Home Hardware

Compacte beheerde multi-gigabit switch

Zyxel XGS1210-12 switch review

0
1015

Zyxel XGS1210-12 switch

€ 211,-
7.1

Diskidee Performance Rating

7.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.5/10

Pros

  • Fast enough for home office
  • Easy configuration
  • Compact and quiet

Cons

  • No power over ethernet
We testten de Zyxel XGS1210-12, een webbeheerde multigigabit switch voor thuisgebruik en kleine kantoren. Met acht 1G-ethernetpoorten, twee 2.5G-ethernetpoorten en evenveel 10G SFP+ uplink-poorten is deze netwerkschakelaar toekomstbestendig. Ze is klein, licht en stil genoeg om in een woonkamer of werkruimte te installeren. Maar is ze ook eenvoudig te gebruiken?

De Zyxel XGS1210-12 (voluit: ’12-Port Web-Managed Multi-Gigabit Switch with 2-Port 2.5G and 2-Port 10G SFP+’) is stevig gebouwd. De grijze behuizing is gemaakt van geborsteld aluminium.

 
Design

Het is een erg compacte switch, niet groter dan twee naast elkaar gelegde pocketboeken en minder dan 800 gram zwaar.

Achteraan is er alleen een aansluiting voor de compacte 12 V-externe voeding (1,5 A).

Roosters opzij dienen om warmte af te voeren. Deze switch werkt zeer stil (minder dan 40 dB(A)).

De onderkant heeft twee uitsparingen waarmee je de switch tegen een wand of plafond kan bevestigen.

De XGS1210-12 is een beheerde switch. Ze bestaat ook in een goedkopere, niet-beheerde versie met productnummer XGS1010-12.

 
Kenmerken

De Zyxel XGS1210-12 heeft een totale switching-capaciteit of ‘backplane’ bandbreedte van 66 Gbit/s en een switching forwarding rate van 49 Mbit/s. Dat is voldoende snel om te gebruiken in een thuisnetwerk of een klein kantoornetwerk, ook als (in de toekomst) bijvoorbeeld een WiFi 6-router en/of een glasvezelverbinding wordt toegevoegd.

Alle netwerkpoorten, netjes genummerd van 1 tot en met 12, vinden we vooraan.

De eerste acht zijn Gigabit Ethernet-poorten; nummer negen en tien zijn 2,5 Gigabit Ethernet-poorten, maar kunnen ook voor Gigabit en Fast Ethernet worden gebruikt.

Poorten nummer 11 en 12 zijn SFP+-poorten voor een snelle uplink naar een 10 Gbit/s glasvezelnetwerk-backbone.

Leds op elke poort tonen de netwerksnelheid: blauw voor 2,5 en 10 Gbit/s, groen voor 1 Gbit/s en oranje voor 10/100 Mbit/s.

Helemaal links naast de eerste poort is er nog een kleine pwr/svs-led.

Tussen de 2,5- en 10-G poorten zijn er twee leds in de vorm van kleine pijlen die de status van een eventuele glasvezel-uplink tonen.

Zyxel xgs1210-12 multigigabit switch

Zyxel xgs1210-12 multigigabit switch (© Zyxel; licentie: Zyxel)

Alle informatie over de XGS1210-12 switch vind je op de website van Zyxel.

 
Ingebruikname

Je kan deze switch zonder configuratie in je netwerk hangen en ze zal direct werken.

Het beheer is af-fabriek ingesteld op een vast netwerkadres (192.168.1.3); je hebt dus een pc nodig die je tijdelijk in hetzelfde ip-subnet plaatst om de webinterface van de switch te openen.

De Quick Start Guide legt dit zowel visueel als met woorden uit, maar Nederlands is er niet bij.

Je logt in met het verstekwachtwoord 1234 en dient uit veiligheidsoverwegingen direct een nieuw wachtwoord in te stellen. Vervolgens log je opnieuw in met het gekozen wachtwoord en kan je de switch verder configureren.

Nieuwe firmware die werd vrijgegeven op 11 maart 2020 wijzigt de verstekinstelling van een vast IP-adres naar een via DHCP verkregen adres. Dat vereenvoudigt de installatieprocedure, maar het is ons niet bekend of de switches met die nieuwe firmware uitgeleverd worden.

 
Beheer

De Engelstalige beheerinterface is volledig menugestuurd. Ze start standaard met het ‘System Information’-overzicht waarin je in één oogopslag de IP-gegevens en de individuele poortstatussen ziet.

De IP-gegevens wijzig je via Management. In de originele firmware is de DHCP-client zoals reeds uitgelegd standaard niet actief; die inschakelen is de eenvoudigste manier om de switch op te nemen in je eigen netwerk, mocht dit niet hetzelfde 192.1681.x-bereik als de switch gebruiken. Desgewenst configureer je hier uiteraard een ander subnet en vast ip-adres. Met de recentste firmware is de DHCP-client standaard wel actief en kan je dit hier wijzigen in een vast IP-adres.

Energie-efficiënt ethernet of EEE (IEEE 802.3az) is standaard uitgeschakeld; dit wijzig je eventueel via Management. Poorten die weinig of geen netwerkactiviteit detecteren, schakelen automatisch over op een energiezuinige werking wanneer dit actief is.

Bij een kleine switch zoals deze XGS1210-12, die volgens onze metingen gemiddeld minder dan 7 watt verbruikt, brengt EEE niet veel soelaas; het is vooral interessant bij groter switches met heel veel poorten. Maar omdat alle beetjes helpen kan je het net zo goed inschakelen.

Zyxel xgs1210-12 beheer

Zyxel xgs1210-12 beheer (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Meerdere van deze en andere Zyxel-switches kun je centraal beheren met behulp van het Zyxel ZON (Zyxel One Network) hulpprogramma voor Windows. Dit is vooral interessant om centraal de IP-configuratie aan te sturen en firmware-updates uit te voeren.

 
Poortconfiguratie

Onder het ‘Port’-menu vind je de configuratieopties per poort: je kan ze in- of uitschakelen, een vaste lijnsnelheid instellen en/of ‘flow control’ activeren. Dit beperkt de dataoverdracht tussen twee apparaten tot de maximale snelheid die het traagste apparaat verdraagt. In de meest omstandigheden laat je dit best uitgeschakeld.

‘Loop prevention’ is standaard actief, maar kan hier worden uitgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat een verkeerd aangesloten netwerkpoort automatisch uitgeschakeld wordt. Ook kan ‘Broadcast Storm Control’ hier worden  ingeschakeld en geconfigureerd. Dit beschermt tegen DDOS-aanvallen en is bij normaal gebruik in een privénetwerk niet nodig.

De lijnsnelheid van de 2.5G-poorten kan je in het ‘Port’-menu desgewenst vast instellen op 1G. Echt nodig is dit niet, want alle poorten detecteren in principe zelf de snelheid van de aangesloten kabel.

 
Virtuele netwerken

Onder het ‘VLAN’-menu vind je de opties om virtuele netwerken volgens de ieee 802.1q vlan-standaard te creëren en te configureren. Op die manier kan je delen van het netwerk loskoppelen van andere delen, bijvoorbeeld twee poorten toewijzen aan een vlan speciaal bedoeld voor videoverkeer.

Het ‘Link Aggregation’-menu laat je toe om vier LAG’s te creëren met een MAC SA- of DA-koppelingsalgoritme (of autodetectie van beide samen). LAG 1 koppelt poorten 1 tot en met 4, LAG 2 poorten 5 en 6, LAG 3 poorten 7 en 8 en LAG 4 poorten 9 en 10. Dit kan interessant zijn om bijvoorbeeld een snellere netwerktoegang te creëren naar een NAS met twee netwerkaansluitingen. Uiteraard moet de NAS dan ook LAG ondersteunen. IEEE 802.3ad LACP dynamische linkaggregatie wordt overigens niet ondersteund, het is dus gewone ‘adaptive load balancing’ van MAC SA (‘Sender Address’) en/of DA (‘Destination Address’ pakketten (dit is wel te kiezen).

In het ‘Mirroring’-menu kan je één of meerdere gespiegelde poorten definiëren en die bewaken met één monitor-poort. Dit is interessant om netwerkproblemen op te sporen, of om een netwerkbewakingsagent op los te laten.

 
Quality of Service

Het QoS-menu laat je toe om voorrang te verlenen aan het netwerkverkeer dat over één of meer poorten gaat. Deze switch ondersteunt poortgebaseerde QoS of IEEE 802.1p QoS.

Je kan tot acht wachtrijen definiëren en aan elke wachtrij een gewicht toekennen. Bij poorgebaseerde QoS krijgen netwerkapparaten een prioriteit toegewezen afhankelijk van aan welke netwerkpoort ze gekoppeld zijn.

Selecteer je 802.1p QoS dan wordt het gewicht automatisch toegekend afhankelijk van het type netwerkverkeer. De switch zal dan op basis van informatie in verzonden netwerkpakketten zelf een gewicht toekennen aan verschillende types netwerkverkeer, waarbij bijvoorbeeld video- en voice-verkeer een hogere prioriteit krijgen toegewezen dan gewoon netwerkverkeer.

Het ‘IGMP snooping’ menu ten slotte zorgt ervoor dat de switch multicast-netwerkverkeer van bijvoorbeeld videostreams alleen verstuurt naar apparaten die erom verzocht hebben. Eventueel kan je multicast-verkeer vast naar één enkele poort sturen, maar standaard zorgt de switch daar automatisch voor.

De optie ‘Unknown Multicast Drop’ laar je best uitgeschakeld, tenzij je weet wat je doet. Niet gevraagde multicast-netwerkpakketten worden dan immers door de switch weggegooid, tenzij je het multicast-verkeer naar één enkele poort stuurt, want dan gaan ze naar die vaste netwerkpoort.

Conclusie
De Zyxel XGS1210-12 12-Port Web-Managed Multi-Gigabit Switch with 2-Port 2.5G and 2-Port 10G SFP+ is klein, licht en stil, maar krachtig genoeg voor gebruik thuis of in kleine kantoren. Het beheer bevat alles wat je nodig hebt om het netwerkverkeer in huis te beveiligen en te optimaliseren. Het werkt met eenvoudige menu’s, die door iedereen met een beetje netwerkkennis te begrijpen zijn. Spijtig genoeg is de beheerinterface eentalig Engels. Maar deze switch werkt ook uitstekend zonder voorafgaande configuratie, al kies je dan beter voor de goedkopere onbeheerde variant.
Foto van ZyXEL
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.