Slimme luidspreker met ingebouwde wifi mesh

Netgear Orbi Voice review

0

Netgear Orbi Voice RBK50V

€ 329,-
7

Diskidee Performance Rating

7.0/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.9/10

Pros

  • Simple installation
  • Excellent voice recognition

Cons

  • Only Amazon Alexa support
We testen de Netgear Orbi Voice RBK50V, een bundel van een Orbi AC3000-router en een Amazon Alexa-smart speaker met ingebouwde AC2200 tri-band wifi mesh-satelliet. Brengt die echt overal snellere wifi en beter geluid?

De Orbi Voice lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt van de slimme luidsprekers. Het is een combinatie van een AC2200 tri-band wifi mesh-satelliet en een Amazon Alexa-smart speaker. De Orbi Voice wordt apart verkocht (RBS40V, binnenkort verkrijgbaar), of als kit samen met een Netgear Orbi AC3000 tri-band mesh-router (RBK50V).

Wij testten de RBK50V kit. Het audiogedeelte van de slimme luidspreker is overigens afkomstig van Harman Kardon.

 
Kenmerken

Netgear’s Orbi mesh wifi-systeem testten we in het verleden al. Het wifi-gedeelte van de RBK50V kit werkt precies op dezelfde manier, maar de satelliet heeft een ingebouwde slimme luidspreker met AC2200 tri-band wifi (400 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequentieband, en een derde 867 Mbit/s 5 GHz kanaal voor de dataverbinding tussen de Orbi router en de Orbi Voice).

De Orbi Voice heeft net zoals de router twee Gigabit Ethernet-poorten.

Het luidsprekergedeelte heeft één 3,5-inch woofer en één 1-inch tweeter, aangedreven door een 35 watt versterker. Het frequentiebereik gaat van 63 Hz tot 20 kHz. Vier ‘far-field’ microfoons vangen je stemopdrachten op.

Op de website van Netgear vind je alle details over de Orbi Voice.

Netgear Orbi Voice

Netgear Orbi Voice (© Netgear; licentie: Netgear)

 
Ingebruikname

De Netgear Orbi app leid je stap voor stap door de installatieprocedure. De Orbi router en Orbi Voice worden automatisch gedetecteerd en toegevoegd in het Orbi mesh-netwerk.

Een eventuele openstaande firmware-update wordt automatisch toegepast, wat in totaal een drietal minuten duurt.

Tijdens de update knippert de led-ring op de bovenkant van beide Orbi’s wit. Daarna wordt de Orbi Voice klaargemaakt voor Amazon Alexa.

De luidspreker kondigt dit ook aan via een gesproken boodschap, maar de installatie dien je daarna gewoon verder te zetten met behulp van de app. Je logt in bij Amazon (of creëert daar eerst een account) en geeft de Orbi Voice vervolgens toestemming om Alexa te gebruiken.

 
Praktijk

Zodra alles klaar is, kondigt de speaker aan: “Your Orbi Voice is ready”. Daarna werkt de Orbi Voice even vlot met Alexa als bijvoorbeeld de Sonos-speakers.

De wifi-prestaties zijn die van een Orbi tri-bandsysteem: reken op maximale praktische doorvoersnelheden van rond de 550 Mbit/s.

Muzikaal is er op deze speaker niets aan te merken. Wel is het basgeluid standaard erg prominent. Dit regel je gelukkig eenvoudig bij met de equalizerinstellingen die je in de Orbi app vindt.

Netgear Orbi app: equalizer

Netgear Orbi app: equalizer (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Jammer genoeg ontbreken momenteel multiroom- en stereofuncties (door toevoeging van een tweede Orbi Voice). Of die in de toekomst zullen worden toegevoegd (want dat kan gewoon via software) is momenteel niet bekend.

Wel werkt de Orbi Voice probleemloos met Spotify, Pandora en Amazon Music.

Conclusie
De Orbi Voice is als combinatie van een slimme luidspreker met een wifi mesh-satelliet een bij ons weten uniek product. Die combinatie van twee producten in één verpakking kan voor sommige gebruikers wellicht interessant zijn, bijvoorbeeld voor wie weinig plaats heeft. Jammer genoeg wordt momenteel alleen Amazon Alexa ondersteund, minder interessant bij ons zolang die slimme assistent geen Nederlands kent. Gelukkig kan je de Voice wel probleemloos als streaming-luidspreker voor bijvoorbeeld Sonos gebruiken.
Foto van Netgear
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.