Snelle geheugenkaartjes

Kingston Canvas React Plus geheugenkaart & MobileLite Plus Reader review

0

Kingston Canvas React Plus Kit

€ 61,-
6.7

Diskidee Performance Rating

7.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.8/10

Pros

 • Fast
 • Lifelong warranty
 • USB 3.1 reader included

Cons

 • Slower with included SD Card adapter
We testen de Kingston Canvas React Plus Kit, een combinatie van een snelle MicroSD-geheugenkaart en MicroSD USB 3.1-lezer.

Kingston Digital Europe vernieuwt de MicroSD- en SD-geheugenkaarten uit de Canvas-serie naar Plus-versies die ook UHS-II ondersteunen. De vernieuwde Kingston MobileLite Plus-readers ondersteunen USB 3.2 Gen 1-snelheden van maximaal 5 Gbit/s.

 
Ultra High Speed

Ultra High Speed (UHS) II levert hogere doorvoersnelheden voor SD- en MicroSD-geheugenkaartjes door toevoeging van extra connectoren en behoudt tegelijkertijd de compatibiliteit met standaard, ‘high-speed’ en UHS-I SD en MicroSD zodat je de kaartjes ook in oudere lezers en toestellen kan gebruiken, weliswaar met lagere doorvoersnelheden.

Standaard SD-geheugenkaartje hebben een maximale doorvoersnelheid van 12,5 MB/s. ‘High-speed’ verdubbelt dit tot 25 MB/s. UHS-I verdubbelt het opnieuw tot 50 MB/s en zelfs tot 104 MB/s in sommige configuraties. Bij UHS-II stijgt dit tot 156 MB/s à 312 MB/s. (Raadpleeg Wikipedia voor gedetailleerde uitleg hierover.)

Uiteraard dient het apparaat of de gebruikte USB-lezer deze hogere snelheden ook aan te kunnen.

De Kingston Canvas Plus is verkrijgbaar in drie varianten voor zowel SD- als MicroSD-kaarten: Select Plus, Go! Plus en React Plus. De Kingston MobileLite Plus USB-readers zijn in combinatie met de geheugenkaartjes als “Kit” verkrijgbaar of apart.

Kingston Canvas Plus & MobileLite

Kingston Canvas Plus & MobileLite (© Kingston ; licentie: Kingston )

 
Kingston Canvas Select Plus overzicht

Canvas Select Plus:

 • Geschikt voor Full HD en 4K DSLR-camera’s (SD Card) en mobiele Android-apparaten (MicroSD).
 • Klasse 10 UHS-I-snelheid, leessnelheid tot 100 MB/s.
 • MicroSD ondersteunt klasse A1-applicatieprestatie.
 • SD card en MicroSD met een capaciteit tot 512 GB.

Canvas Go! Plus:

 • Bedoeld voor 4K UHD video en voor salvomodus fotografie op een DSLR (SD Card), of om te gebruiken bij je 4K actioncams en drones (MicroSD).
 • Klasse 10 UHS-I U3-snelheid tot een leessnelheid van 170 MB/s en een schrijfsnelheid van 90 MB/s.
 • MicroSD ondersteunt klasse A2-applicatieprestatie.
 • SD Card en MicroSD met een capaciteit tot 512 GB.

Canvas React Plus:

 • UHS-II prestatie, geschikt voor 4K- en 8K-video’s en hoge-resolutiefoto’s.
 • Klasse 10 UHS-II U3-snelheid met een leessnelheid tot 300 MB/s en een schrijfsnelheid tot 260 MB/s voor SD Card; of een leessnelheid van 285 MB/s en een schrijfsnelheid van 165 MB/s voor MicroSD.
 • De eerste UHS-II MicroSD-geheugenkaart die klasse A1-applicatieprestaties ondersteunt.
 • SD Card en MicroSD met een capaciteit tot 256 GB.

Over de betekenis van A1- en A2-applicatieprestaties lees je meer op de website van de SD Association.

 
Prestaties

Wij testten een 64 GB Canvas React Plus Kit (MLPMR2/64GB), een combinatie van een Canvas React Plus UHS-II MicroSD-kaartje met een leessnelheid tot 285 MB/s en schrijfsnelheid tot 165 MB/s (voldoende voor 8K-video en A1-applicatieprestaties), een MicroSD- naar SD Card-adapter en een 5 Gbit/s USB 3.2 Gen 1 MobileLite Plus MicroSD USB-reader.

Deze kit kost € 61,-. Kingston geeft een levenslange garantie op het geheugenkaartje en een garantie van twee jaar op de geheugenkaartlezer. Dezelfde kit is ook verkrijgbaar met capaciteiten van 128 GB (€ 109,-) en 256 GB (€ 206,-).

De kleine MobileLite Plus MicroSD USB-reader (MLPM) kost apart € 13,- (4,57 gram).

Apart testten we verder de MobileLite Plus SD USB-reader (MLP) die verkrijgbaar is voor ca. € 13,- (11 gram).

Beide lezers zijn geschikt voor Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Mac OS X v. 10.10.x en later, Linux v.2.6.x en later en Chrome OS, ondersteunen ook UHS-I kaarten en kan men gebruiken (heel wat trager weliswaar) met een USB 2.0-poort.

Het geheugenkaartje is reeds geformatteerd in exFAT-formaat en werkt dus recht uit de verpakking met alle besturingssystemen. Er is nog 60 GB effectieve ruimte vrij.

We voerden verschillende benchmarks uit (UL Futuremark PCMark 10, CrystalDiskMark 7, Parkdale). De Kingston Canvas React Plus geheugenkaart haalt met de MobileLite USB-reader moeiteloos de door Kingston zelf opgegeven doorvoersnelheden.

Afhankelijk van de manier van testen, de testduur en de gebruikte hoeveelheden data varieert de sequentiële leessnelheid tussen 206 MB/s en 295 MB/s. De gemeten sequentiële schrijfsnelheid ligt tussen de 164 MB/s en de 245 MB/s. De ‘random’ snelheid varieert tussen 8,3 MB/s en 11,15 MB/s voor lezen en tussen 2,6 MB/s en 4,23 MB/s voor schrijven.

Wil je deze geheugenkaart gebruiken om de opslagruimte van een Windows-tablet mee uit te breiden dan mag je volgens PCMark 10 rekenen op een gemiddelde bandbreedte van 35 MB/s à 50,57 MB/s. Dat is logischerwijze veel trager dan de interne opslagruimte van de meeste tablets.

De meegeleverde MicroSD-naar-SD Card-adapter is wel een UHS-I type: de doorvoersnelheid halveert ermee in de verschillende benchmarks.

Conclusie
De Kingston Canvas React Plus MicroSD-kaart presteert zoals geadverteerd. De levenslange garantie is een pluspunt.
Prijs
€ 61,- (64 GB).
Foto van Kingston
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSfeerlicht met 360 graden hoge-resolutie audio
Volgend artikelCompacte beheerde multi-gigabit switch
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.