Fresh ’n Rebel Noonday L Wireless Bluetooth Speaker review

Draadloze stereo-luidspreker met hifi-allures

0
Het draadloze Noonday-speakergamma van Fresh ‘n Rebel, een merk van de Nederlandse fabrikant van randapparatuur Sitecom, bestaat uit twee modellen: de oplaadbare Noonday M voor dagelijks gebruik rondom het huis en de iets grotere Noonday L die vast wordt opgesteld en die stereogeluid biedt. Deze laatste hebben wij getest.

De Fresh ’n Rebel Noonday L Wireless Bluetooth Speaker is net zoals zijn kleine broer de Noonday M ontworpen door de Zweedse audio-expert Fredrik Gunnarsson. Hij volgde voor beide speakers dezelfde ontwerpfilosofie: draadloze luidsprekers creëren die bas en hoge tonen niet manipuleren en hoogwaardige, compromisloze hifi-kwaliteit produceren voor een betaalbare prijs. Of dit bij de Noonday L gelukt is, onderzoeken we in deze review.

 
In de verpakking

Naast de speaker zelf en een externe voeding vinden we in de verpakking ook nog een 3,5mm audiokabel en een meertalige handleiding, waaronder ook Nederlands.

 
Technische specificaties

De Noonday L meet 32×22,3×8,8 cm en weegt 4,836 kg. Hij is dus wel verplaatsbaar, maar draagbaar kun je deze stevige luidspreker nauwelijks noemen.

De speaker gebruikt Bluetooth 4.0 LE als draadloze transmissietechniek. Zoals je wellicht weet staat “LE” voor “Low Energy”. Het zorgt ervoor dat de batterij van je smartphone of tablet minder snel leegloopt wanneer je audio naar deze speaker streamt.

Fresh 'n Rebel Noonday L
Fresh ’n Rebel Noonday L speakers in wit en zwart

De ingebouwde nfc-chip vereenvoudigt bovendien het koppelen van mobiele apparaten die ook over een dergelijke chip beschikken. Dankzij de ondersteuning voor het aptX-Bluetooth profiel kun je er ook hogere kwaliteit Bluetooth-audio naar streamen, op voorwaarde uiteraard dat het zendapparaat dit ook ondersteunt. Dat is bijvoorbeeld het geval met de (duurdere) mobieltjes en tablets van Asus, BlackBerry, HTC, LG, Motorola, Samsung, Sony. Daarnaast kun je ook een audio-apparaat verbinden met de 3,5mm lijningang op de achterkant.

De Noonday L heeft vier full range drivers van 2 inch en evenveel 5,25-inch passieve basstralers. De digitale versterker met dsp optimalisatie heeft een totaal muziekvermogen van 40W RMS. De frequentierespons is 60-18000 Hz met een maximale geluidsdruk of “spl” (“sound pressure level”) van 100 dB.

De handgevormde houten kast is afgewerkt met zeven lagen blinkende pianolak, naar keuze zwart of wit. (Wij ontvingen een wit testexemplaar.)

 
In gebruikname

Steek de stekker in het stopcontact. Het ledje op de voorkant van de luidspreker brandt nu rood. Druk drie seconden op de startknop, tot je een geluid hoort en het ledje blauw begint de knipperen. De speaker is nu klaar om te paren met een Bluetooth-apparaat. Dit kan het eenvoudigst via nfc als jouw apparaat daarover beschikt. Dan hoef je bijvoorbeeld je smartphone maar kort tegen het nfc-symbook op de bovenkant van de speaker te tikken en is de verbinding een feit nadat je dit bevestigt hebt op je apparaat.

Fresh 'n Rebel Noonday L speaker
Fresh ’n Rebel Noonday L speaker

De led brandt nu constant blauw. Je hoort ook een korte biep wanneer de “paring” gelukt is. Je hoeft overigens geen veiligheidscode in te vullen. (Vraagt je apparaat hier toch om gebruik dan “0000” – vier nullen).

Via de 3,5mm audiopoort op de achterkant kun je uiteraard ook een audiobron aansluiten met behulp van de meegeleverde audiokabel.

 
Praktijk

Bovenop de speaker vind je naast de aan/uit-knop ook nog een play/pauze-knop, een volumeknop en knoppen om vooruit- en achteruit te springen in de muziekselectie die wordt afgespeeld. De speaker geeft via een bieptoon aan wanneer de volumeknop maximaal open staat.

De geluidskwaliteit is behoorlijk voor een speaker van dit relatief kleine formaat. De bassen klinken beheerst, hoewel de speaker een serieuze audiodruk kan produceren en een gemiddelde kamer met geluid kan vullen. Zoals te verwachten is de stereoscheiding echter vrij beperkt, tenzij je dichtbij en recht voor de speaker zit. Of je dit echt hifi-geluid mag noemen, is een andere vraag, maar de kwaliteit is zeker als je via aptX streamt in elk geval beter dan de doorsnee draadloze stereoluidspreker.

 
Verbruik

De voeding heeft een sluipverbruik van 0,4W. Gemiddeld verbruikt de speaker 12W. Na drie minuten inactiviteit schakelt de Noonday L zichzelf automatisch uit en verbruikt dan nog 3,2W. De Bluetooth-verbinding blijft dan actief en zodra je iets afspeelt springt de luidspreker weer op.

Conclusie
De Noonday L is gebruiksvriendelijk en produceert een geluid van behoorlijke kwaliteit, op voorwaarde dat jouw zendapparaat ook het aptX Bluetooth-profiel ondersteunt. Als dat niet het geval is en je gewoon via het A2DP Bluetooth-profiel met zijn sterk gecomprimeerd SBC-geluid moet streamen, bestaan er goedkopere oplossingen want dan ga je toch niet het onderste uit de kan halen. Omwille van zijn afmetingen en gewicht is hij wel verplaatsbaar, maar niet echt draagbaar. Een batterij ontbreekt trouwens, dit is dus echt wel een compacte draadloze stereospeaker voor gebruik binnenskamers.
Adviesprijs
€199
Foto van Sitecom
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.