Thunderbolt 3 dock met snelle externe opslagruimte

Seagate FireCuda Gaming Dock review

0
776

Seagate FireCuda Gaming Dock

€ 399,99
7.7

Diskidee Performance Rating

7.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.9/10

Pros

  • Design
  • Lots of ports and storage
  • NVMe SSD expansion

Cons

  • Only 15W power outlet
  • Expensive
We testen de Seagate FireCuda Gaming Dock, een multifunctionele USB- en Thunderbolt 3-hub met 4 TB harde schijf en extra ruimte voor een optionele NVMe SSD. Seagate richt zich met deze dock vooral op laptop gamers. Maar deze hub is ook interessant voor niet-gamers.

De Seagate FireCuda Gaming Dock is in essentie een combinatie van een externe harde schijf en een uitbreidingshub waarmee je een computer via één kabel aansluit op externe apparatuur zoals toetsenbord en muis, scherm, andere usb-apparatuur, netwerk en audio.

Je laptop (of mini-desktop pc) blijft op die manier draagbaar. Neem je hem naar elders mee blijft de dock met alle aangesloten apparatuur op je werkplek achter. Eén kabel verwisselen wanneer je je moet verplaatsen werkt nu eenmaal sneller en handiger dan allerlei apparatuur te moeten loskoppelen. Bovendien hebben hedendaagse laptops vaak maar een beperkt aantal aansluitingen, sommige zelfs maar één USB-C of Thunderbolt-poort. Dan is een dock zoals de Seagate FireCuda Gaming Dock een eigenlijk noodzakelijke uitbreiding om comfortabel te kunnen werken.

 
Aansluiting

De Seagate FireCuda Gaming Dock verbind je met één Thunderbolt 3-kabel aan je laptop of pc om extra poorten, video, netwerk en opslagruimte toe te voegen.

De laptop/pc dient dan zelf ook over een Thunderbolt 3-poort te beschikken (te herkennen aan het bliksemschicht-logo aangevuld met het cijfer 3), met een maximale doorvoersnelheid tot 40 Gbit/s.

Thunderbolt 3 gebruikt dezelfde kleine omkeerbare stekker als USB-C en is ermee compatibel.

Als je computer “maar” een USB-C poort heeft dan werkt de video-uitgang van de Seagate dock mogelijk niet (mogelijk wél als de USB-poort van je laptop de DP Alt-modus ondersteunt).

In elk geval werkt de NVMe SSD-uitbreidingssleuf van de dock niet via een USB-aansluiting. Die vereist een Thunderbolt 3-koppeling.

 
Kenmerken

De zwartgrijze dock is erg stevig gebouwd. Het apparaat weegt bijna 2,7 kg en meet 270 x 51 x 135 mm.

Alle uitbreidingspoorten bevinden zich voor- en achteraan, tenminste als je de dock in de breedte opstelt zoals duidelijk de bedoeling is.

Vooraan is er een tiptoets om het apparaat in- en uit te schakelen met daarnaast twee USB 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s) Type A-poorten, waarvan één met snellaadfunctie (7,5W/5V/1,5A). Ook de 3,5 mm-audio in- en uitgangen vinden we terug op de voorkant.

Daarnaast is er nog een kleine ronde status-LED die blauw brandt wanneer de Thunderbolt 3 Host-poort van de FireCuda Gaming Dock verbonden is met de Thunderbolt 3-poort van de hostcomputer. Ze brandt groen bij een USB-verbinding, knippert rood als de temperatuur in de dock te hoog oploopt en brandt permanent rood bij problemen, zoals het uitvallen van de ventilator of een te hoge interne temperatuur.

Achteraan is er de Thunderbolt 3-host poort, met daarnaast een Thunderbolt 3-client uitgang waaraan je bijvoorbeeld een externe monitor koppelt. Die wordt dan aangestuurd via het DisplayPort 1.4-protocol, maar je kan ook de volwaardige DP 1.4-videopoort ernaast gebruiken voor de monitor, zodat de Thunderbolt 3-poort op de dock vrij blijft voor een alternatieve aansluiting.

Het is tevens mogelijk twee DisplayPort-monitoren op de dock aan te sluiten, één via USB-C en één via de DP-uitgang. De dock ondersteunt MST (Multi-Stream Transport), dus het is ook mogelijk een tweede scherm door te lussen via een eerste scherm dat een daarvoor geschikte DP-uitgang heeft (of via een DisplayPort-splitter). Dit werkt overigens alleen als de Thunderbolt 3-poort van de host Dual 4K @ 60 Hz ondersteunt (dit kun je controleren op de website van Gtrusted).

Het rijtje aansluitingen wordt vervolledigd door drie USB Type A- en één Gigabit Ethernet-poort. Ook de stroomaansluiting voor de vrij forse en zware externe voeding vinden we achteraan. De voedingskabel is voldoende lang om de externe voeding uit het zicht te plaatsen.

Intern heeft de dock een 3,5-inch Seagate IronWolf Pro 4 TB (st4000ne001-2ma101) SATA-harde schijf. Dat is een topmodel uit het harde schijven-gamma van Seagate die op zichzelf gemiddeld 180 euro kost en waarop vijf jaar garantie geldt. Op de FireCuda Gaming Dock geeft Seagate overigens drie jaar garantie.

De PCIe NVME-uitbreidingssleuf is verborgen achter de verwijderbare grijze eindkap op de rechterzijkant. Achter die kap bevindt zich ook de programmeerbare RGB LED-verlichting die door het rooster rond en op de zijkant van de eindkap in allerlei kleuren kan branden en knipperen. Dit programmeer je allemaal met behulp van de downloadbare Seagate Toolkit-software.

Seagate FireCuda Gaming Dock met NVMe SSD

Seagate FireCuda Gaming Dock met optionele NVMe SSD (© Seagate; licentie: Seagate)

Alle informatie over de FireCuda Gaming Dock vind je op de website van Seagate.

 
NVMe SSD uitbreiding

De interne harde schijf presteert op het niveau dat je mag verwachten van een SATA-schijf. Echter voor zeer grote bestanden, zoals video’s, of grote games met veel graphics, werkt een harde schijf doorgaans tot tien keer trager dan een PCIe NVMe SSD.

Gelukkig kan je de Firecuda Gaming Dock uitbreiden met een snellere 2280 M.2 MVMe SSD. Tragere M.2 SATA SSD’s worden overigens niet ondersteund.

Het is goed deze optie te hebben, al maakt het deze dock natuurlijk nog duurder. Voeg je bijvoorbeeld een snelle 1 TB SSD toe dan dien je toch te rekenen op € 240,- extra bovenop de bijna vierhonderd euro die de dock zelf kost.

Installeren van de SSD is eenvoudig. Schakel de dock uit en koppel alles los. Trek voorzichtig de eindkap aan de voorkant lost en verwijder die.

Open de metalen beschermplaat waarin de SSD past door twee Philips-schroeven te verwijderen.

Verwijder de M.2 montageschroef uit de lade en duw de SSD in de sleuf. Een inkeping zorgt ervoor dat je je hierbij niet van oriëntatie kan vergissen. Schroef de SSD vast, bevestig de beschermplaat, schroef die ook vast en herbevestig de eindkap.

Alle details over de correcte montageprocedure vind je op de website van Seagate.

 
Praktijk

De Firecuda Gaming Dock aansluiten is niet moeilijker dan één kabel aan je computer koppelen en alle andere apparatuur aansluiten op de dock. Op sommige computers draait beveiligingssoftware waarin je een nieuwe Thunderbolt-apparaat eerst dient te activeren, anders wordt het niet herkend. Dat was het geval bij één van onze test-laptops. Maar zodra we het Seagate-apparaat de toestemming gaven om te koppelen, konden we probleemloos aan de externe harde schijf, console, monitor en netwerk.

De schijf is overigens NTFS-geformatteerd en biedt 3,36 TB effectieve opslagruimte. Deze dock werkt ook met een Mac maar dan moet je de schijf wel opnieuw formatteren voor je ze kan gebruiken.

De startsoftware die al op de schijf staat, dient uitsluitend voor het registreren van het product. Dat is natuurlijk helemaal optioneel.

Om de RGB LED te programmeren download je de Seagate Toolkit-software, die ook opties bevat voor geautomatiseerde back-ups en bestandssynchronisatie. Het is dezelfde software die gebruikt wordt door alle externe schijven van Seagate.

De LED kan in alle denkbare kleuren geprogrammeerd worden, waarbij je de keuze krijgt om ze te laten pulseren, knipperen, vast te laten branden of af te wisselen tussen verschillende kleuren en dit met verschillende snelheden. De gebruiker kan bovendien tot drie verschillende eigen patronen programmeren. De lichtsterkte is aanpasbaar. Of je schakelt deze gimmick volledig uit. Je kan er ook voor kiezen om de LED uit te schakelen wanneer de aangesloten laptop zijn eigen scherm in slaapstand zet.

Seagate FireCuda Gaming Dock: Toolkit-software

Seagate FireCuda Gaming Dock: Toolkit-software (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Een minpunt: de Thunderbolt 3-aansluiting laadde de batterij van onze testlaptop niet op. Een dock zou normaal ook stroom moeten leveren aan de aangesloten laptop; dat lijkt hier niet het geval. Dat betekent dat je dus toch nog twee kabels moet aansluiten: die van de dock en die van de externe voeding van de  laptop.

In de productliteratuur blijft Seagate vaag over dit onderwerp, maar in de FAQ is duidelijk te lezen dat de dock niet bedoeld is voor het opladen van je laptop. De dock levert sowieso maximaal 15 watt via USB of Thunderbolt 3. Dat is onvoldoende voor de meeste laptops. Dus in feite heb je bijna in alle gevallen ook nog de stroomaansluiting van je laptop nodig.

 
Prestaties harde schijf

De harde schijf haalt sequentiële doorvoersnelheden tussen de 47,81 MB/s en de 269 MB/s, afhankelijk van de benchmark en het testscenario. De random doorvoersnelheden liggen tussen de 0,82 en 3,33 MB/s.

Dit zijn normale testresultaten voor een externe harde schijf, al zijn de random resultaten niet bij de snelste, maar dit apparaat is dan ook niet bedoeld als opslagruimte voor bijvoorbeeld transactionele databases.

 
Prestaties NVMe SSD

De SSD-prestaties hangen uiteraard mee af van het type SSD dat je installeert en in mindere mate ook van de Thunderbolt 3-chip in je laptop. We probeerden verschillende soorten NVMe SSD’s en de conclusie is dat de Seagate FireCuda Gaming Dock zeker geen flessenhals vormt voor de prestaties. De prestaties van de geteste SSD’s verschillen nauwelijks of ze nu in de dock of rechtstreeks in een PCIe-sleuf in de computer getest worden.

Conclusie
De Seagate FireCuda Gaming Dock is een stijlvolle, stevig gebouwde, maar kostbare manier om je laptop of mini-desktop uit te breiden met externe opslag, USB- en videopoorten, analoge audio-aansluitingen en Gigabit Ethernet. Het werkt ook via een USB-aansluiting, maar tegen gereduceerde snelheid en zonder de mogelijkheid om een snelle NVMe SSD toe te voegen. Deze dock is pas echt nuttig in combinatie met Thunderbolt 3. Des te jammer is het daarom dat de Seagate dock, ondanks zijn forse externe voeding, slechts 15 watt stoom levert. Dat is in de meeste gevallen te weinig om de aangesloten computer van stroom te voorzien via één en dezelfde Thunderbolt-kabel. In plaats van één kabel vereist deze dock in de praktijk meestal dat je ook nog een stroomkabel gebruikt.

Gemiddelde internetprijs
€ 399,-
Foto van Seagate
Website: Seagate
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelVederlichte Windows-laptop met gerecycled oceaanplastic
Volgend artikelCombinatie van Windows 10 tablet en compacte laptop
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.