Lagere printkosten

0
1127

Epson EcoTank ET-3750 All-in-One printer

€ 419,-
7

Diskidee Performance Rating

6.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.3/10

Pros

  • User friendly
  • Compact
  • Ethernet-port

Cons

  • Plastic chassis
  • Average photo quality
Epson levert met zijn EcoTank-printers inkt mee voor maximaal drie jaar. Zo bespaar je volgens het bedrijf fors op je afdrukkosten. Maar klopt dat ook? Wij zochten het uit aan de hand van een test van de EcoTank ET-3750 all-in-one printer.

Epson’s assortiment van EcoTank-printers bevat veertien verschillende modellen voor thuis- en zakelijk gebruik en voor het afdrukken van foto’s (zie bijvoorbeeld ook bij Amazon).

Wij testten de EcoTank ET-3750, een all-in-one printer die ontworpen is voor kleinzakelijk gebruik. Bij het apparaat levert Epson tweemaal vier inktflessen mee, goed voor veertienduizend zwartwitpagina’s en 11.200 a4’tjes in kleur. Volgens Epson komt de gemiddelde gebruiker daar drie jaar mee toe.

 
EcoTank-systeem

De ET-3750 gebruikt een vernieuwd EcoTank-inktvulsysteem waarmee morsen volgens de fabrikant onmogelijk is.

De vulpoorten bevinden zich rechts vooraan en bereik je door de printer open te klappen. Er zijn vier poorten om te vullen. De inktkleur die in elke poort thuishoort, is duidelijk aangegeven op zowel de flesjes als de poorten.

Houd de inktfles rechtop terwijl je de dop losdraait. Lijn de bovenzijde van de fles uit met de juiste sleuf. Geleiders aan de zijkanten van de spuitmond helpen je bij het correct positioneren. Plaats de fles traag rechtop. De inkt loopt in de poort; je hoeft niet in de fles te knijpen. De inktstroom stopt automatisch wanneer de poort vol is, maar je kunt ook eerder stoppen en de poort bijvoorbeeld maar half vullen.

Epson EcoTank ET-3750

Epson EcoTank ET-3750 (© ; licentie: )

Markeringen op de doorzichtige voorzijde van de inktpoorten tonen het vulniveau. Verwijder de fles voorzichtig zonder erin te knijpen en draai de dop goed dicht. Vergeet niet de inktpoort weer af te sluiten door de blauwe klep naar beneden te duwen.

 
Inkt vullen

Het vullen van de inktpoorten verliep tijdens de test inderdaad snel en zonder morsen. Het karwei was in minder dan vijf minuten geklaard.

Wij vulden de poorten overigens maar half: de inkt bewaart beter in de afgesloten flessen, zodat het ons verstandiger leek ze naar behoefte bij te vullen.

Print je niet zo vaak dan is het beter de poorten niet helemaal vol te gooien om het verdampen of uitdrogen van de inkt te vermijden. Die flexibiliteit heb je bij een inkjetprinter met vooraf gevulde patronen niet!

Het is overigens niet de bedoeling dat je de printer nog blijft gebruiken wanneer het inktniveau onder de laatste markering zakt, want dit kan het apparaat beschadigen. Bijvullen is dan de boodschap. Maar de driver en het lcd-scherm waarschuwen je tijdig.

 
Gebruikskosten

De meegeleverde inkt is 88 euro waard. Andere fabrikanten leveren bij een nieuw apparaat startcassettes mee die minder inkt bevatten. De aankoopprijs van de inkt dien je dan in feite bij de prijs van het apparaat te tellen. Bij deze Ecotank-aio is het net omgekeerd: om de vergelijking met een inktjet met cartridges eerlijk te houden, dien je de prijs van de meegeleverde inkt af te trekken van de aankoopprijs. Zelfs zo bekeken blijft de ET-3750 bijna honderd euro duurder dan een functioneel vergelijkbare all-in-one met klassieke inktcartridges.

Epson EcoTank Magenta inktfles

Epson EcoTank Magenta inktfles (© ; licentie: )

Een eerlijke vergelijking van de gebruikskosten ligt daarom moeilijk. De door ons berekende paginakostprijs voor zwarte- en kleurenprints brengt uitsluitend de prijs en levensduur van de inktcartridges in rekening. Zo bekeken heeft ET-3750 een onklopbaar lage gebruikskost: acht à tien keer lager dan gebruikelijk voor een ‘klassieke’ inktjet-aio. Print je veel dan is zijn gebruikskost in elk geval lager dan een inkjet-aio met cartridges. Je hoeft niet bang te zijn om in kleur te printen, want ook dan zijn de printkosten minstens drie keer lager dan bij de goedkoopste printer met inktcartridges.

Print je weinig dan doe je minder voordeel. Hoevéél minder is moeilijk te berekenen. Je dient immers ook rekening te houden met vrijwel niet (eerlijk) te meten criteria zoals de levensduur van het apparaat, naast de prijs van de verbruiksgoederen, het apparaat, de stroomkosten en het gebruikte papier.

 
Praktijk

Deze aio werkt naar keuze via usb, ethernet of draadloos, met inbegrip van wifi direct-printen. Bovenaan is het apparaat vlak: de automatische documentinvoer met plaats voor dertig vellen papier en de mogelijkheid om dubbelzijdig te kopiëren/scannen zit verborgen achter een vlakke klep. Die zinkt bij gebruik weg ‘in’ het apparaat; gescande of gekopieerde bladen schuiven onder de adf in een opvangbak.

Epson ET- 3750 installatie

De installatiesoftware vindt de printer automatisch in het netwerk en installeert alle drivers en hulpprogramma’s. (© ; licentie: )

Als je de printer registreert bij Epson Connect kun je afdrukken en scannen vanaf elke locatie met een internetverbinding, direct via ‘remote printing’ of indirect door documenten naar de printer te e-mailen. Het is dan ook mogelijk documenten rechtstreeks naar Box, Dropbox, Evernote, Google Drive, Microsoft OneDrive en e-mail te scannen. Via de Epson iPrint mobiele app voor Android en iOS kan dit tevens op een mobiel apparaat.

 
Prestaties

De test bestaat uit drie hoofdonderdelen: realistische kwaliteits- en snelheidstesten en punten toekennen voor de functionaliteit van het apparaat. We gebruiken gestandaardiseerde testprints waarmee we een kwaliteitsscore en een snelheidsscore bereken. Verder geven we punten op meer dan zestig technische criteria, wat resulteert in een technische score. In de uiteindelijke prestatiescore weegt de technische score voor veertig procent door, de snelheidsscore voor vijfentwintig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent.

De ET-3750 print gewone zwartwit- en kleurdocumenten behoorlijk snel. Dubbelzijdig printen gaat wat trager en ook kopiëren doet hij niet erg snel, vooral niet als je de hoogste kopiekwaliteit kiest.

De printkwaliteit is goed voor gewone documenten en eerder gematigd voor ingewikkelde kleurendocumenten en foto’s.

Merk Epson
Product Ecotank ET-3750
Straatprijs, euro incl. btw € 438,-
Berekende paginakostprijs z/w (A4) 0,73 eurocent
Berekende paginakostprijs kleur (A4) 6,05 eurocent
Prestatiescore ****
Afmetingen en gewicht 375 x 347 x 231 mm, 6,7 kg
Mogelijkheden Printen, scannen, kopiëren
Maximaal papierformaat A4
Printer resolutie 4800 x 1200 pixels
Scanner resolutie 1200 x 2400 pixels
Opgegeven printsnelheid (ISO) 8 ppm kleur / 15 ppm z/w (= pagina’s per minuut)
Opgegeven kopieersnelheid z/w laser-equivalent geen informatie
Inkt Epson EcoTank ‘102’ (zwarte pgimentinkt en dye-inkten voor blauw, magenta en geel); 2 sets meegeleverd; bijkomende set kost in totaal € 88,-
Aantal en gezamenlijke capaciteit papierlades 1 lade, 150 in, 30 uit
Capaciteit adf (A4) 30
Aansluitingen usb 2.0, ieee 802.11b/g/n wifi (met wifi direct printing), ethernet
Type en omvang lcd-scherm 6,1 cm kleurenscherm; bediening met cursortoetsen
Cloudprinten Y
Cloudscannen Y
Documenten scannen en ocr’en in het apparaat zelf N, wel ocr plug-in meegeleverd voor scansoftware
PictBridge N
Mobiele app voor Android en iOS Y
Randloos printen van foto’s? Y
Stroomverbruik 12 W gemiddeld (opgegeven); 35 W maximaal tijdens test gemeten
Ondersteunde besturingssystemen Windows XP 32/64b en later / Mac OS X 10.6.8 en later
Software PC, Android, iOS
Welke firmware werd getest LV19HC
Tijd nodig om te starten (van volledig uit naar printklaar aan) 15 s
Snelheidsscore ‘zakelijke brief’ (5% dekking, z/w) 14,2 ppm
Snelheidsscore ISO/IEC 24735 (2009) 4x (kleur, normaal) 7,1 ppm
Snelheidsscore kopiëren (ISO/IEC 29183 medium job, beste kwaliteit) 0,5 ipm
Gemiddelde snelheidsscore van alle testen 4,3 ipm/ppm
Gemiddelde kwaliteitsscore van alle testen (op 100 punten) 83
 
Prijs

Gemiddelde internetprijs: € 438,-

Conclusie
Print je veel en wil je ook zorgeloos documenten in kleur printen dan zijn de gebruikskosten van een Epson EcoTank-printer zoals de hier geteste ET-3750 effectief veel lager dan bij een ‘klassieke’ inkjet-aio met cartridges. Zelf inkt vervangen kan dankzij het nieuwe vulsysteem zonder knoeien en voor de rest is het een all-in-one zoals alle andere. Wij zijn fan.
Foto van Epson
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelAndroid tablet voor werk en entertainment
Volgend artikelAndroid tablet voor thuis en onderweg
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.