Intelligente sportarmband met stijl

0
436

Samsung SM-R365 Gear Fit2 Pro

€ 199,-
6.9

Diskidee Rating

6.9/10

Pros

  • Effective fitness and sport functions
  • Good battery life

Cons

  • Tizen OS supports few apps
  • Not all apps are free
  • Expensive
De Samsung Gear Fit2 Pro is een compacte en goedkopere variant van de eerder geteste Samsung SM-R600 Gear Sport. Wij droegen deze fitnessband enkele weken rond de pols.

De Samsung Gear Fit2 Pro gebruikt hetzelfde Tizen-besturingssysteem en werkt met dezelfde Samsung Gear Android-app als de eerder geteste Samsung Gear Sport. De vorm is echter die van een compacter fitness-bandje van slechts 34 gram, niet dikker dan 51,3 mm en niet breder dan 25 mm.

De strap is verkrijgbaar in twee afmetingen: ‘small’ en de door ons geteste ‘large’, die echter maar nipt rond mijn pols past. Het bandje is verwisselbaar (weliswaar erg moeizaam!). Er zijn alternatieve straps van andere fabrikanten verkrijgbaar, maar het bandje is bevestigd met een speciaal mechanisme. Standaard horlogebandjes kun je dus in tegenstelling tot bij de Gear Sport niet gebruiken.

De module zelf heeft een licht gebogen ontwerp dat we persoonlijk heel wat minder comfortabel vinden dragen dan de duurdere Gear Sport. Een en ander hangt ook af van de vorm en grootte van je pols: uitproberen is de boodschap!

Het rechthoekige, gebogen, erg heldere super amoled-aanraakscherm heeft een resolutie van 216 x 432 pixels en een schermdiagonaal van 38,6 mm (anderhalve inch).

 
Ingebruikname

Na het inschakelen kies je de taal (ook Nederlands) via het aanraakgevoelige schermpje. Vervolgens open (of installeer) je de Samsung Gear app en selecteer je ‘Verbinden met nieuwe Gear’ en aanvaard de koppeling. Eventueel dien je daarna nog de Gear Fit2 Plugin te installeren. Aanvaard de licentieovereenkomst.

Samsung Gear Fit2 Pro large sm-r365nzralux

Samsung Gear Fit2 Pro large sm-r365nzralux (© ; licentie: )

Koppel je bestaande Samsung-account of creëer een nieuwe. Als er een firmware-update is, wordt die optioneel geïnstalleerd.

Stel de nodige toestemmingen in, indien je smartphone daarom vraagt (anders kan de Gear geen meldingen ontvangen). Je kunt voor elke geïnstalleerde app kiezen of die meldingen mag weergeven op de armband. Dit gebeurt normaliter alleen wanneer je de Gear draagt, al kun je er ook voor kiezen altijd meldingen te tonen op de armband. Dit vergt wel meer accugebruik.

 
Gebruik

De Gear Fit2 Pro gebruikt net zoals de Gear Sport Samsung’s Tizen-platform in plaats van Google’s Android Wear-platform. Beide smartwatch-besturingssystemen bieden vergelijkbare functies, maar Tizen heeft veel minder apps dan Android Wear. Wel is het sterker geïntegreerd met andere Samsung-apparatuur, vooral dan de smartphones.

Opvallend is wel dat veel apps betalend zijn, irritant bij een draagbaar apparaat dat op zichzelf al duur genoeg is. Maar de essentiële functies zijn gelukkig gratis inbegrepen.

Je kunt de Gear Fit 2 Pro gebruiken zoals elke Gear-fitnessband, bijvoorbeeld als discreet schermpje waarop je allerlei boodschappen van je smartphone leest. Of zelfs beantwoordt met behulp van korte, voorgekauwde antwoorden (ook in het Nederlands en bovendien op je smartphone zelf te bewerken en uit te breiden met behulp van de Gear app).

De opslagruimte bedraagt officieel 4 GB net zoals bij de Gear Sport, maar in de praktijk is er bij de Gear Fit 2 Pro maar 2 GB bruikbaar voor eigen opslag. Daarop kan je telefoonnummers en muziek kwijt (eigen muziek of muziek van de off-line modus van de inbegrepen Spotify-app).

Samsun Gear app verbonden met Gear Fit2 Pro

Samsun Gear app verbonden met Gear Fit2 Pro (© ; licentie: )

Een oortje om muziek te beluisteren verbind je gewoon draadloos met het horloge via de ingebouwde Bluetooth 4.2-voorziening. Tikken en verbinden via nfc ontbreekt echter in tegenstelling tot bij zijn grote broer.

 
Fitness-functies

Meer nog dan bij de Gear Sport ligt de nadruk bij de Gear Fit2 Pro op de sport- en fitnessfuncties. Die functioneren grotendeels hetzelfde en hebben we eerder beschreven in de review van de Samsung Gear Sport, dus we herhalen ze hier niet. Ook de Speedo On zwem-app wordt ondersteund, want de Gear Fit2 Pro is eveneens waterdicht tot 5 atmosfeer.

 
Specificaties

In onderstaande tabel vind je de volledige specificaties van de Samsung Gear Fit2 Pro:

Kleur Zwart, Rood
Scherm 1.5″ rechthoekig Super AMOLED
216 x 432, 322 ppi
AP Geen gegevens
OS Tizen
Afmetingen 25,0 (W) x 51,3 (H) mm
34g (zonder band)
Band 25 mm
Geheugen 4GB opslagruimte (2.0 GB beschikbaar), 512MB RAM
Connectiviteit Bluetooth v4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC, GPS/GLONASS
Sensoren Accelerometer, Gyro, Barometer, HR Sensor
Accu 200 mAh
Laden Draadloos laden, kleine ronde draadloze usb-lader meegeleverd
Omgeving 5 ATM waterafstotend, Stof- en spatwaterdicht
Compatibiliteit Samsung Galaxy: Android 4.3 of later
Andere Android: Android 4.4 of later
iPhone 7, 7 Plus, 6S, 6s Plus, SE, 5 met iOS 9.0 of later

De accu gaat langer mee dan bij de grotere Gear Sport: wij haalden gemakkelijk twee à drie dagen, al naargelang van ons activiteitsniveau. Net zoals de Gear Sport schakelt de Gear Fit2 Pro automatisch over naar de accuspaarstand als je hem niet rond je pols draagt.

Conclusie
De Samsung Gear Fit2 Pro is een compactere en goedkopere variant van de eerder geteste Gear Sport, met veel van dezelfde functie. De fitness- en sport-functies werken over het algemeen behoorlijk goed. Het belangrijkste nadeel is, behalve de forse prijs, een gebrek aan Tizen-apps in vergelijking met het concurrerende Android Wear-smartwatch besturingssysteem. Persoonlijk vinden we het draagcomfort ook minder dan bij zijn grote broer.
Adviesprijs
€ 299,99 (maar hier en daar al verkrijgbaar vanaf € 199,-)
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelCompacte videocamera met 20x optische zoom
Volgend artikelRobuuste comfortabele draadloze oordoppen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.