Sfeerlicht met 360 graden hoge-resolutie audio

Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker review

0

Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker

€ 550,-
7.9

Diskidee Rating

7.9/10

Pros

  • Design
  • Clear sound
  • Compact

Cons

  • Very expensive
  • No alarm clock function
We testen de Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker, een combinatie van een draadloze luidspreker met batterij en hi-res audio en een sfeerlamp die flikkert als kaarslicht.

De Glass Sound Speaker van Sony is een kleine 90 mm ronde, 1,1 kg zware luidspreker met een tweeter van kunststof glas, een naar boven stralende woofer met passieve basradiator en een versterkervermogen van 11 watt. Het geluid straalt 360 graden in het rond.

De speaker is 277 mm hoog; die hoogte wordt grotendeels in beslag genomen door een niet verwijderbare cilindervormige kunststof buis waarin zich een kleine LED-lamp met warmwitte kleur bevindt.

Die kunststof buis heeft een audiofunctie: drie actuatoren laten de buis trillen, zodat het hele oppervlak functioneert als een rondstralende tweeter.

Meerdere van deze speakers kan je aan elkaar koppelen, ofwel om er een stereopaar van te maken (via Bluetooth), ofwel in een multikamermuzieksysteem (via Wi-Fi).

Dat de LSPX-S2 een speciale verschijning is, is duidelijk. Design-liefhebbers zullen deze “glazen luidspreker” zeker weten te smaken. Maar klinkt deze speaker ook goed?

 
Kenmerken

Streamen kan draaadloos via Bluetooth of Wi-Fi, of langs een 3,5 mm analoge stereoverbinding.

De speaker ondersteunt DLNA; bijvoorbeeld muziek streamen vanaf een server in het netwerk is geen probleem (mits de Wi-Fi-verbinding actief is).

Ook Spotify Connect is van de partij. Spotify werkt ook zonder smartphone (weliswaar na de initiële configuratie): op de “muziekknop” drukken aan de zijkant van de speaker start automatisch de eerder in de Music Connect app geconfigureerde Spotify-stream. Opnieuw drukken schakelt die opnieuw uit.

Via Bluetooth stream je lokale audio van bijvoorbeeld je smartphone naar de speaker. Ook audio streamen van geïnstalleerde muziek-apps zoals Google Play Music of Qobuz behoort tot de mogelijkheden.

Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker

Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker (© Sony; licentie: Sony)

Daarbij worden niet alleen de standaard SBC- en AAC Bluetooth-codecs, maar ook de hi-res LDAC-codec ondersteund.

De Lithium-ion accu heeft een autonomie van acht uur bij Bluetooth-streamen en een lamp die op volle sterkte brandt.

De helderheid van de lamp regel je in 32 stappen via knoppen op de onderkant van de speaker of met behulp van de Sony Music Center-app.

De lamp heeft een flikker- of kaarslichtmodus die je inschakelt door twee seconden lang op de stroomknop te drukken. Je kan dit ook kiezen via de app. De kaarslichtmodus kent twee helderheids-instellingen.

De speaker heeft een ingebouwde slaapmodus van zestig minuten die je activeert via de app of een knop op de onderkant.

Na ongeveer vijftien minuten inactiviteit schakelt de speaker zichzelf automatisch uit. Dit automatisme schakel je via de app eventueel weer uit.

Alle informatie over de LSPX-S2 Glass Sound Speaker vind je op de website van Sony.

 
Ingebruikname

Sony raadt aan om de luidspreker minstens een uur lang op te laden voor het eerste gebruik. Een kleine oranje led-indicator onder op de basis vlak boven de kleine stroomknop brandt zolang de accu wordt opgeladen en gaat uit wanneer het opladen voltooid is. Als de accu bijna leeg is, knippert diezelfde indicator rood; er weerklinkt ook een geluidsalarm. Na een korte tijd schakelt het toestel zichzelf uit.

Schakel je de luidspreker in, dan licht de LED wit op. Ze knippert traag zolang de accu wordt opgeladen.

De speaker werkt zoals reeds uitgelegd via Bluetooth of Wi-Fi. De Bluetooth-verbinding kan naar keuze op de klassieke manier of met behulp van NFC met een simpele aanraking worden gemaakt.

Verbinding met een Wi-Fi-netwerk gebeurt via WPS. Die knop vind je onderaan de speaker. Druk erop en start binnen negentig seconden de WPS-functie op de router.

De Wi-Fi-verbinding leggen lukt handmatig via de Sony Music Center-app, maar dan moet je wel eerst de Bluetooth-verbinding in orde brengen.

Wij koppelden de speaker in eerste instantie via de NFC-methode aan onze smartphone (de chip zit op de onderkant van de luidspreker). De verbinding werkte probleemloos binnen de drie seconden.

Daarna installeerden we de Music Center-app, die de luidspreker direct herkende en toevoegde. Via de app configureerden we vervolgens de Wi-Fi-verbinding.

We beoordelen de installatieprocedure als zeer gebruiksvriendelijk.

 
Praktijk

Schakelen tussen Bluetooth of Wi-Fi voor het streamen van audio gebeurt vrijwel direct. Je kan naadloos schakelen tussen bijvoorbeeld een muziek-app op je smartphone en een muziekserver in het thuisnetwerk.

Zowel de Bluetooth- als Wi-Fi-verbinding zijn stabiel. Tien meter is de effectieve afstand waarop je via Bluetooth kan streamen.

De geluidskwaliteit is verrassend goed. Het is geen krachtig geluid en de bassen zijn eerder zwak, tenzij je de Bass Boost-functie van de app inschakelt, maar het is wel een open en helder geluid. Sony spreekt zelf over “kristalheldere audio” en dat is een goeie omschrijving.

Sony Music Center app

Sony Music Center app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Het belangrijkste wat we missen is een wekkerfunctie, zowel voor wat betreft de audio als voor de lamp. Dat lijkt ons een zeer logische functie voor dit apparaat, die onbegrijpelijk genoeg ontbreekt.

Conclusie
Met de LSPX-S2 Glass Sound Speaker richt Sony zich duidelijk op interieur- en designliefhebbers, maar deze compacte glazen speaker heeft ook een behoorlijk goede audiokwaliteit en biedt veel functionaliteit, waarbij alles gebruiksvriendelijk en zonder haperingen functioneert. Onbegrijpelijk genoeg ontbreekt een wekkerfunctie. Ook is deze stijlvolle speaker een erg dure gadget.
Gemiddelde prijs
€ 550,-.
Foto van Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.