Wifi-camera besturen met smartphone

0
198
De Nikon Coolpix S3700 kost geen 130 euro, maar maakt toch foto’s met een resolutie van 20,1 megapixels die je via wifi en een mobiele app met anderen kunt delen. Maakt deze compacte en lichte digitale camera betere foto’s dan een smartphone? Wij zochten het uit.

De Coolpix S3700 is de opvolger van de S3600 en behoudt veel van dezelfde kenmerken, waaronder een ccd-sensor met een resolutie van 20,1 megapixels, een 8x optische zoon, een ingebouwde trilreductie en een automatische panoramafunctie.

De belangrijkste nieuwigheden zijn de toevoeging van wifi en nfc, waarmee je deze camera eenvoudig koppelt aan een smartphone of tablet waarop je de Nikon Wireless Mobile Utility app installeerde. Vervolgens kan je foto’s draadloos kopiëren en delen via sociale netwerken. Bovendien kun je de camera ook op afstand bedienen met je smartphone of tablet. Dit werkt zowel bij Android als bij iOS (Apple).

 
In de verpakking

De Coolpix S3700 wordt geleverd met een draagkoordje, een vrij omvangrijke usb-lader, een verwisselbare Nikon EN-EL19 700 mAh Li-Ion accu, een usb-kabel en een handleiding.

Nikon S3700

Nikon S3700 (© ; licentie: )

Merk op dat een acculader niet wordt meegeleverd. Als je het lastig vindt om de accu altijd in de camera te moeten opladen, kun je dergelijke lader wel apart kopen. Dat zal je ongeveer 30 euro kosten. Een extra accu kost ongeveer 40 euro.

 
Design en ergonomie

De Coolpix S3700 is volledig van plastic gemaakt. Dit geldt ook voor de statiefaansluiting op de onderkant. Erg stevig voelt het allemaal niet aan. Vooral het klepje dat het compartiment voor batterij en sd-geheugenkaart beschermt, voelt fragiel aan. Gezien de bescheiden verkoopprijs mag je wellicht niet meer verwachten.

Het is een erg klein (9,59 x 5,8 x 2,01 cm) en licht (95,9 g) cameraatje dat je gemakkelijk met één hand vasthoudt en bijvoorbeeld ook in een broekzak past. Alle knoppen staan waar je ze verwacht en zijn voldoende groot.

Alle functies spreken voor zich, dus met de ergonomie zit het snor op één detail na: de voorkant van de camera is erg glad. Oppassen dus dat de camera niet uit je hand glipt. Dat is vooral een potentieel probleem als je handschoenen draagt.

Het 2,7 inch (6,7 cm) lcd-scherm op de achterkant heeft een beperkte resolutie en kijkhoek, maar het is wel goed zichtbaar bij fel zonlicht. Dat is ook nodig, want een oculair ontbreekt uiteraard.

De accu is goed voor ca. 240 foto’s of 50 minuten video. Opladen in de camera duurt 2 uur en 40 minuten. In een aparte lader gaat het sneller.

Deze compacte camera is verkrijgbaar in zwart en vijf verschillende hippe kleuren. Wij testten de “blauw met lijnmotief”-variant.

 
Fotografische mogelijkheden

De Coolpix S3700 heeft een ccd-beelsensor met circa 20,48 miljoen pixels. De 8X zoomlens heeft een brandpuntafstand van 4,5 tot 36 mm, equivalent aan 25 tot 200 mm in kleinbeeldformaat. Met een f-waarde van 3,7 à 6,6 is het geen erg lichtsterk objectief. Vibratiereductie werkt met mechanische lensshift voor foto’s en elektronische stabilisatie voor films.

Foto’s worden opgeslagen in jpg-formaat. Video’s worden opgenomen in motion-jpeg avi-formaat. De maximale resolutie voor video’s bedraagt 720p.

De camera heeft zestien onderwerpstanden, variërend van portret over voedsel tot vuurwerk. Die kun je manueel of automatisch instellen. Daarnaast zijn er twaalf “glamour”-effecten waarmee je portretten automatisch kunt opfleuren. Met Panorama-assist creëer je snel een panoramafoto. De autofocus werkt met doelopsporing en stel snel scherp.

Beelden van het hoogste kwaliteitsniveau (20MP “fine”) zijn ongeveer 8MB groot. Bij 20MP “normal” vermindert dit tot ca. 4,4MB. Je kunt uiteraard de resolutie nog lager instellen (10MP, 4MP etc.) om ruimte te besparen op je geheugenkaartje. De camera herkent geheugenkaartjes tot 128GB.

De foto’s zijn van goede kwaliteit, maar de jpg-compressie en ruisonderdrukking verminderen wel de effectieve resolutie van de gemaakte beelden. Als je bij beelden die je maakte in de hoogste resolutie tot meer dan de helft inzoomt vervagen de fijne details. Bij hogeresolutiebeelden die je in de “fine” stand maakte, vervagen de details al wanneer  je ongeveer een derde inzoomt. Wel is dit vrij normaal bij digitale camera’s van dit prijsniveau. Sowieso kennen we geen smartphones waarmee je foto’s van deze kwaliteit kunt maken.

Dat is minder dan de videoresolutie van de doorsnee smartphone. Wel heeft de ingebouwde microfoon een optionele windruisonderdrukking die vrij goed werkt. Negatief is dan weer dat de mechanische lenszoom duidelijk hoorbaar is op de geluidsband van videobeelden.

 
Koppeling aan mobieltje

Dankzij de ingebouwde wifi en nfc kun je de Coolpix S3700 eenvoudig aan een Android- of iOS-mobieltje koppelen. Eerst dien je dan wel de Nikon Wireless Mobile Utility (WMU) te installeren. Daarna kun je mobieltje en camera aan elkaar koppelen via een nfc-“tik” of door de wifi van je mobieltje manueel te verbinden met die van de camera. In het laatste geval dien je op je mobieltje het op het lcd-scherm van de camera getoonde wachtwoord in te vullen.

Wij probeerden de nfc-koppelmethode met een Samsung S5 Android-smartphone. Helaas liep de Nikon app hierbij vast. Op het camerascherm bleef de melding “Bezig met onderhandelen” staan, maar gebeurde er verder niets.

We schakelden alles uit en probeerden het een tweede keer. Nu verscheen op het camerascherm de melding “NFC-apparaat gedetecteerd”, maar gebeurde er weer niets.

Nikon WMU app hoofdscherm (Android)

Nikon WMU app hoofdscherm (Android) (© ; licentie: )

Een derde poging lukte wel. Wat was er aan de hand? De S5 detecteert dat er via de wifi van de Coolpix S3700 geen internetverbinding mogelijk is en waarschuwt daarvoor. Maar die waarschuwing is alleen zichtbaar in het Android-afrolmenu; ze verdringt het venster van de app niet, dus als gebruiker valt je dit niet meteen op. Als je in die waarschuwingsdialoog op “OK” drukt, lukt de verbinding met de camera wel.

Nikon WMU app: camera bedienen (Android)

Nikon WMU app: camera bedienen (Android) (© ; licentie: )

Het bewijst dat zelfs een “gebruiksvriendelijke” nfc-tik toch nog problemen kan geven, al is dit eerder een Android- dan een Nikon-probleem. Nu zal dit specifieke probleem niet bij alle mobieltjes optreden en bovendien kun je natuurlijk altijd kiezen voor een manuele verbinding. Maar weinig ervaren gebruikers kunnen initieel toch wel wat problemen ondervinden om de camera aan hun mobieltje te koppelen….

 
Nikon WMU app

Eens de verbinding gelukt, kun je in de app twee opties kiezen: “Neem foto’s” en “Bekijk foto’s”. Met de eerste optie bedien je de camera met behulp van de app. Je kunt via de app in- en uitzoomen en de ontspanknop bedienen. In een venster wordt het camerabeeld op je mobieltje getoond. Gemaakte foto’s worden automatisch gekopieerd op je mobieltje. De geavanceerde opties van de camera kun je evenwel niet via de smartphone bedienen. De Coolpix S3700 kiest zelf de ideale instellingen en daar heb je verder geen invloed op.

Met de optie “Bekijk foto’s” kun je de foto’s op de camera bekijken en naar je mobieltje downloaden in origineel, “aanbevolen” of vga formaat. Dit kan individueel of in groep. Wat “aanbevolen” formaat is, wordt verder niet gespecificeerd. Zelfs bij foto’s in de hoogste resolutie verloopt het kopiëren snel en typisch in minder dan vijf seconden per foto.

Nikon WMU app: foto downloaden (Android)

Nikon WMU app: foto downloaden (Android) (© ; licentie: )

Via het instellingenmenu van de app kun je nog enkele opties regelen, zoals de weergave van de batterijtoestand regelen of de omvang van de getoonde miniaturen bepalen. Ook kun je locatiegegevens insluiten bij gedownloade foto’s. Dan zal de app de actuele gps-positie van de smartphone aan elke foto toevoegen, op voorwaarde natuurlijk dat je je gps inschakelt.

Nikon WMU app: extra instellingen (Android)

Nikon WMU app: extra instellingen (Android) (© ; licentie: )

Camera en mobieltje mogen op maximaal 10 meter van elkaar verwijderd zijn. Er moet ook een vrije gezichtslijn zijn tussen beide apparaten.

Conclusie
De Nikon Coolpix S3700 maakt mooiere foto’s dan gelijk welke smartphone. Video’s zijn van redelijke kwaliteit en in “HD Ready” formaat, terwijl de meeste mobieltjes tegenwoordig “Full” of zelfs “Ultra” HD video’s kunnen maken. De Nikon app voor Android en iOS is eenvoudig en laat je toe om foto’s te kopiëren en er eventueel locatiegegevens aan toe te voegen. De bediening van de camera via de app is eerder een gimmick, want de geavanceerde instellingen van de camera kun je niet via je je smartphone bedienen.
Straatprijs
Ca. 129 euro.
Foto van Nikon
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelGoedkopere variant van LG’s topmodel smartphone
Volgend artikelTweede versie Loop activiteitenmeter met meer functies
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.