Flexibele en veilige usb-opslag

Drobo 5C DAS review

0
1043

Drobo 5C DAS

€ 440,-
7.5

Diskidee Rating

7.5/10

Pros

 • Different data protection levels
 • Changing disks with data retention
 • Separate backup volume

Cons

 • Only one USB-port
 • Quite large
 • Disc compartment not lockable
De Drobo 5C is een externe usb 3.0-behuizing in compacte torenvorm met ruimte voor vijf 3,5-inch harde schijven. Je mag verschillende soorten schijven mengen, toevoegen, verwijderen en verwisselen. Je gegevens blijven altijd behouden. Maar werkt deze ‘direct attached storage’-desktopschijf in de praktijk echt zo eenvoudig?

Direct attached storage-schijven of DAS’en zijn grote, snelle externe desktopschijven voor intensief multimedia- en datawerk (video, audio, fotografie, data-analyse).

Drobo is daarin gespecialiseerd. De 5C is één van de goedkopere modellen in de Drobo-productreeks. Deze compacte zwartmetalen toren heeft achteraan slechts één USB 3.0 (USB 3.1 gen 1) type c-poort.

Je koppelt het apparaat lokaal aan een macOS- of Windows-werkstation. Er is plaats voor vijf 3,5-inch harde schijven. Je schuift ze in sleuven die verborgen gaan achter een plastic cover. Die klikt magnetisch vast op de voorkant van het apparaat, zodat alles er netjes afgewerkt uitziet.

 
Gegevensbescherming

Schijven insteken of verwisselen gebeurt zoals vroeger met een videoband bij een VHS-videorecorder: de schijven gewoon induwen tot ze vastklikken, of het plastic houdertje aan de zijkant van elke sleuf opzij duwen en de schijven eruit trekken. Schroeven of sledes komen eraan niet aan te pas. Je mag allerlei soorten 3,5-inch harde schijven mengen; de das kiest zelf een geschikt beschermingsniveau.

Steek je er twee schijven in, dan mag je er één verwisselen zonder dat er gegevens verloren gaan. Bij drie schijven is het mogelijk om één of twee schijven te verwisselen zonder gegevensverlies.

Drobo 5C DAS

Drobo 5C DAS (© Drobo ; licentie: Drobo )

Drobo’s eigen raid-systeem BeyondRaid regelt alles zelf: als gebruiker hoef je verder niets te configureren. Een (Engelstalige) wizard op de Drobo-website toont je desgewenst alles stap voor stap. Koppel de das aan je pc met de meegeleverde USB-kabel en installeer de Engelstalige Drobo Dashboard-software voor Mac OS of Windows.

 
Schijven verwisselen

Grote leds naast elke schijf tonen visueel wat je met de schijven mag doen zonder gevaar voor gegevensverlies.

 • Een groene led betekent dat je de betrokken schijf veilig mag verwijderen.
 • Een geelgroen knipperende led wil zeggen dat je de schijf niet mag verwijderen.
 • Brandt de led rood, dan mag je een schijf insteken als de sleuf leeg is, of er is een probleem met de schijf die in die sleuf steekt. Dit controleer je met Drobo Dashboard.
 • Knippert de led rood, dan dien je de schijf ernaast direct te vervangen. Brandt het ledje naast een schijf geel, dan vervang je de betrokken schijf “zo snel mogelijk”.
 • Onderaan toont een reeks blauwe leds in één opslag hoeveel ruimte er nog vrij is.

In Drobo Dashbord kan je de leds dimmen op een schaal van één (bijna niet zichtbaar) tot tien (fel brandend). Een ingebouwde accu beschermt het volume bij stroomuitval. Het is geen ups, maar schakelt de das wel op een veilige manier uit wanneer de stroom wegvalt.

 
Back-up

Om back-ups volledig gescheiden te houden van de normale externe opslag, kan je met behulp van Drobo Dashboard een apart back-upvolume creëren. Standaard heeft dit tweemaal de omvang van de harde schijf in je computer, maar je mag dit natuurlijk vergroten.

De Drobo moet wel een keer herstarten om het volume, dat bij verstek de Windows-driveletter Z meekrijgt, te activeren. De hele operatie duurt maar een minuut of drie. Voor de back-upsoftware moet je wel zelf zorgen. Windows Backup and Restore en macOS Time Machine worden in elk geval ondersteund.

 
Praktijk

Je mag allerlei soorten schijven onderling mengen, ideaal als je bijvoorbeeld nog oude ongebruikte hdd’s hebt rondslingeren die je een tweede leven wil geven. Standaard wordt op Windows een ntfs-volume met een maximale (virtuele) capaciteit van 64 TB gecreëerd. (Gebruik je macOS dan wordt standaard een HFS+-volume aangemaakt.)

Drobo 5C software

Drobo 5C software (© DTL ; licentie: CC BY-SA)

De effectief beschikbare opslagruimte hangt af van de capaciteit van de gebruikte schijven. Wij startten bijvoorbeeld met twee Seagate Enterprise NAS-harde schijven van respectievelijk 3 en 4 TB. Na het formatteren, een proces dat twee minuten duurde, resulteerde dit in een effectief beschikbare opslagcapaciteit van 2,6 TB.

Later vulden we dit aan met oudere harde schijven 2 TB, 1 TB en 500 TB. Direct hadden we 5,4 TB opslagruimte tot onze beschikking, zonder dat dit een merkbare invloed had op de doorvoersnelheid. (Met één schijf als bescherming; configureerden we twee schijven als bescherming dan daalde de beschikbare opslagcapaciteit tot 2,7 TB).

Houd er overigens rekening mee dat een Drobo-volume niet compatibel is met Windows Dynamic Disk. Dat lijkt logisch want BeyondRAID biedt intern ongeveer dezelfde functionaliteit.

Ook Windows BitLocker-versleuteling kan je op deze das niet gebruiken. De das heeft zelf ook geen encryptie aan boord, dus in een omgeving met gevoelige data is dat wel iets om rekening mee te houden.

 
Specificaties en prestaties
Drobo 5C DAS
Garantie 2 jaar
Modelnummer DDR4A31
Geteste firmwareversie 4.1.2[11.63.108400]
Aantal schijfsleuven Ruimte voor vijf 3,5-inch sata2/sata3-schijven
Standaard bestandssysteem NTFS (Windows); HFS+ (macOS) (getest met NTFS en met Seagate Enterprise NAS HDD’s)
Interface 1 x USB 3.0 (USB 3.1 Gen1) Type C (5 Gbit/s) achteraan
Raid-systeem Drobo BeyondRAID met automatische uitbreiding en herinrichting van volumes (Thin Provisioning; Onmiddellijke uitbreiding; Mengen van verschillende hdd’s; Automatische beschermingsniveaus; Bescherming met één of twee verwisselbare HDD’s; Virtuele reserve-schijf; Automatisch herordenen van gegevens en schijven); ingebouwde accu beschermt tegen gegevensverlies bij stroomuitval
Software Drobo Dashboard voor macOS en Windows, compatibel met Windows 8 of hoger en macOS 10.11 of hoger
Afmetingen en gewicht 150,3 x 185,4 x 262,3 mm, 3,9 kg zonder harde schijven
Meegeleverde extra’s USB 3.0 Type C naar Type A kabel; stoffen beschermhoes; Quick Start kaart
Maximaal lawaainiveau tijdens de benchmarks 46,3 dB(A) en 50,8 dB(C)
Gemiddeld gemeten verbruik tijdens de benchmarks 29,05 Watt
Futuremark PCMark 10 Data Drive Benchmark Score 139
Futuremark PCMark 10 Data Drive Benchmark Overall Bandwith 22,16 MB/s
Futuremark PCMark 10 Data Drive Benchmark Overall Access Time 1198 µs
Parkdale seq. schrijfsnelheid (1 GB file, 1 MB block size) 41,1 MB/s
Parkdale seq. leessnelheid (1 GB file, 1 MB block size) 43 MB/s
Parkdale random qd32 leessnelheid (250 MB file, 64 KB block size) 747,8 iops
Parkdale random qd32 leessnelheid (250 MB file, 64 KB block size) 134,1 iops

 

Conclusie
Ja, de Drobo 5C werkt echt zo eenvoudig als geadverteerd. De prestaties van deze DAS hangen logischerwijze af van het soort schijven dat je erin steekt. De maximaal haalbare prestaties leunen dicht aan bij wat in de praktijk mogelijk is met een 5 Gbit/s USB-aansluiting. Wil je de flexibiliteit van Drobo BeyondRAID combineren met een hogere doorvoersnelheid dan kan je opteren voor het duurdere Thunderbolt 3-model 5D3 (20 Gbit/s). De geteste, meer betaalbare 5C is volgens ons vooral interessant voor gebruikers met een voorraadje oude SATA-harde schijven die een tweede leven verdienen.
Vorig artikelSlanke convertibele laptop met lederen bekleding
Volgend artikelBetaalbare stevige NAS-opslagserver
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.