Piepkleine pc met nieuwste Intel Broadwell-processor

1
68
Shuttle lanceert zijn kleinste pc’s tot nu toe. De XPC nano NC01U nano-pc of “nuc” is slechts 29 mm dik, niet véél dikker dan een typische tablet. Toch bevat deze kleine desktop de nieuwste Intel Broadwell-processoren, weliswaar vast gesoldeerd op het piepkleine moederbord.

Shuttle, gespecialiseerd in compacte pc’s, pakt uit met de NC01U, een mini-desktopcomputer van 141 x 141 x 29 mm die nauwelijks 360 gram weegt. De NC01U bestaat in vier verschillende uitvoeringen met vast op het moderbord gesoldeerde Intel Broadwell-processoren. De NC01U heeft een Intel Celeron 3205U. De NC01U3 is voorzien van een Intel Core i3-5005U. De NC01U5 heeft een Intel Core i5-5200U. Ten slotte is er de NC01U7 met krachtige Intel Core i7-5500U cpu.

De XPC nano NC01U heeft de volgende aansluitingen: Mini-DisplayPort, HDMI, Intel Gigabit Ethernet, audio, USB 3.0 met snellaadfunctie voor mobiele apparaten, USB 2.0, RS-232, een verwisselbare draadloze combomodule voor 802.11ac wifi en Bluetooth 4.0 en een intern M.2-2242 slot voor een ssd. In de case is er ook ruimte voor één 2,5-inch ssd of hdd. Er zijn twee geheugensleuven, voldoende voor maximaal 16GB DDR3L SO-DIMM ram.

Alle Shuttle XPC nano NC01U pc’s met Intel Core zijn voldoende krachtig om vloeiende 4K Ultra HD-video weer te geven of uit te voeren via de aanwezige Mini DisplayPort aan 60 Hz en HDMI aan 30 Hz.

Deze pc’s verbruiken minder dan 10 Watt.

Shuttle NC01U

Shuttle NC01U (© ; licentie: )

Bijzonder is dat deze nano-pc’s onderaan een externe PCI-Express sleuf hebben die gebruikt kan worden voor toekomstige add-ons zoals grafische kaarten, een bijkomende harde schijf of toekomstige interfaces.

De Shuttle XPC nano NC01U pc’s heeft een stille “heatpipe”-koeling en doet zijn werk dus fluisterstil. Met behulp van de meegeleverde 75/100mm VESA-beugel kun je deze mini-pc achterop de meeste flatscreens vastschroeven. Ook wordt een standaard meegeleverd waarmee je de pc rechtop kunt zetten.

Deze pc’s worden zonder besturingssysteem geleverd, maar zijn compatibel met Linux en Windows. Prijzen variëren van 170 euro voor het basismodel tot 629 euro voor het topmodel. Het topmodel is pas eind oktober beschikbaar, maar de andere NC01U’s liggen wel al in de winkel.

Vorig artikelMiddenklasse Android-smartphone met stijl
Volgend artikelOplaadbare realtime homevideocamera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. De NUC wereld wordt steeds interessanter. Ik kan het best hebben met mijn Intel NUC 5i5. Spijtig dat mijn Dell monitor geen VESA support heeft, maar dat lossen we op met een titsje TEC7…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.