Externe SSD-schijf voor gamers

WD Black P50 Game Drive SSD review

0
515

WD Black P50 Game Drive SSD 2 TB

€ 420,-
6.1

Diskidee Performance Rating

6.9/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.3/10

Pros

  • Lots of storage
  • Fast
  • Nice design

Cons

  • Short USB-cables
We testen de WD Black P50 Game Drive SSD, een snelle, schokbestendige externe SSD-schijf die gebruikt kan worden met pc’s, mac’s en gameconsoles zoals PlayStation en Xbox One.

De WD Black P50 Game Drive SSD is er met een capaciteit van 500 GB (€ 175-), 1 TB (€ 260,-) en de door ons geteste 2 TB (€ 422,-).

 
Kenmerken

De zwarte aluminium behuizing van de WD Black P50 Game Drive SSD heeft een industrieel-achtig design dat bij ons in elk geval in de smaak viel. Het kastje is 1,4 cm dik en weegt 115 gram.

Deze externe SSD is perfect draagbaar, maar verhoudingsgewijs behoort ze wel tot de grotere en zwaardere schijven van dit type. De behuizing is schokbestendig, maar niet stof- en waterdicht. Onderaan is trouwens een grille die zorgt voor de nodige warmteverspreiding.

De USB-C interface aan de achterkant (met opzij een witte status-led) ondersteunt bussnelheden tot 20 Gbit/s volgens de USB 3.2 Gen.2×2 specificaties die twee 10 Gbit/s ‘lanes’ gebruikt. Dit wordt ook wel eens aangeduid als ‘SuperSpeed USB 20 Gbit/s’.  Dit type aansluiting vind je momenteel nog nauwelijks bij laptops en pc’s, maar er zijn wel al insteekkaartjes beschikbaar, bijvoorbeeld van Gigabyte (met een ASMedia ASM3242 USB 3.2 Gen 2×2 controller).

WD vermeldt maximale overdrachtsnelheden tot 2.000 MB/s, maar die zijn alleen haalbaar op computers met een 20 Gbit/s-poort.

Korte USB-C naar Type-C en naar Type-A kabels worden meegeleverd. USB SuperSpeed 20 Gbit/s werkt overigens probleemloos op USB-kabels die gecertificeerd zijn voor USB SuperSpeed 10 Gbit/s.

Intern heeft deze schijf een PCI Express NVMe 1.0/1.1 controller van WD zelf en WD 3D NAND-flashgeheugen. Het type van de NVMe/USB-bridge konden we niet achterhalen.

Het schijfje is in de fabriek geformatteerd in exFAT-formaat en dus direct gebruiksklaar met de populairste besturingssystemen. Er wordt geen software meegeleverd en die is ook niet nodig om deze SSD te gebruiken.

WD Black P50 Game Drive SSD

WD Black P50 Game Drive SSD (© WD; licentie: WD)

Alle informatie over de Black P50 Game Drive SSD vind je op de website van WD.

 
Prestaties

Wij testten deze SSD op een systeem met 10 Gbit/s-poort. Op een 20 Gbit/s mag je de gemeten snelheden ongeveer verdubbelen.

De WD Black P50 Game Drive SSD presteert goed in de sequentiële benchmarks, maar in de random benchmarks is ze heel wat trager dan sommige andere door ons geteste externe SSD-schijven.

De doorvoersnelheden liggen heel dicht bij de door WD opgegeven snelheden, als je op dezelfde manier test.

In onze benchmarks, die iets realistischer zijn, noteren we een sequentiële bandbreedte tussen de 69 MB/s en 769 MB/s en random bandbreedte tussen 2.089 en 2.951 IOPS naargelang de gebruikte applicaties.

Conclusie
De stevige, compacte WD Black P50 Game Drive SSD is vooral bedoeld om grote (game-)bestanden op te bewaren en te gebruiken. De uitstekende sequentiële bandbreedte van deze externe SSD is dan ook zijn grootste pluspunt. De random bandbreedte is minder goed, maar je gaat hier geen databases of zo op draaien, dus dat is niet zo belangrijk.
Foto van WD
Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelStof- en vochtbestendige externe SSD
Volgend artikelDraadloos oplaadbare comfortabele oordoppen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.