Waterdichte kijker die je overal meeneemt

0
49
De Olympus 6×16 Monocular i is een erg compacte en lichte éénogige verrekijker die je overal met je mee kunt nemen, ook in de natuur want het apparaatje is waterdicht. Maar op de eerste plaats is het toch een handig hebbeding om meer details te zien tijdens optredens, hoorcolleges of presentaties. Wij hebben deze kleine verrekijker getest.

De Olympus Monocular i weegt slechts 70 gram en meet 87 x 38 x 25 mm. Het compacte monoculaire kijkertje is waterbestendig en gevuld met stikstofgas, zodat het niet snel aandampt.

Je kunt het overal met je meenemen om objecten en gebeurtenissen van dichterbij te bekijken, bijvoorbeeld tijdens een voorstelling, een tentoonstelling, een hoorcollege, een seminarie, een presentatie, kampeerreizen, trektochten etc.

 
Technische kenmerken

De Monocular i vergroot zesmaal en heeft een beeldveld van 8 graden, ofwel 140 meter op een kilometer afstand. Het kijkertje heeft een effectieve lensdiameter van 16mm (vandaar de aanduiding ’16×6′ in de productnaam: het eerste cijfer is altijd de vergrotingsfactor en het tweede cijfer de lensdiameter).

Olympus Monocular I

Olympus Monocular I (© ; licentie: )

Het kijkertje is met stikstof gevuld. Daardoor beslaat de lens minder snel, ook bij temperatuurverschillen. Verlies van licht en scherpte veroorzaakt door reflecties worden tot een minimum beperkt dankzij de verschillende coatings die oculair en objectief bedekken.

Scherpstellen doe je dankzij de glijdende schuifregelaar aan de onderkant met één hand.

Het kijkertje wordt geleverd met een afneembare draagriem en een stoffen draagzakje.

 
Praktijk

Een monoculair is ontworpen om zo compact en licht mogelijk te zijn en is dus geen vervanging voor een echte verrekijker. Het beeldveld is al met al beperkt, zodat dit kijkertje niet echt geschikt is om bijvoorbeeld (snel) bewegende dieren te observeren in de natuur.

Je moet eerst je subject identificeren en het kijkertje dan erop richten. Dat gaat gemakkelijker met subjecten die min of meer stilstaan, bijvoorbeeld tijdens een voorstelling, presentatie of hoorcollege. Een fotograaf zou het kijkertje ook kunnen gebruiken om zich een idee te vormen van een compositie die hij of zij met een telelens wil maken. Je hoeft dan niet eerst de zware telelens uit je tas te halen, maar kunt je met het kijkertje vooraf een idee vormen van wat het resultaat kan zijn.

Olympus Monocular I met hoesje

Olympus Monocular I met hoesje (© ; licentie: )

Rekening houdend met de genoemde beperkingen zorgt de Olympus Monocular i voor een helder, duidelijk en vervormingsvrij beeld van subjecten op enige afstand van je kijkpositie. Brillendragers zetten hun bril best af en regelen de scherpte met de glijder op de onderkant, want de kijkopening is te klein om nuttig met een bril te gebruiken.

 
Prijs

€99.

Conclusie
De Olympus 6×16 Monocular i werkt zoals geadverteerd, maar het is wel een vrij dure gadget. Gezien de beeldkwaliteit is de prijs echter begrijpelijk. Goede optica is nu eenmaal vrij duur.
Foto van Olympus
Website: Visit Website
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDuo gaming monitoren met QHD-resolutie
Volgend artikelFlexibele 9-kanaals netwerk-AV-receiver
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.