Stof- en vochtbestendige externe SSD

SanDisk Extreme Pro Portable SSD review

0

SanDisk Extreme Pro Portable SSD 1 TB

€ 160,-
6.2

Diskidee Performance Rating

6.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.8/10

Pros

  • Small and light
  • IP55 rating
  • Fast

Cons

  • Short USB-cable
  • No LED
We testen de SanDisk Extreme Pro Portable SSD, een externe schijf met een snelle USB 3.1 Gen.2 interface die stof- en vochtbestendig is volgens de IP55-criteria.

De SanDisk Extreme Pro Portable SSD bestaat in drie varianten: 500 GB (€ 141,-), 2 TB (€ 321,-) en de door ons geteste 1 TB-versie (€ 160,-).

 
Kenmerken

De 1,1 cm dunne aluminium behuizing van de SanDisk Extreme Pro Portable SSD is volledig bedekt met zwarte siliconen. Die laag verhoogt de grip, de weerstand tegen schokken en de stof- en vochtbestendigheid. Deze externe SSD heeft trouwens een IP55-classificatie.

Een status-led ontbreekt. Aan één zijde is er wel een oranje uitsparing waarmee je het schijfje bijvoorbeeld aan een tas of een draagriem bevestigt.

SanDisk vermeldt maximale overdrachtsnelheden tot 1.050 MB/s, dankzij de 10 GBit/s USB 3.1 Gen. 2 interface met USB Type-C aansluiting.

Korte USB-C naar Type-C en naar Type-A-kabels worden meegeleverd. Deze schijf weegt maar 79 g, dus de korte kabel is niet echt een probleem, tenminste als je het niet erg vindt dat de SSD in sommige opstellingen bijvoorbeeld gewoon aan de USB-poort van een monitor met USB-hub hangt.

Intern heeft deze schijf een PCI Express NVMe 1.0/1.1 controller van WD, het moederbedrijf van SanDisk, en WD 64L TLC flashgeheugen (WD Black SN750 SSD). Het type van de NVMe/USB-bridge konden we niet achterhalen.

Het schijfje is in de fabriek geformatteerd in exFAT-formaat en dus direct gebruiksklaar met de populairste besturingssystemen.

Sandisk Extreme PRO Portable SSD

Sandisk Extreme PRO Portable SSD (© Western Digital; licentie: Western Digital)

Alle informatie over de SanDisk Extreme Pro Portable SSD 1 TB vind je op de website van Western Digital.

 
Software

Engelstalige SanDisk Secure Access beveiligingssoftware voor macOS en Windows wordt op het schijfje meegeleverd. Hiermee creëer je een AES-128 geëncrypteerde bestandenkluis (folder) op de schijf, maar de versleuteling is niet hardwarematig, wel softwarematig. De snelheid van de encryptie hangt dus puur af van de gebruikte computer en het besturingssysteem.

Sandisk Secure Access

Sandisk Secure Access (© DTL; licentie: CC BY-SA)

De kluis kan men op een veilige manier extern back-uppen en/of veilig leegmaken (‘shredden’).

De meegeleverde versie van Secure Access werkt op één apparaat. Voor 15 dollar kan je upgraden naar een uitgebreidere versie met maximaal AES-1024 encryptie, die op drie apparaten werkt en een mooiere interface heeft.

Hou er rekening mee dat een vergelijkbare functionaliteit ook geboden wordt door gratis encryptieprogramma’s uit de opensource-wereld, zoals Veracrypt en CiperShed die we eerder testten.

 
Prestaties

De doorvoersnelheden liggen heel dicht bij de door SanDisk opgegeven snelheden, als je op dezelfde manier test.

In onze benchmarks, die iets realistischer zijn, noteren we een sequentiële bandbreedte tussen de 84 MB/s en 746 MB/s en random bandbreedte tussen 5.268 en 9.496 IOPS naargelang de gebruikte applicaties.

Conclusie
De SanDisk Extreme Pro Portable SSD is compact, kan tegen een stootje en werkt snel.
Foto van SanDisk
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.