Muis werkt met drie computers tegelijk

1
144
De Logitech MX Master Wireless Mouse kun je tegelijk met drie computers of tablets verbinden via naar keuze een eigen adapter van Logitech of Bluetooth. Deze muis werkt op elk oppervlak, ook als dit volledig uit glas bestaat. Wij hebben ze getest.

De MX Master Wireless Mouse gebruikt de Logitech Darkfield Laser die een nominale resolutie van 1000 dpi heeft. De tracking werkt op vrijwel elk oppervlak, zelfs op glazen en hoogglans oppervlakken.

 
Aansluiten

De Logitech MX Master Wireless Mouse kun je naar keuze aan je pc koppelen met behulp van de meegeleverde piepkleine  Unifying-ontvanger of via Bluetooth.

Je kunt deze muis op drie apparaten tegelijk aansluiten. Via drukknoppen op de onderkant schakel je snel tussen apparaat “1”, “2” of 3″.

Op de onderkant bevindt zich ook de “Connect”-knop om de Bluetooth- of Unifying-koppeling te initiëren. Daarnaast is er een schuifknop waarmee je de muis kunt uitschakelen.

 
Muisfuncties

Qua vormgeving en ergonomie lijkt de MX Master Wireless Mouse bijna als twee druppels water op de vijf jaar oude en eerder door DiskIdee geteste Logitech Performance Mouse MX. Omdat ze niet symmetrisch is, is ze alleen bruikbaar voor rechtshandigen.

Een verschil is dat de batterij vast ingebouwd en niet meer zoals voorheen verwisselbaar is. Die Li-Po-batterij gaat volgens Logitech veertig dagen mee, iets wat wij niet volledig hebben kunnen uittesten, maar we hebben de muis wel dertig dagen lang op één lading kunnen gebruiken.

Vier minuten opladen is voldoende om de muis een dag lang te gebruiken. De MX Master kan tijdens het opladen gewoon gebruikt worden.

Logitech Mx Master muis

Logitech Mx Master muis (© ; licentie: )

Aan de zijkant zit er een duimwiel voor horizontaal scrollen, bijvoorbeeld in de Windows 8.1 interface.  Je kunt aan dat duimwiel ook andere functies toewijzen, zoals helderheid aanpassen, tab selecteren, schakelen tussen toepassingen of zoomen.

De tien jaar oude Logitech Revolution MX muis had dergelijk duimwiel ook, maar bij de Performance MX muis verdween het. Nu keert het dus terug, met dank aan het feit dat horizontaal scrollen omwille van tablet-interfaces en Windows 8.1 weer meer voorkomt.

De twee aan de linkerzijkant geplaatste navigatietoetsen van de Performance MX zijn bij de MX Master ook aanwezig, maar bevinden zich vóór het duimwiel en zijn boven elkaar geplaatst. Dat maakt ze moeilijker om te bedienen dan de grotere, naast elkaar geplaatste navigatietoetsen van de Performance MX. De standaardfuncties zijn vooruit” en “achteruit”, maar je kunt dit in de software in iets anders wijzigen.

Het rustvlak voor je duim kun je net zoals bij zijn voorganger indrukken, voor een bijkomende, zelf te definiëren taak.

Het draaiwiel op de bovenkant is iets breder dan bij de Performance MX, maar net zoals bij die voorganger kun je de scrolfunctie via een drukknop vertragen of versnellen. Je kunt dit draaiwiel ook zelf indrukken. Naar links of naar rechts klikken is er echter niet meer bij.

Logitech Mouse MX Master

Logitech Mouse MX Master (© ; licentie: )

 
Prestaties

Dit is een wat zwaardere en grotere muis voor iets grotere handen. Ze ligt even goed in de hand als zijn voorganger en schuift stabiel over elk werkoppervlak, zelfs als dit volledig uit glas bestaat.

Via de software kun je de knoppen eenvoudig een andere functie toewijzen en ook de reactiesnelheid naar eigen inzicht aanpassen.

Ook de snelheid van het scrollwiel kun je aanpassen. Je kunt daarbij de functie Smartshift gebruiken. Dan schakelt het scrollwiel bij aanraking automatisch tussen twee scroll-wijzen.

De kliksgewijze of nauwkeurige modus is ideaal voor nauwkeurige navigatie door items of lijsten. De supersnelle of “vrij draaien”-instelling zorgt voor vrijwel wrijvingsloos draaien om snel door lange documenten en webpagina’s te rollen. Je kunt ook nog altijd tussen deze twee standen schakelen met drukknop onder het scrollwiel.

Logitech MX Master aanwijzen en scrollen

Logitech MX Master aanwijzen en scrollen (© ; licentie: )

Conclusie
De Logitech MX Master Wireless Mouse is beter aangepast aan de “horizontale” interfaces die vandaag zo populair zijn. Interessant is ook dat je deze muis tegelijk aan drie apparaten kunt koppelen: ideaal als je constant moet schakelen tussen bijvoorbeeld een tablet en een pc. Voor het overige is er weinig verschil met de eerdere Logitech Performance Mouse MX, dus als je die nog gebruikt is er geen reden om over te stappen.

SysteemvereistenWindows vanaf 7 of Mac OS X 10.8 of later en een vrije usb-poort voor gebruikt met Logitech Unifying usb-ontvanger. Windows 8 of later en Mac OS X 10.10 of later voor gebruik met Bluetooth.
Adviesprijs
€ 99,99
Vorig artikelComputer-toetsenbord gebruik je in je luie zetel
Volgend artikelWaterdichte speaker voor wilde feestjes
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik gebruik de MX Master nu inmiddels een tijd en vind zelf het argument dat als je de performance MX heb, dat een upgrade niet nodig is niet in zijn geheel kloppen.

    Op de PC (windows) is het inderdaad minder nut dan om de de Mac (OS X).
    De MX Master is meer gericht met de apple markt in gedachten en daarmee merk je ook dat het voor de verandering wel ‘plug&play’ is.
    Waar de Performance MX geregeld toch problemen had met de OS X systemen, heb ik hier met de Master MX nog niets van gemerkt.
    Ook is eindelijk de driver interface min of meer gelijk getrokken aan die van windows, waardoor deze beter is in te stellen naar wens.

    Zoals de meeste wireless mice van Logitech, is de front USB micro aansluiting een genot en werkt de muis op bijna alle ondergronden. De accu lijkt met mijn gebruik (software developer) ongeveer 2 á 3 weken mee te gaan voor het moet opgeladen worden, waarna het binnen een uur weer opgeladen is.

    Het enige minpunt wat me tot nu toe is opgevallen, is dat bij OS X de scroll functie soms wegvalt, maar dit kan hopelijk met een toekomstige driver of firmware update worden opgelost.
    Op windows heb ik zelf nog niets vreemds gemerkt en zijn de Performance MX en de MX Master redelijk gewaagd aan elkaar.

    Op linux heb ik de MX Master nog niet geprobeerd, dus kan ik het daar niet vergelijken met de Performance MX.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.