Home Hardware

Betaalbare ssd van bijna 1TB

2
De Blast 960GB van Patriot is een betaalbare ssd van bijna 1TB capaciteit met een veelgebruikte Phison-controller. Hoe goed presteert deze solid-state disk? Wij zochten het uit.

Terwijl “gewone” harde schijven ondertussen 8GB capaciteit halen, is dit voor ssd’s nog beperkt tot 2TB (hoewel 4TB er zit aan te komen). Maar die 2TB ssd’s zijn nog erg duur, meer dan tweemaal duurder dan een vergelijkbare 1TB ssd.

1TB ssd’s kosten op hun beurt vier à vijf keer meer dan 1TB hdd’s, maar je krijgt er natuurlijk veel voor terug: sneller startende computers (met soms een verschil van tientallen seconden), sneller prestaties (twee à vier keer sneller dan een traditionele harde schijf), geen bewegende onderdelen en dus beter bestand tegen een stootje, minder lawaai en trillingen, lager stroomverbruik en dus langere autonomie bij een laptop en een langere levensduur.

Ondanks de hogere prijs tegenover een hdd is een ssd dus misschien toch een goede investering als je je bestaande pc wilt versnellen. Stel dat je een bestand van 5GB wil kopiëren. Dan doet een recente gewone harde schijf daar gemiddeld 130 seconden over. Met een ssd duurt dezelfde handeling gemiddeld minder dan 40 seconden: tel uit je winst!

De Blast 960GB ssd van Patriot Memory is één van de meer betaalbare “1TB” ssd’s die je momenteel kunt vinden. De gemiddelde internetprijs bedraagt €338 en de prijs per bruikbare GB is €0,38.

Van de opgegeven capaciteit van 960 GB is na formattering nog 875 GB vrij. De schijf wordt naakt geleverd, maar gezien de lage kostprijs is dat niet abnormaal.

De Blast is gebouwd rondom een S10 ssd-controller van het Taiwanese bedrijf Phison Electronics. Dezelfde controller treffen we ook aan in andere betaalbare ssd’s, zoals de S80-ssd van Silicon Power. Het merk en type van het gebruikte flashgeheugen konden we niet achterhalen. Een dram-cache van 1GB versnelt de gegevensverwerking.

Patriot Blast 960gb ssd

Patriot Blast 960gb ssd (© ; licentie: )

Hoewel de Phison-controller het wel ondersteunt, is hardware-encryptie bij deze schijf niet ingeschakeld. Andere snufjes, zoals doorgedreven bescherming van je gegevens, ook bij plotse stroomuitval, zijn dat wel. Overigens hebben de meeste ssd’s vergelijkbare beveiligingen tegen dataverlies en is dit dus niets unieks.

Patriot geeft een mtbf (gemiddelde uitvaltijd) op van twee miljoen uren. Dat is een hoog opgegeven betrouwbaarheidscijfer, hoewel het geen garanties biedt in de praktijk. Maar Patriot geeft je ook drie jaar garantie, wat niet slecht is, al krijg je op duurdere ssd’s zoals die van Samsung wel vijf jaar garantie.

De Blast is een klein beetje trager dan duurdere 1TB ssd’s van OCZ, Samsung en Transcend die we eerder testten. Kopiëren gebeurt gemiddeld aan 53,65 MB/s. HD video-opnemen gaat aan 87,3 MB/s.

De gemiddelde gewogen werksnelheid in de Intel naspt-benchmark, die de lees- en schrijfprestaties meet aan de hand van twaalf “echte” gebruikersscenario’s, is 36,9 MB/s. Ter vergelijking haalt de eerder geteste Samsung SSD EVO 850 1TB in diezelfde benchmark een gemiddelde van 39,9 MB/s.

Conclusie
De Patriot Blast 960GB ssd presteert behoorlijk goed en is erg betaalbaar. De garantie van drie jaar en opgegeven mtbf van 2 miljoen uren geeft een zekere gemoedsrust betreffende de betrouwbaarheid.
Prijs
Internet prijs van gemiddeld €338 ofwel €0,38 per bruikbare GB.

2 REACTIES

  1. Een samsung 1000GB 840EVO kost 329Euro…. weinig verschil dus. Als de uiteindelijke verkoopprijs 338 Euro is, zou ik toch kiezen voor bewezen kwaliteit (samsung dus). De samsung 850 serie is weer net iets beter dan deze schijf (en kost dus ook meer).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.