Moderne laptop tegen betaalbare prijs

Dynabook Satellite Pro L50 review

0
1550

Dynabook Satellite Pro L50 laptop

Vanaf € 659,-
6.4

Diskidee Price/Performance Rating

6.4/10

Pros

  • Full-sized keyboard
  • Fast SSD
  • Webcam privacy shutter

Cons

  • Dull design
We testen de Dynabook Satellite Pro L50, een betaalbare 15,6-inch laptop met volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier.

Dynabook, een onderdeel van de Sharp Group, is het nieuwe merk van de vroegere Toshiba-laptops, maar de modelnamen zoals Satellite Pro, bleven wel dezelfde. In de Satellite Pro-serie heeft Dynabook laptops met een schermgrootte van 13,3- tot 15,6 inch.

De Dynabook Satellite Pro L50 is een 15,6-inch Full HD-laptop met een volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier die toch niet meer dan 1,7 kg weegt en dus overal gemakkelijk is mee te nemen. Omwille van het volwaardige toetsenbord is deze laptop wel wat groter dan de doorsnee 15,6-inch laptop, maar blijft al met al toch zeer draagbaar.

 
Kenmerken

De verschillende modellen van de Satellite Pro L50 gebruiken allemaal tiende-generatie Intel ‘Comet Lake’ Core-CPU’s, hebben 8 of 16 GB DDR4 SDRAM en van 128 GB tot 1 TB opslagruimte, sommige met PCIe NVMe SSD’s, andere met SSHD’s (Solid-State Hybrid Drive), harde schijven met een stukje SSD-flashgeheugen. Alle overige kenmerken zijn identiek tussen de verschillende varianten.

Wij testten een betaalbaar model, de Satellite Pro L50-G-13Q, met Windows 10 Home, Intel Core i3-10110U, Intel UHD Graphics, 8 GB RAM en 256 GB Toshiba PCIe NVMe SSD met nog 187 vrije ruimte na de eerste ingebruikname.

In de bijna twee centimeter dikke behuizing is er voldoende ruimte voor een waaier aan poorten, waaronder ook een SD-card-lezer én een volwaardige Gigabit Ethernet-poort in de vorm van een klepje dat je naar onderen trekt om er de netwerkkabel in te steken.

De Intel AX200 Wi-Fi en Bluetooth-chip is klaar voor het snellere Wi-Fi 6.

Het toetsenbord met ‘chicklet’-stijl toetsen typt vlot, al is de Enter-toets naar onze smaak wat klein. Daar staat tegenover dat je volwaardige navigatietoetsen én een apart numeriek klavier krijgt. De stroomtoets bevindt zich links boven het toetsenbord en niet op de zijkant van de laptop. Dat werkt naar onze smaak handiger.

 
Behuizing

De behuizing is gemaakt van zwarte, matte kunststof die eerlijk gezegd goedkoop aanvoelt, waarmee niets gezegd is over de stevigheid, want die lijkt meer dan in orde, al wiebelt het scherm wat als je het bij de randen beetpakt. Die randen zijn redelijk breed, vooral dan aan de onderkant.

De HD-webcam in de bovenste schermrand kan afgedekt worden met een schuifje. Sommige modellen hebben een Windows Hello-compatibele webcam met gezichtsherkenning, maar op ons testmodel ontbrak deze functie. (Ook een vingerafdruksensor, gemonteerd linksboven in het touchpad, en/of een interne smartcard-reader zijn optioneel verkrijgbaar.) Ook heeft deze laptop twee microfoons voor een betere verstaanbaarheid.

De ventilator van deze laptop hoor je alleen bij zware belasting en dan nog valt het lawaai erg mee. Dit is over het algemeen een erg stille laptop.

Dynabook Satellite Pro LG50

Dynabook Satellite Pro LG50 (© dynabook; licentie: dynabook)

Alle informatie over de Satellite Pro L50 vind je op de Dynabook-website.

 
Software

Het Dynabook Support Utility geeft informatie over de configuratie en heeft een knop om op updates te controleren, die op ons systeem echter niets leek te doen, hoe vaak we er ook op clickten.

Dynabook Support Utility

Dynabook Support Utility (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Voor de rest is deze laptop vrij van bijkomende software, met uitzondering van enkele advertentiepictogrammen, bijvoorbeeld voor 30-dagen probeerversie van WinZip en System Mechanic voor Windows (met nog het Toshiba-logo).

 
Prestaties

Dynabook vermeldt voor het geteste model een accuduur van ruim elf uur. Varianten met een krachtigere processor houden het tussen de negen en tien uur uit op een volle accu.

In de Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van iets meer dan acht uur tijdens kantoorwerk, bijna negen uur bij het bekijken van video’s en nipt een uur tijdens het spelen van games. Dat is behoorlijk lang, maar niet zo lang als Dynabook aangeeft. Bij normaal gebruik zal je wel een acht-uren werkdag toekomen met een volle accu.

De overige prestaties zijn normaal voor het uitrustingsniveaus. De Toshiba SSD presteert wel opvallend goed voor een laptop van dit prijsniveau.

Dynabook Satellite Pro L50-G-13Q (i3-10110U, 8 GB, 256 GB) Acer Aspire 5 A514-52-531Q (i5-10210U, 8 GB, 512 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 495 691
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 519 741
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 3438 3651
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 2068 996
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 252,88 122,19
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 4202 5050

 

Conclusie
Zoek je een betaalbare 15,6-inch laptop met een volwaardig toetsenbord dan doe je niets verkeerd met deze Dynabook Satellite Pro L50. De lange garantieduur van vijf jaar is vermeldenswaard. Ook de privacyfunctie van de webcam is positief.
Foto van Dynabook
Website: Dynabook België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare laptop voor algemeen gebruik
Volgend artikelBrede gebogen monitor met ingebouwde KVM-schakelaar
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.