Aldi Medion Akoya MD 8305 (E2230 D) desktop-pc preview

De eerste Medion desktop-pc met Windows 10 bij Aldi

0
Vanaf woensdag 02 september 2015 vind je in de Belgische Aldi-vestigingen de eerste Aldi-Medion desktop met Windows 10. In ruil voor 399,- euro mag je er eentje mee naar huis nemen. Wat krijg je voor dat bedrag? Een vooruitblik.

Aan de kast ga je niet merken dat het een desktop met Windows 10 is – Aldi-Medion schijnt een patent te hebben op anonieme computers, alle modellen zijn verpakt in een zelfde blinkend zwarte behuizing van 180 x 375 x 415 mm en wegen zowat 9 kg. Of je er van houdt is een kwestie van smaak, maar hoe dan ook is het de inhoud die telt.

 
Processor

De kern van deze desktop is een Intel Pentium G3250 processor. Deze processor is zowat één jaar op de markt, behoort tot de Haswell-generatie en heeft intussen zijn deugdelijkheid in het (onder)segment van Intel processors wel bewezen. Hij heeft twee kernen (Dual Core), een 3 MB cache en werkt aan een kloksnelheid van 3,2 GHz. Geen Hyper-Threading, geen Turbo Boost.

Met deze kenmerken scoort deze processor overal lager dan Intel’s Core i3-4130, het absolute instapmodel uit de Intel Core-i3/i5/i7 reeks. Het feit dat bovendien het werkgeheugen beperkt is tot 4 GB gaat de prestaties ook niet gunstig beïnvloeden.

Dat alles klinkt wel negatiever dan het is, het duidt er alleen op dat je met deze processor beter geen vier taken gelijktijdig kunt uitvoeren en dat je bij zwaardere toepassingen (filmbewerking,…) wat meer geduld zult moeten hebben.

Aldi Medion Akoya MD 8305 (E2230 D)

Aldi Medion Akoya MD 8305 (E2230 D) (© ; licentie: )

Een technische fiche van deze processor in pdf-formaat vind je hier (Bron: Intel): Specifications Intel Pentium G2350.

 
Grafisch

Hoewel een Intel Pentium G2350 een ingebouwde grafische component heeft (Intel HD Graphics), heeft deze multimedia-pc een aparte videokaart, een Nvidia GeForce GTX750 met 1GB DDR5 geheugen en DVI-D-, VGA- en HDMI-video-uitgangen. Deze grafische kaart ondersteunt DirectX 12, de recentste versie van de Microsoft-software die onder Windows zorgt voor betere en snellere 3D-weergave in onder andere games. Ze is dan ook geschikt om vrij recente games te spelen op hogere resoluties.

Met Pentium G3250

Met Pentium G3250 (© ; licentie: )

De GeForce GTX750 is geconstrueerd volgens de nieuwe Maxwell-processorarchitectuur van Nvidia. Dat maakt hem relatief energie-zuinig wat er dan weer voor zorgt dat er geen aparte voedingsaansluiting nodig is. Om je een idee te geven: een GeForce GTX750 verbruikt gemiddeld 55 Watt, een GeForce GTX760 verbruikt 170 Watt!

Ondanks het lagere verbruik en de hiermee samenhangende lagere warmteafgifte zit er op deze videokaart een stevig uit de kluiten gewassen ventilator. Hopelijk koos Medion voor een geluidarme versie.

Windows 10 vooraf geïnstalleerd

Windows 10 vooraf geïnstalleerd (© ; licentie: )

Een technische fiche van deze videokaart in pdf-formaat vind je hier (Bron: Nvidia): Specifications Nvidia GeForce GTX750.

 
Verdere uitrusting

De verdere uitrusting is zoals steeds bij Medion erg compleet. De harde schijf van 1 TB is van het mechanische type, dus geen SSD of hybride – maar dat zal je wel niet verwacht hebben bij een computer van 399,- euro.

Is 1 TB te weinig, dan kan je de capaciteit gemakkelijk verhogen met een externe Medion USB 3.0 harde schijf die past in het dockingstation 3 bovenin de computer. Of je brandt je data op een DVD met de multinorm dvd/cd-brander met dvd-ram en dual-layer-ondersteuning.

Met USB Azerty-klavier en USB muis

Met USB Azerty-klavier en USB muis (© ; licentie: )

Je kunt op het Internet met kabel (Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) of draadloos (LAN IEEE 802.11 n-standaard technologie).

Handig is ook de ingebouwde multikaartlezer voor SD/MS/MMC/xD-geheugenkaarten. Bovendien wordt een USB-toetsenbord en optische USB-muis meegeleverd.

Aansluitingen achteraan

Aansluitingen achteraan (© ; licentie: )

Toch één bemerking bij de aansluitingen: de reclamefolder heeft het over “USB 3.0 – de gegevensturbo”, maar alleen het dockingstation bovenaan, dat je misschien nooit gebruikt en één aansluiting vooraan is USB 3.0; achteraan zijn alle vier USB aansluitingen van het type USB 2.0.

 
Software

Uiteraard is het besturingssysteem Windows 10. Verder krijg je een “Home Cinema Suite” van CyberLink met Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en PhotoDirector. Vroeger zat er ook steevast het Medion MediaPack bij met allerlei programma’s van Ashampoo, maar dat schijnt voorgoed verdwenen.

Abonnement, eerste jaar

Abonnement, eerste jaar (© ; licentie: )

Nogal verraderlijk zijn de zogenaamde testversies van McAfee LiveSafe en van Microsoft Office 365. Als je ingaat op het aanbod om ze na 30 dagen verder te gebruiken verbind je je aan een abonnementsformule: elk jaar opnieuw zal je mogen betalen. Vooral bij Office 365 is dat misleidend, omdat samen met de computer zelf, ook een doos met “Office 365 Personal” in aanbieding is voor 49,- euro. Dat is dus alleen het abonnementsgeld voor het eerste jaar, volgende jaren mag je 69,- euro (of meer) betalen.

Een overzicht van de componenten en aansluitingen van de Medion Akoya MD 8305 (E2230 D) in PDF-formaat vind je hier: Technische fiche Aldi Medion Akoya MD 8305 (E2230D).

Conclusie
Met zijn prijskaartje van 399,- euro is de Medion Akoya MD 8305 (E2230 D) uiteraard een instapcomputer. Voor bureauwerk en internetten is hij zeker geschikt, en de videokaart belooft zelfs dat je er ook vrij recente spelletjes mee kunt spelen, waarbij we toch de bedenking maken in hoeverre de eerder zwakke processor hierbij zal willen volgen. Windows 10 is vooraf geïnstalleerd, dus geen gedoe met updates die toch niet helemaal zo vlekkeloos verlopen als beloofd. Mocht je geïnteresseerd zijn: woensdag vroeg opstaan, want de vorige computer met Windows 10 (de laptop Medion Akoya MD 99580 (E6416), in aanbieding vanaf zaterdag 8 augustus) was in onze lokale Aldi binnen het kwartier uitverkocht!
Prijs
€ 399
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.