om veilig in te loggen. Dit functioneert echter alleen als je de Windows 10-drivers installeert, te vinden op de support-website.

Zonder die drivers werkt de webcam wel met alle chat- en videoapplicaties, maar de Hello-authenticatie is niet beschikbaar.

 
KVM-schakelaar

Je kan twee computers tegelijk aansluiten op de Philips 346P1CRH en die bedienen met één toetsenbord en muis. De geïntegreerde usb 3.2 gen.2-hub heeft alle nodige aansluitingen om dit mogelijk te maken.

Usb-muis en -toetsenbord koppel je aan een of meer van de vier usb-downstreampoorten (een draadloze usb-adapter werkt overigens perfect). Eén laptop of pc koppel je aan de usb-c poort, de andere aan de usb-b upstreampoort.

Bij ons testexemplaar ontbrak overigens de benodigde usb-b-kabel met aan de andere kant zowel een type-c als type-a poort die er volgens de website van Philips normaal wel bijgeleverd wordt. Maar je kan natuurlijk elke usb-b-kabel gebruiken, zolang die maar minimaal gecertificeerd is voor usb 3.1 gen 1.

De monitor heeft zelf een gigabit-ethernetpoort (met een Realtek-chipset), dus als je het netwerk op de monitor aansluit zal de kvm-functie de netwerkverbinding naar beide pc’s via usb doorlussen.

 
Usb-slaapmodus

Een druk op de voorziene tiptoets op de rechteronderrand van de monitor volstaat om te wisselen tussen de aangesloten computers. Je kan het beeld van beide computers ook tegelijk op het scherm bekijken, naast elkaar via de pbp-functie of in elke willekeurige vensterconfiguratie met de pip-functie.

Een aandachtspunt: de kvm-schakelaar en usb-hub functioneren niet betrouwbaar wanneer het scherm de usb-hub in de slaapmodus zet. Dat gebeurt automatisch volgens een schema dat je zelf niet kan regelen.

Philips 346P1CRH breedte

De Philips 346P1CRH is even breed als twee naast elkaar geplaatste 17-inch monitoren, maar neemt wel minder werkplekruimte in beslag. (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Je moet de usb-slaapmodus uitschakelen, maar in tegenstelling tot wat je logischerwijze misschien zou denken, dien je dan in het osd-menu de ‘USB standby modus’ op ‘Aan’ te zetten en niet op ‘Uit’. Dat is overigens een eigenaardigheidje in het osd-menu van alle recente Philips-monitoren.

 
Specificaties
Philips P-Line 346P1CRH Gebogen ultrabrede LCD-monitor met USB-C
Afmetingen b x h x d en gewicht (met stand op maximale hoogte) 807 x 601 x 250 mm, 11,65 kg
LCD paneel type21:9 aspectratio 34 inch (88,36 cm) VA LCD met W-LED achtergrondverlichting, anti-reflectie coating, 1500 R gebogen met 797,2 (h) x 333,7 (v) mm effectief kijkgebeid en 178° h/v kijkhoek (0,23175 mm pixelpitch)
Resolutie3.440 x 1.440 pixels @ 100 Hz verversingsfrequentie (110 ppi pixeldichtheid)
Kleurruimte16,8 mio kleuren; 90% DCI-P3, 98% NTSC, 120% sRGB, 88% Adobe RGB en 96% BT.709
HDRDisplayHDR 400 gecertificeerd (via DP en HDMI)
VerbindingenDP 1.4, HDMI 2.0 (beide met HDCP 2.2), 1x USB-C 3.2 Gen 2 x 1 (upstream, power delivery volgens USB PD 3.0 tot 90 W), 1x USB-B upstream, 4 x USB-A downstream, 1 met snellaadfunctie volgens B.C 1.2, koptelefoon uit, RJ45 gigabit ethernet, aparte sync invoer voor adaptive sync, DP uitvoer (doorlus) via zowel DP als USB-C, ingebouwde DP Alt modus, Kensington-slot, VESA montering 100 x 100 mm
Andere kenmerken2 x 5 W stereoluidsprekers, pop-up 2.0 MP FHD webcam met microfoon en led-indicator, Windows Hello compatibel; MultiView PIP en PBP, SmartControl-software om osd via computer te bedienen (alleen via DP en HDMI), KVM-schakelaar voor twee computers, PowerSensor verlaagt stroomverbruik tot 70%
CompatibiliteitDDC/CI, macOS, sRGB, Windows vanaf versie 7 (drivers nodig voor sommige functies)
Stroomverbruik33 W typisch, 34,1 W normaal gebruik gemiddeld, <0,5 W slaapmodus, 0 W indien uitgeschakeld met stroomknop op achterzijde
MTBF70.000 uren (w-led verlichting niet inbegrepen)
Meegeleverde onderdelenStandaard, HDMI, DP en USB-C/A Y kabels, stroomkabel, documentatie
Conclusie
De Philips 346P1CRH ultrabrede gebogen lcd-monitor met 10 Gbit/s usb-c hub neemt veel ruimte in beslag op een werkplek, maar het panoramische beeld biedt ruim plaats aan meerdere vensters. De beeldkwaliteit is goed, de ergonomische voet zorgt voor een perfecte plaatsing en de ingebouwde kvm-schakelaar laat het gelijktijdige gebruik van twee computers toe met één console. De privacy- en stroombesparingsfuncties zijn een bijkomend pluspunt.

Foto van Philips
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

Nvdr.: Bij een eerste versie van dit artikel werd een foutieve tabel met specificaties gepubliceerd. Dit hebben we gecorrigeerd op 25/8/2020. Dank aan lezer PC voor de opmerkzaamheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.