Synology DiskStation DS215j NAS review

Compacte tafel NAS presteert goed

0
De Synology DS215j is een betaalbaar netwerk attached storage (nas)-apparaat met twee schijf-sleuven voor thuisgebruikers. Dit netwerkopslagapparaat draait dezelfde krachtige DSM 5.1-software als de duurdere nas’en van Synology. Hoe goed presteert deze compacte tafel-nas?

Synology verkoopt een breed gamma aan netwerkopslagapparaten of nas’en, de meeste leeg, zodat je zelf voor de harde schijven moet zorgen.

In de compacte, ivoorwitte DS215j passen twee 3,5-inch of 2,5-inch hdd’s. Interessant is dat deze thuisgebruiker-nas dezelfde krachtige DSM 5.1-software draait als de andere netwerkschijven van Synology. Functioneel is dit veel méér dan zomaar een centrale opslagplaats in je netwerk. Maximaal kun je er twee hdd’s van elk 6TB in kwijt voor een totale opslagcapaciteit van 12TB. De effectieve opslagruimte hangt natuurlijk af van het ingestelde raid-niveau (gegevensbeschermingssysteem).

 
Hardware-kenmerken

Meegeleverd worden een erg beknopte Quick Installation Guide, een netwerkkabel, een netsnoer en montageschroefjes. Het ivoorwitte kastje is zeer compact. Het meet 166 x 100 x 225,5 en weegt 880 gram. De voeding is extern en heeft het formaat van een (forse) laptop-voeding.

De twee schijfsleuven zijn niet extern bereikbaar. Recht uit de verpakking open je het kastje door de twee helften uit elkaar te schuiven. Daarna kun je 3,5-inch schijven in de voorziene sleuven schuiven en vastmaken met de meegeleverde schroeven. Het kastje schuif en schroef je vervolgens dicht met de eveneens meegeleverde schroeven. Wil  je 2,5-inch schijven monteren, dan kun je apart nog 2,5-inch houders kopen bij Synology.

Synology DS215j NAS
Synology DS215j NAS

Voor deze testen vulden we DS215j met twee 4TB Seagate ST4000VN000-1H4168 nas-hdd’s. De vast ingebouwde ventilator die de schijven koelt, hoor je nauwelijks.

Alle aansluitingen bevinden zich op de achterzijde: een Gigabit Ethernet-poort, een usb 2.0-aansluiting en een usb 3.0-exemplaar.

Jammer genoeg is er dus geen usb-poort vooraan. Een synchronisatieknop waarmee je direct gegevens van een extern geheugen naar de nas kopieert, ontbreekt eveneens. Andere nas’en in dezelfde prijsklasse zoals de onlangs geteste Seagate NAS DP2 2-Bay hebben dit wel. De DS215j kan externe schijven lezen en schrijven in de bestandsformaten EXT3, EXT4, FAT en NTFS. HFS+ kan alleen gelezen worden en een volume mag dan niet groter zijn dan 2TB.

Vooraan tonen vier groene leds de toestand van de nas, het netwerk en de twee interne schijven. Vooraan is er ook een stroomknop die verlicht wordt door een blauwe led.

De DS215j heeft een 800 MHz dual-core Marvell cpu en 512MB ram dat je niet kunt uitbreiden.

 
Ingebruikname

Koppel de nas aan je netwerk, druk op de stroomknop en wacht totdat die stabiel brandt. Er weerklinkt ook een kort biepje wanneer de nas klaar is om opdrachten te ontvangen. Vervolgens surf je naar http://find.synology.com of http://diskstation:5000 om de installatie-wizard (Web Assistant) te starten.

Synology Web Assistant
Synology Web Assistant

Klik op “Installeren” om het Linux-gebaseerde Synology DSM (DiskStation Manager) nas-besturingssysteem te installeren. Bevestig dat je begrijpt dat alle gegevens verwijderd zullen worden van de geïnstalleerde hdd’s.

Synology DSM Install
Synology DSM Install

De installatie duurt een tiental minuten en een aftellend grafiekje toont je de vooruitgang. Daarna kun je inloggen met “admin” en een leeg wachtwoord.

Synology nas opstartscherm
Synology nas opstartscherm

Heb je echter al een bestaande Synology-nas in je netwerk hangen, dan kan het zijn dat de wizard op zoek moet gaan naar de juist nas. De scan toont alle gevonden Synology-nas’en en laat je selecteren welke je wil beheren. Klik dan op “Verbinden” voor de nieuwe nas en log in met admin.

Er verschijnt een welkomstscherm waarin je je nas een naam kunt geven en een wachtwoord kunt instellen voor de beheerder. Vervolgens kun je nog instellen hoe de nas in de toekomst geüpdated moet worden: volautomatisch, alleen belangrijke updates of manueel.

Synology DSM update-instellingen
Synology DSM update-instellingen

Ten slotte kun je de door Synology aanbevolen softwarepakketten installeren of deze stap overslaan en het later manueel doen.

Je komt nu in de beheerinterface terecht. Korte helpschermen leggen je in drie klikken nog de basiswerking uit van DSM 5.1.

 
Besturingssysteem

Disk Station Manager of DSM evolueerde in de loop der jaren tot een erg uitgebreid nas-besturingssysteem dat je bedient via een webbrowser. Het heeft een heuse vensterinterface en kan volledig worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Je kunt meerdere taken tegelijk uitvoeren, bijvoorbeeld een bestand downloaden en tegelijk een bewakingsvideo bekijken of controleren. De webinterface werkt ook naadloos met mobiele browsers en is dus zondermeer toegankelijk op een tablet of smartphone.

Nieuwe schijven worden automatisch geconfigureerd volgens Synology’s eigen SHR RAID-beschermingssysteem met EXT4-bestandssysteem. Synology Hybrid RAID biedt bij een 2-schijvensysteem zoals de DS215j dezelfde bescherming als raid1 (“mirroring”), maar met de mogelijkheid om het volume achteraf eenvoudig te wijzigen.

SHR doet dus in essentie aan spiegeling van de gegevens van de ene op de andere schijf. De consequentie is dat je bij een systeem van 8TB maar 3,6TB vrije ruimte krijgt. SHR is daarmee inzake opslagruimte trouwens minder efficiënt dan het vergelijkbare Seagate SimplyRAID-systeem, waarbij een 8TB-systeem nog 3,9TB vrije ruimte heeft. Maar dit heeft ook te maken met de grotere ruimte die in beslag wordt genomen door het DSM-besturingssysteem en de reeds geïnstalleerde apps.

Synology DSM 5.1 beheerinterface
Synology DSM 5.1 beheerinterface

Omdat de DS215j maar twee schijfsleuven heeft, zijn de volume-uitbreidingsopties uiteraard beperkter dan bij een grotere nas. Je kunt het SHR-volume vergroten door één voor één grotere schijven in de nas te steken. Hou er wel rekening mee dat de DS215j geen “hot swapping” van schijven ondersteunt: je moet de nas dus uitschakelen als je een van de schijven vervangt.

Naast SHR kun je de schijven ook nog in raid0 (“striping”) en raid1 (“mirroring”) configureren. Ten slotte behoort ook jbod tot de mogelijkheden, waarbij de twee interne schijven als twee aparte opslagvolumes beschikbaar worden gesteld. SHR ondersteunt meerdere interne volumes op één raid-pool. In theorie kun je 256 verschillende volumes creëren. In principe kan SHR een opslagvolume ook hardwarematig versleutelen, maar de DS215j ondersteunt dit niet.

 
Belangrijkste functies

Zoals we in de inleiding al schreven is de DS215j meer dan een opslagserver. Het is ook een heuse applicatieserver met tal van functies, die je nog kunt uitbreiden door middel van Synology-apps en Linux “packages”. Alle functies opsommen zou ons te ver voeren. Je vindt er trouwens een overzicht van op de website van Synology.

Enkele interessante mogelijkheden willen we toch vermelden. Zo is de download-app van Synology erg uitgebreid en ondersteunt ze niet alleen torrents, maar ook automatische en geplande downloads via ftp, http, nzb en rss.

De bewakingsserver komt met twee licenties voor ip-camera’s en is krachtig genoeg om tegelijkertijd tien ip-camera’s uit te lezen.

De DS215j is uiteraard ook een krachtige mediaserver, met apps voor foto’s, muziek en video’s. Synology heeft trouwens allerlei mobiele apps voor Apple en Android waarmee je de op je nas bewaarde media kunt streamen, kopiëren en delen. Uiteraard kun je deze nas ook als een privé-cloudserver inrichten die je via een versleutelde internetverbinding benadert.

Naast een gewone back-up- en synchronisatiefunctie die van nas naar nas werkt of back-ups maakt op rsync- of cloudservers (van Amazon S3, Microsoft Azure, CHT hicloud en SFR Stockage), kun je ook de Time Backup-app activeren die constant back-ups maakt van belangrijke bestanden en daarvan verschillende versies bewaart, zodat je altijd een oudere variant van een belangrijk bestand kunt herstellen.

 
Prestaties

We noteerden een gemiddelde gewogen werksnelheid van 47,8 MB/s, een kopieersnelheid naar de nas van 164,6 MB/s en een kopieersnelheid vanaf de nas van 68,7 MB/s. Dat zijn sterke prestaties en bijvoorbeeld heel wat sneller dan de onlangs geteste Seagate DP2 2-Bay NAS met identiek dezelfde harde schijven.

Intel NASPT (MB/s) 
HD-Video afspelen42,6
2x HD afspelen51,1
4x HD afspelen52,4
HD-Video opname144,8
HD afspelen en opname57,8
Aanmaken van inhoud7,4
Kantoorproductiviteit30,8
Bestanden kopiëren naar NAS164,6
Bestanden kopiëren van NAS68,7
Mappen kopiëren naar NAS13,1
Mappen kopiëren van NAS15,9
Fotoalbum6,8
Snelheidsberekening 
Gemiddelde gewogen werksnelheid47,8
Scoreberekening 
Testscore62
Getest in RAID ?SHR
Getest met 2 gebundelde Ethernet-poorten?N

 

Conclusie
De Synology DS215j presteert behoorlijk goed voor een kleine thuis-nas. De mogelijkheden van het DSM-besturingssysteem zijn bovendien erg uitgebreid. Zoals voor alle nas’en met twee schijfsleuven geldt: gerekend per terabyte opslagruimte is dit wel een vrij duur apparaat.
Adviesprijs
NAS zonder schijven: €175; het getest model met 2 x 4TB Seagate hdd’s zou ca. 535 euro kosten, wat een opslagprijs per opgegeven terabyte geeft van 74,72 euro.
Foto van Synology
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.