Home Audio / Video

Draadloze luidsprekers met Bluetooth en Google Assistent

Harman Kardon Citation 300 review

0

Harman Kardon Citation 300

€ 399,-
7.4

Diskidee Performance Rating

8.2/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.6/10

Pros

  • Powerful sound
  • Color screen displays playback information
  • Casting and Bluetooth streaming

Cons

  • No equalizer setting
  • Pricey
  • Full functionality requires Google Home
We testen de Citation 300, een verplaatsbare stereospeaker uit de uitgebreide serie Citation-luidsprekers van Harman Kardon (HK). Je kan deze draadloze speakers op verschillende manier aan elkaar koppelen.

Alle luidsprekers in de uitgebreide Harman Kardon Citation-serie ondersteunen Bluetooth, Google Home, Google Assistent en Google Cast. De Citation 300, hier getest, en zijn grote broer Citation 500 kan je daarnaast ook met Apple AirPlay gebruiken.

 
Citation-serie

Je koppelt de meeste speakers in de serie op verschillende manier aan elkaar, bijvoorbeeld in een multiroom- en/of een surround-opstelling.

De reeks gaat van de kleine mono-luidspreker One tot de grote stereo-speaker Citation 500.

Voorts zijn er de Citation Bar (alles-in-één 3.1 soundbar), de Citation Tower (vloerstaande luidsprekers) en de Citation Sub (actieve subwoofer).

De sub is te koppelen aan de soundbar en de vloerstaande speakers als onderdeel van een 5.1 setup.

De Citation One, 100, 300 en 500 zijn alleen onderling met elkaar te koppelen via Google Home, maar niet aan de sub of de Tower.

Onlangs breidde Harman Kardon zijn Citation-gamma nog uit met de draagbare Citation 200-luidspreker (met een oplaadhouder, IPX4 spatwaterdichte bescherming en ingebouwde oplaadbare batterij met 8 uur speeltijd); de compacte Citation Oasis (met een ingebouwde wekker, draadloze oplaadmogelijkheden voor de telefoon en muziekstreaming); de Citation Multibeam 700 (compacte soundbar met een LCD-kleurendisplay, MultiBeam-technologie en zeven luidsprekerdrivers); en de Citation Sub S (compacte, draadloze subwoofer).

Harman Kardon Citation Oasis

Harman Kardon Citation Oasis (© Harman Kardon; licentie: Harman Kardon)

De Multibeam 700 en Citation Sub S zijn te combineren met de Citation Surround- en/of vloerstaande luidsprekers in een draadloos surroundsysteem, met een lage vertragingsfactor (‘latency’) dankzij WiSa-technologie. WiSa is een audiostandaard voor draadloos hoge-resolutiegeluid in een multikanaalsopstelling.

 
Kenmerken

Alle apparaten hebben een gelijkaardig design, met grijze of zwarte “Kvadrat” gemixte wollen stof, die vuilafstotend en vlamvertragend is.

Alle speakers hebben aanraakbediening en zijn uitgerust met status-leds; een aantal grotere modellen zijn voorzien van een kleuren lcd-aanraakscherm.

Bij de door ons geteste Citation 300, een verplaatsbare stereospeaker met een totaal muziekvermogen van 100 Watt, bevindt het aanraakscherm zich op de bovenkant, boven en onder geflankeerd door vier tiptoetsen.

Harman Kardon Citation 300

Harman Kardon Citation 300 (© Harman Kardon; licentie: Harman Kardon)

Voor de rest zitten er, behalve een kleine resetknop aan de onderkant, geen toetsen of aansluitingen op deze speaker.

De stroomkabel verdwijnt onderaan in een uitsparing, zodat je het geheel netjes ergens kan neerzetten.

Zodra je de speaker aansluit op een stopcontact, start hij: er is geen stroomknop, wel gaat het apparaat na twintig minuten inactiviteit automatisch in slaapstand.

De Citation 300 is overigens samen met de nog grotere 500 de enige van de reeks die ook Apple Airplay 2 ondersteunt.

 
Ingebruikname

Je richt deze speaker in via de Google Home app. Dit verloopt op precies dezelfde wijze als bij alle andere Google Home-apparatuur. Voor details over hoe dit werkt, verwijs ik je naar de eerdere reviews van de Google Nest Hub en Google Nest Mini.

Eventuele firmware-updates worden automatisch via de Home-app op de speaker toegepast. Dit duurt een viertal minuten en intussen knipperen de vier status-leds op de voorkant wit.

 
Praktijk

HK heeft geen eigen configuratie-app. Als je veel Google Home-apparatuur in huis hebt, wordt de bijbehorende app snel redelijk onoverzichtelijk, zeker als je niet gedisciplineerd genoeg bent om van bij het begin de nodige ruimtes en zones in te richten en apparatuur daaraan correct toe te wijzen.

Het design van de Home app is natuurlijk Google’s verantwoordelijkheid, maar een aparte HK-app met daarin bijvoorbeeld equalizerinstellingen zou handig zijn.

Zoals het is kan je de vrij prominente bas momenteel nergens milderen via een eq-instelling.

Harman Kardon Citation 300 configureer je met Google Home

Harman Kardon Citation 300 configureer je met Google Home (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Zonder Google Home-app functioneert de speaker als Bluetooth- of Airplay-streamer, maar verdwijnen alle slimme functies en werkt Google Cast uiteraard ook niet.

Conclusie
De Harman Kardon Citation 300 produceert een krachtig stereogeluid, dat inzake audiokwaliteit vergelijkbaar is met, maar net niet hetzelfde niveau haalt als de eerder geteste Sonos One. Hifi-kwaliteit zouden we het niet durven noemen, maar daarvoor is deze speaker ook niet echt bedoeld. Als slimme luidspreker met Google Assistent werkt de Citation 300 even goed als de Sonos One en Google Nest Mini cq. Hub.
Gemiddelde prijs
€ 399.
Foto van Harman Kardon
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.