Betaalbare laptop voor algemeen gebruik

Acer Aspire 5 A514-52 laptop review

0
1003

Acer Aspire 5 A514-52 laptop

Vanaf € 599,-
7.1

Diskidee Price/Performance Rating

7.1/10

Pros

  • Affordable
  • Wi-Fi 6
  • Gigabit Ethernet-port

Cons

  • No SD-Card reader
  • USB-C cannot be used to power laptop
We testen de Acer Aspire 5 A514-52, een betaalbare laptop voor algemeen gebruik, thuis of op school. Moet je veel compromissen sluiten voor een lager prijskaartje?

Acer’s Aspire-reeks bestaat uit standaard budget- en mid-range laptops en is verdeeld in Aspire 1 voor netbooks, Aspire 3 voor budget multimedia laptops, Aspire 5 voor mid-range multimedia laptops en Aspire 7 voor budget gaming laptops.

De Acer Aspire 5 A514-52 bestaat zelf ook in verschillende varianten, die zowel online als in fysieke winkels worden verkocht.

Design en algemene uitrusting van alle modellen zijn identiek. Maar er is wel keuze tussen verschillende Intel Core-CPU’s, 8 of 16 GB RAM (maar slechts één SODIMM-geheugensleuf) en van 256 GB tot 1 TB SSD-opslagruimte. De modellen met een ‘G’ achter de productnaam hebben een extra Nvidia GeForce MX250 grafische chip, terwijl de versies zonder ‘G’ alleen de geïntegreerde Intel-graphics van de CPU gebruiken.

 
Kenmerken

Wij testten een van de goedkopere modellen in de Aspire 5-serie, de A514-52-531Q (NX.HMGEH.001). Die heeft een 14-inch Full HD IPS LED-scherm en is voorzien van een 10de generatie (‘Comet Lake’) quad-core Intel Core i5-10210U processor met geïntegreerde Intel UHD Graphics GPU, 8 GB DDR 4 SDRAM en Kingston 512GB PCIe NVMe SSD met nog 425 GB vrije ruimte na de eerste ingebruikname.

Deze laptop is ruim voorzien van USB 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s) Type A en Type C- en andere poorten; er zit zelfs een volwaardige ‘RJ-45’ Gigabit-Ethernetpoort op, meer en meer een zeldzaamheid bij moderne laptops. De behuizing is te dun om een traditionele ethernetpoort in te passen, reden waarom je een klepje naar onderen moet trekken om een netwerkkabel in deze laptop te kunnen steken.

Het enige wat we missen is een SD-card-lezer.

De Intel AX201 Wi-Fi chip is Bluetooth 5 en Wi-Fi 6 compatibel en is dus krachtig genoeg om in de toekomst, wanneer deze snellere draadloze netwerkstandaard algemeen verspreid zal zijn, een fysieke netwerkkabel overbodig te maken.

Het toetsenbord is niet verlicht, maar de chicklet-stijl toetsen zijn voldoende groot en stevig om er vlot met tien vingers op te typen.

De HD-webcam in de bovenste schermrand heeft twee microfoons voor een betere verstaanbaarheid, maar geen privacyfunctie.

De Home- en End-toetsen vergen het gebruik van de Fn-toets, terwijl de PgDn/Up en cursortoetsen direct bruikbaar zijn. Handig is de stroomtoets rechtsboven het toetsenbord en dus en niet aan de zijkant van de laptop zo als vaak het geval is.

Deze specificaties zijn meer dan voldoende voor het reeds aanwezige, in de aankoopprijs inbegrepen Windows 10 Home-besturingssysteem.

Acer Aspire 5 A514

Acer Aspire 5 A514 (© Acer; licentie: Acer)

De ventilator blijft over het algemeen stil, maar bij hogere belasting (videobewerking, games) hoor je hem wel duidelijk blazen.

Alle informatie over de Aspire 5 vind je op de website van Acer.

 
Behuizing

Het zilverkleurige chassis is van stevige kunststof vervaardigd, en dus niet van aluminium zoals bij de duurdere Acer Swift-modellen. Maar je moet al goed kijken om te zien dat het niet om aluminium gaat.

De behuizing ziet er stijlvol uit, maar is noodzakelijkerwijze wat dikker en zwaarder dan een wanneer het om (lichter en steviger, maar ook duurder) aluminium zou gaan. Een dikte van net geen 1,8 cm en een gewicht van 1,7 kg vinden we in elk geval nog behoorlijk draagbaar.

Het scherm plooit 180 graden open en kan je dus plat neerduwen op een werkblad. De schermranden zijn redelijk dun, hoewel niet zo dun als bij duurdere laptops met een behuizing die volledig van aluminium is gemaakt. Vooral aan de onderkant zit er een centimeters dikke zwarte rand.

De schermklep is bij deze Acer Aspire 5 overigens wel van aluminium gemaakt. Toch wiebelt het scherm nog behoorlijk als je het bij de randen vastneemt. Enige voorzichtigheid is dus geboden, maar op het oog voelt de behuizing voldoende stevig aan.

In de doos wordt bevestigingsmateriaal (bracket, kabel en schroefjes) voor een 2,5 inch sata-schijf die je optioneel kan installeren. Eén schroef losmaken volstaat om de onderkant van de laptop los te maken en de schijf in de voorziene ruimte te installeren.

 
Software

Acer Care Center centraliseert hulpprogramma’s voor het updaten, optimaliseren en controleren van de laptop. Het bevat ook ondersteuningsinformatie. Gedeeltelijk wijzen de menu’s je gewoon door naar de in Windows 10 ingebouwde hulpmiddelen. Essentiële updates worden normaal automatisch toegepast, maar dit automatisme kan je uitschakelen.

Acer Aspire 5 Care Center

Acer Aspire 5 Care Center (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Veel overbodige software staat er niet op deze pc, maar Acer JumpStart toont wel af en toe pop-ups met ‘aanbiedingen’ van games en dergelijke. Ook die kan je desgewenst uitschakelen.

 
Prestaties

Acer zegt niet hoelang de 51 Wh Li-Ion accu het uithoudt tijdens normaal gebruik. In de Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van bijna twaalf uur tijdens kantoorwerk, iets meer dan twaalf uur bij het bekijken van video’s en twee uur tijdens het spelen van games. Bij normaal gebruik mag je dus rekenen op ruim een werkdag batterijlevensduur.

De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU, GPU en SSD.

Acer Aspire 5 A514-52-531Q (i5-10210U, 8 GB, 512 GB) Acer Swift 5 SF514-54T-50WM (i5-1035G1, 8 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 691 519
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 741 542
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 3651 4091
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 996 1685
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 122,19 273,69
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 5050 6400

 

Conclusie
De Acer Aspire 5 A514-52-531Q is voor de prijs een goed presterende, redelijk draagbare laptop die ruim geschikt is voor algemeen gebruik thuis en op school. Het apparaat is ruim voorzien van poorten, biedt voldoende opslagruimte en de accu houdt het lang uit.
Foto van Acer
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDraadloos oplaadbare comfortabele oordoppen
Volgend artikelModerne laptop tegen betaalbare prijs
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.