Gratis inzicht in wifi

0
300
Wi-Fi Inspector 2.0 voor Windows en Mac OS is een hulpprogramma voor het opsporen en beheren van draadloze netwerken. Xirrus stelt dit tool gratis ter beschikking.

Xirrus Wi-Fi Inspector 2.0 is een hulpprogramma om snel en eenvoudig inzicht te verkrijgen in draadloze netwerken. Xirrus, leverancier van geavanceerde en door de cloud ondersteunde draadloze netwerken, stelt het gratis ter beschikking voor Windows en Mac OS.

Versie 1.0 werd meer dan een miljoen keer gedownload. De nieuwe versie ondersteunt de recentste 802.11ac Wave 1 en Wave 2-standaarden en is volledig compatibel met Windows 10 en met Mac OS 10.11 of hoger.

Het is een eenvoudig hulpprogramma om snel naar draadloze netwerken te zoeken, problemen met verbindingen op te lossen, de draadloze dekking in kaart te brengen en de aanwezigheid van ongeoorloofde access points (AP) te detecteren.

 
Werking

In het hoofdscherm, getiteld Layout, vraag je allerlei informatie op over de draadloze verbinding en gedetecteerde wifi-netwerken: ssid, signaalsterkte, wifi-standaard, beveiligingstype, naam van de leverancier, bssid, kanaal, frequentie en netwerktype.

Xirrus Wifi Inspector 2.0

Xirrus Wifi Inspector 2.0 (© ; licentie: )

Je bekijkt die informatie op verschillende manieren: in een grafiek, een tabel, een radarachtige weergave… Je kunt ook de geschiedenis van de signaalsterkte meten.

Je kunt de gevonden informatie ook sorteren: elke kolom is daarvoor aanklikbaar. Ook kun je filters instellen door met de muis over een kolom te zweven en bijvoorbeeld netwerken met een specifiek ssid uit te kiezen.

Klik je rechts op een wifi-apparaat dan verschijnt de ‘Locate’-functie. Het geselecteerde netwerk kleurt nu geel en verschijnt in de radarweergave. Via een piepsignaal spoor je de locatie op: hoe sneller de piep, hoe dichter het apparaat en hoe trager de piep, hoe verder weg. Op die manier kun je bijvoorbeeld een onbekend access point opsporen.

In het menu Tests voer je een verbindingstest, snelheidstest en kwaliteitstest uit, maar de twee laatste testen zijn in feite niet meer dan verwijzingen naar de internetgebaseerde testen van Ookla (Speedtest en Pingtest) en dus niet echt nuttig.

De verbindingstest is iets nuttiger: ze controleert of er een dns-verbinding is, of de gateway functioneert en of de internetverbinding werkt. Die informatie kun je natuurlijk ook gewoon in het besturingssysteem zelf terugvinden…

Via het menu Settings exporteer je de verzamelde informatie via het onderdeel Export Networks in csv-formaat, om ze daarna verder te analyseren in een spreadsheet of database.

Conclusie
Xirrus Wi-Fi Inspector 2.0 is een handig hulpprogramma om inzicht te verkrijgen in draadloze netwerken. Het is compact en gratis en er is dus geen reden om het niet eens uit te proberen.
Prijs
Gratis
Vorig artikelSsd van Toshiba OCZ met vijf jaar garantie
Volgend artikelLichte en compacte Olympus PEN systeemcamera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.