Comfortabele hoofdtelefoon met automatisch kalibrering

JBL Club One koptelefoon review

0
789

JBL Club One

€ 349,-
6.7

Diskidee Performance Rating

7.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.8/10

Pros

  • Comfortable
  • Build quality
  • Good audio quality

Cons

  • Expensive
  • Fairly heavy
We testen de JBL Club One, een hoofdtelefoon uit het premiumsegment. Maar krijg je ook premiumgeluid?

De Club-serie groepeert de duurdere ‘premium’ koptelefoons van JBL, een onderdeel van Harman, dat op zijn beurt eigendom is van Samsung.

JBL richt zich met zijn audioproducten vooral op jongere consumenten. Voor de Club-serie werkte het samen met bekende DJ’s zoals Armin Van Buuren, Tigerlily, Nicky Romero, Sunnery James en Ryan Marciano. Die leveren voorgekauwde geluidsinstellingen (equalizerinstellingen) die je via de My JBL Headphones-app op de koptelefoon kan toepassen. Je mag daarnaast ook je eigen geluidskalibratie toepassen.

De JBL Club-serie bevat momenteel drie hoofdtelefoons: Club 700BT, Club 950NC en de door ons geteste Club ONE, de duurste van het drietal, met een prijskaartje dat vergelijkbaar is met dat van de Sony WH-1000XM3.

Eén belangrijk verschil: de JBL Club One ondersteunt in tegenstelling tot de Sony WHG-1000XM3 geen hi-res Bluetooth-codecs zoals aptX of LDAC. Alleen de standaard AAC- en SBC-codecs worden ondersteund.

 
Kenmerken

De bouwkwaliteit van de JBL Club One is uitstekend, met stevige aluminium scharnieren en dikke, zachte oorkussens. Dankzij de scharnieren kan je deze koptelefoon veilig in elkaar plooien en met je meenemen in het meegeleverde harde etui.

JBL levert twee analoge 3,5 mm audiokabels mee, een met een kleine afstandsbediening midden in de kabel en een tweede zonder afstandsbediening maar met een spiraalkabel. Je kan die kabels naar keuze in de 2,5 mm analoge audiopoorten van de linker- of de rechteroorschelp steken. Ook een 6,5 mm adapter en een vliegtuigadapter worden standaard meegeleverd.

De stevige bouwkwaliteit met aluminium onderdelen zorgt wel voor een relatief hoog gewicht van 378,5 gram, veel zwaarder dan bijvoorbeeld de Sony WH-1000X M3 of zelfs de Sony WH-900N.

Je kan de JBL Club One via Bluetooth 5.0 tegelijk verbinden met maximaal twee apparaten, bijvoorbeeld een smartphone en een PC (multipoint).

De 730 mAh Lithium-ion accu is in twee uur tijd volledig opgeladen. Een kwartier opladen volstaat voor twee uur autonomie. Bij een volledig opgeladen batterij werkt de draadloze verbinding wel 45 uur lang. Gebruik je ANC dan werkt ze 23 uur lang. Gebruik je een kabel met de ANC-functie dan werkt de ANC-functie 25 uur.

JBL CLub One

JBL CLub One (© Harman; licentie: Harman)

Alle informatie over de Club One vind je op de website van JBL.

 
Praktijk

Het draagcomfort is dik in orde, dankzij de erg dikke oorkussens en de dikke beschermrand onderaan de draagbeugel. Dit zorgt ook voor een redelijk goede passieve onderdrukking van lawaai, die je nog verbetert dankzij de digitale automatische lawaai-onderdrukking of ANC.

Dit beïnvloedt echter duidelijk de audiokwaliteit: met ingeschakelde ANC-functie klinkt de audio net iets minder dynamisch. Daartegenover staat dat je bijvoorbeeld in een vliegtuig, trein of auto weinig motorgeluiden hoort. De ruisonderdrukking werkt redelijk goed, maar is wel duidelijk minder efficiënt dan bij de Sony WH-1000X M3 en zelfs de veel goedkopere Sony WH-900N.

De ruisonderdrukking werkt overigens ook zonder Bluetooth-verbinding en zelfs zonder dat je muziek luistert via de analoge kabel. JBL noemt dit de ‘SilentNow’-functie.

De ruisonderdrukking heeft maar één instelling: ingeschakeld of uitgeschakeld. De sterkte ervan is dus niet bij te regelen. In- of uitschakelen van de ANC doe je door twee seconden op de multifunctionele knop aan de onderkant van de linkeroorschelp te drukken. Het kan ook via de app.

Kort drukken op de multifunctionele knop schakelt de Talkthru of Ambient Aware-functies in- of uit. Welke van de twee functies achter deze knop schuilgaat, bepaal je in de app.

Ambient Aware zorgt ervoor dat je het geluid uit je omgeving kan horen. TalkThru doet hetzelfde, maar schakelt de twee microfoons in, zodat je ook een gesprek kan voeren met je omgeving.

Een tik op de linkeroorschelp activeert de geconfigureerde spraakassistent op de verbonden smartphone. Zowel Google Assistent als Amazon Alexa worden ondersteund. Je kiest en configureert dit in de app.

De voorgeprogrammeerde equalizerinstellingen van de samenwerkende DJ’s selecteer je eveneens in de app met behulp van de Stage+-functie. Je kan daar ook een aangepaste geluidskalibratie kiezen, ofwel de voorgeprogrammeerde EQ-instelling voor piano, jazz en ‘vocal’, ofwel een die je helemaal zelf regelt en bewaart. Je kan het geluid dus zoveel mismeesteren als je zelf wil.

JBL My Headpones app

JBL My Headpones app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Kies je voor de platte, niet gewijzigde frequentiecurve dan hoor je een vrij warm, open geluid, redelijk evenwichtig, met behoorlijk stevige, maar niet al te overdreven bassen.

De geluidskwaliteit van de JBL Club One is goed, zeker via de analoge kabel, en daarom vinden wij het des te jammer dat JBL er voor dit prijskaartje niet in slaagde om ook een hi-res Bluetooth codec zoals AptX toe te voegen. De gelijkaardige geprijsde Sony WH-1000X M3 doet dit voor hetzelfde geld wel en het verschil hoor je duidelijk.

Conclusie
De JBL One is een gebruiksvriendelijke, goed klinkende over-het-oor koptelefoon met een uitstekende bouwkwaliteit en een hoog draagcomfort. We betreuren het ontbreken van een hi-res Bluetooth audiocodec. Voor hetzelfde geldt biedt de vergelijkbare Sony WH-1000X M3 een betere audiokwaliteit en een veel betere digitale ruisonderdrukking. Zelfs de goedkopere Sony WH-H900N h.ear doet het wat ons betreft nog iets beter, al heeft die een iets mindere bouwkwaliteit en draagcomfort.

Gemiddelde prijs
€ 349,-.
Foto van JBL
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSolid-state drive voor intensief gebruik
Volgend artikelSfeerlicht met 360 graden hoge-resolutie audio
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.