Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104 review

Full HD laptop met Chrome OS

2
De Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104 is een erg betaalbare laptop met full hd ips-scherm en ruim negen uur batterijduur. Dankzij Google Chrome OS is hij bovendien direct gebruiksklaar. Wij hebben hem getest.

Chrome OS is een cloud-gebaseerd besturingssysteem met dezelfde grafische interface als de Chrome webbrowser, aangevuld met online toepassingen van Google en anderen. Het besturingssysteem is alleen verkrijgbaar in combinatie met doorgaans laaggeprijsde hardware zoals de hier geteste Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104 die je hier en daar al vindt voor minder dan 300 euro.

De zilverkleurige Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104 lijkt vervaardigd uit hoogwaardig aluminium, maar het chassis is in feite gemaakt van zilverkleurige kunststof. De Toshiba oogt stevig en elegant; de geribbelde bovenkant van het scherm zorgt ervoor dat je weinig vingervegen ziet op de buitenkant.

Deze Toshiba Chromebook is met zijn 1,93 cm redelijk plat, al lijkt hij op het oog iets dikker door de optische illusie die het gevolg is van de hoekig afgewerkte chassis-randen. De toetsen van het chicklet-toetsenbord werken behoorlijk, maar we hebben toch al betere toetsenborden gezien. Het ruim bemeten multivinger-aanraakvlak werkt wel uitstekend.

Het 13,3-inch lcd-scherm is van het ips-type, wat zich vertaalt in een grote kijkhoek. Het is een Full HD-scherm met 1920 x 1080 pixels en 1080p-videoresolutie. De grote pixeldichtheid resulteert wel in erg kleine schermletters. Je kunt de resolutie echter in drie trappen verlagen tot 960×540 pixels, om zo grotere schermletters te bekomen. Het scherm schakelt zonder merkbare pauze om naar een andere resolutie.

Toshiba Chromebook 2 cb-30-b

Toshiba Chromebook cb-30b (© ; licentie: )

Ook in de lagere resoluties is de beeldkwaliteit voor gewoon kantoorwerk goed. Voor het bekijken van multimedia en video kies je beter de hoogste 1080p-schermresolutie.

Waar we wel een probleem mee hebben is dat het scherm een gelige schijn heeft, waardoor wit er niet hagelwit uitziet. We vonden geen manier om het kleurgamma aan te passen.

De aansluitingen zijn dezelfde als bij een doorsnee Windows-laptop. Er zijn twee usb-poorten, waarvan één met het snellere usb 3.0, één hdmi-uitgang, een 3,5mm audiopoort waarin ook een externe microfoon past en een sd-geheugenkaartlezer. Er zit zelfs een Kensington-veiligheidsslot op.

Het stereogeluid is “verbeterd” door Skullcandy, maar stel je daar niet al te veel bij voor: muziek klinkt blikkerig, al speelt de Toshiba wel luid.

Deze Chromebook heeft 16GB lokale opslagruimte en daar schiet slechts amper 9GB van over. Het werkgeheugen is met 4GB, waarvan nog 3,7GB bruikbaar is, ruim bemeten voor een Chromebook.

ChromeOS: desktop en Chrome Web Store met beschikbare offline apps.

ChromeOS: desktop en Chrome Web Store met beschikbare offline apps. (© ; licentie: )

Deze laptop heeft een autonomie van “slechts” tien uur (gemeten met de CrXPRT 2015 Battery Life Test benchmark). Dat is drie uur minder dan de Asus Chromebook C300, maar wel veel meer dan de meeste Windows-laptops.

In de CrXPRT 2015 benchmark haalt de Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104 een Performance Score van 60 en een Game Performance (fps) score van 54. Dat is vergelijkbaar met de Asus Chromebook C300.

 
Prijs

€299 à €379.

Conclusie
Werken in de cloud heeft uiteraard voordelen. Gegevens worden door Google zelf geback-upt en tegen virussen beschermd en dat is toch handiger en veiliger dan wanneer je dat allemaal zelf moet regelen. Bovendien is alles gekoppeld aan jouw Google-inlog of die van jouw bedrijf. Je bent natuurlijk wel volledig afhankelijk van Google: niets werkt als je je niet eerst aanmeldt bij Google. De Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104 is een aantrekkelijke Chromebook omwille van zijn Full HD scherm, ruim bemeten werkgeheugen en goede autonomie. Maar vooral de lage prijs maakt dit een interessante laptop “voor erbij”.
Foto van Toshiba
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. Telkens weer die lovende reviews over Chromebooks, Chromebits, Chromebases, etc.
    Maar telkens weer moeten ontdekken dat ze in België niet verdeeld worden…
    Waarom dan die reviews, met prijsaanduiding ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.