Mobiele draadloze schijven (Deel 2)

0
145
Een mobiele draadloze schijf is in essentie een draagbare hdd of sdd met een ingebouwde batterij en wifi-netwerk. Het is vooral handig om met je smartphone of tablet grotere bestanden zoals hd-films of -foto’s te gebruiken, die niet op het beperkte interne geheugen passen. In deel 1 bespraken we mobiele harde schijven van Asus, Buffalo en Kingston. In dit deel 2 komen apparaten van Patriot, SanDisk en Silicon Power aan bod.

In deel 1 vertelden we je iets meer over wat je van een mobiele harde schijf mag verwachten en waar je best op let bij aankoop. We herhalen die achtergrondinformatie hier niet.

In het vorige deel bespraken we de Asus Wireless Duo, Buffalo MiniStation Air2 en Kingston Digital MobileLite Wireless G3. In dit deel behandelen we mobiele harde schijven van Patriot, SanDisk en Silicon Power.

 
Patriot Aero Wireless Mobile Drive (PCGTW1000S)

Maximaal acht smartphones en/of tablets kunnen tegelijkertijd verbinden met de wireless-n wifi-chip in deze mobiele draagbare schijf van Patriot. Vijf daarvan kunnen simultaan video’s of muziek streamen die opgeslagen is op de ingebouwde 1TB 2,5-inch sata-3 harde schijf.

Verbinden kan alleen met behulp van de gratis Patriot Connect app die beschikbaar is voor iOS vanaf v4.3 en Android vanaf v2.1. Op andere systemen spreek je het apparaat op de traditionele manier aan via zijn ingebouwde usb 3.0-poort.

Aangesloten mobieltjes kunnen hun bestaande internetverbinding blijven gebruiken wanneer ze verbonden zijn met de Patriot Aero, die dan als wifi hotspot functioneert.

Patriot pcgtw1000s

Patriot pcgtw1000s (© ; licentie: )

Een Samba-bestandsserver is ingebouwd, zodat alle systemen die dit ondersteunen ook toegang tot de bestanden op het schijfje kunnen krijgen. Maar streaming-standaarden zoals dlna worden niet ondersteund. Evenmin heeft deze schijf een geheugenkaartsleuf of de mogelijkheid om als powerbank te dienen.

De niet-verwijderbare Lithium-ion batterij houdt het bij continu streamen tot zes uur uit wanneer ze volledig is opgeladen. De Patriot is met zijn 295 gram overigens niet echt vederlicht.

Gemiddelde internetprijs: €129 (PCGTW1000S).

 
SanDisk Connect Wireless Media Drive

SanDisk omschrijft dit miniatuurapparaat als een mobiele “mediahub”. Het ingebouwde flashgeheugen is beperkt tot 32 GB of 64 GB, maar je kunt dit onbeperkt uitbreiden door een geheugenkaartje in de sd-sleuf te steken. Daarin passen ook sdhc- en sdxc-kaartjes met een grote capaciteit. In dat opzicht lijkt dit apparaatje nog het meest op de in deel 1 besproken Kingston Digital MobileLite Wireless G3.

Het is klein en licht genoeg om in een jaszak te passen. Het weegt nauwelijks 70 gram. De ingebouwde wifi-chip van het wireless-n type heeft één zend- en ontvangstkanaal. Je kunt tegelijk acht mobiele apparaten draadloos aansluiten en naar vijf apparaten tegelijk hd-inhoud streamen.

Sandisk Connect Wireless Media Drive

Sandisk Connect Wireless Media Drive (© ; licentie: )

De hub werkt daarbij als hotspot. Bestanden streamen en delen gebeurt met behulp van de SanDisk Media Drive app voor Android (vanaf v 2.2) en iOS (vanaf v6.0). De SanDisk-app ondersteunt echter zelf geen mediaformaten; ze gebruikt daarvoor eventueel aanwezige externe media-apps. Daarbij wordt geen drm ondersteund, dus films die je bijvoorbeeld aankocht in de iTunes-winkel kan deze schijf niet streamen.

De vast ingebouwde batterij houdt het tot acht uur uit tijdens het streamen, maar kan niet worden gebruikt als powerbank. Wel kun je de Connect met de meegeleverde kabel aan een computer koppelen, weliswaar via een tragere micro-usb 2.0-poort. Dankzij het exFAT-formaat werkt de interne flashdrive zowel met MacOS als met Windows.

Gemiddelde internetprijs: €75 (64 GB); €100 (32 GB).

 
Silicon Power (SP) Sky Share Wi-Fi H10

De mooi vormgegeven zwarte SP Wi-Fi H10 heeft twee draadloze wireless-n zend- en ontvangstantennes en levert daardoor een voor dit soort apparaten vrij hoge draadloze doorvoersnelheid van in theorie 300 Mbit/s.

Acht mobiele apparaten kun je tegelijk verbinden, waarbij de internetverbinding gedeeld wordt. Ook tegelijkertijd in hd streamen naar acht apparaten is door de hogere wifi-snelheid mogelijk.

De app zelf ondersteunt maar een beperkt aantal bestandsformaten (waaronder mp3, m4v, jpg en png), maar kan andere formaten afspelen via externe apps. De Android (vanaf v4.0)- en iOS (vanaf v7.0)-apps kun je rechtstreeks koppelen aan jouw Google Drive of Dropbox om op die manier bestanden uit te wisselen tussen de cloud en de H10.

Silicon Power Sky Share Wi-Fi H10

Silicon Power Sky Share Wi-Fi H10 (© ; licentie: )

Je kunt ze ook als gewone externe harde schijf via usb 3.0 aan een computer koppelen. De vast ingebouwde 2600 mAh batterij kan tot vijf uur onafgebroken streamen. Een geheugenkaartsleuf ontbreekt en ook een powerbankfunctie is afwezig. Deze mobiele draadloze schijf weegt 255 gram.

Gemiddelde internetprijs: €119 (500 GB SP500GBWHDH10A3K) en €133,99 (1 TB SP010TBWHDH10A3K).

In deel 1 geven we enige achtergrondinformatie over mobiele harde schijven en bespreken we apparaten van Asus, Buffalo en Kingston.

Vorig artikelActieve usb 3.0 verlengkabel
Volgend artikelBedien apparaten die uit zicht staan met mobieltje of afstandsbediening
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.