Home Bedrijven

Labels printen zonder labeur

0
318
De Leitz Icon is niet zomaar een labelprinter, neen volgens de fabrikant is het een “smart labelsysteem”. Nu moet alles vandaag “smart” in zijn productnaam hebben, dus hoe slim is de Icon labelprinter werkelijk? DiskIdee zocht het uit.

Leitz zegt dat zijn Icon labelprinter supersnel is (tot wel 200 labels per minuut) en drie toestellen in één combineert: de Icon vervangt labelprinters, labelmakers en label mallen of “template sheets”.

Het compacte, ivoorwitte toestel werkt met eenvoudig te verwisselen labelcartridges waarmee je verschillende labels print, tot 88mm breed en tot twee meter lang.

Optioneel is een batterij verkrijgbaar die tot twaalf uur labelingautonomie geeft. Je kunt de printer, die het formaat heeft van een schoendoos en 1,3kg weegt, trouwens eenvoudig verplaatsen via de geïntegreerde hendel.

De draadloze verbinding gebeurt via WiFi en het toestel is niet alleen bruikbaar met Windows of Mac OS X, maar ook met iOS en Android.

Leitz Icon Label Printer

Leitz Icon Label Printer (© ; licentie: )

 
In de verpakking

Naast de printer zelf bevat de verpakking een handleiding, een usb-kabel, een externe voeding en één startcartridge.

 
Ingebruikname

Je moet eerst de software installeren. Die moet je zelf downloaden van de Leitz-website of uit de iOS- Android-app-winkels. Daarna kun je de Icon naar keuze verbinden via de usb-kabel of via wifi.

De Icon zendt zijn eigen wifi-netwerk uit met de ssid ICON-xxyyzzz (het exacte ssid is afgedrukt op de onderkant). Voor de initiële draadloze configuratie verbind je je computer met dat onbeveiligde ssid en surf je vervolgens naar de webpagina van de Icon. Login met admin/password (vergeet niet die standaardinstellingen na afloop van de initiële configuratie te wijzigen in iets veiligers).

Leitz Icon Control Panel

Leitz Icon Control Panel (© ; licentie: )

Eén van de opties van het “control panel” is een wizard voor de wifi-instellingen. Daarmee verbind je de printer met je eigen draadloze netwerk. Het apparaat herstart en daarna kun je je computer weer met je eigen wifi-netwerk verbinden.

Daarna is de Icon in dat netwerk beschikbaar op zijn toegewezen of ingestelde ip-adres en kun je opnieuw in de webinterface terecht voor andere instellingen, waaronder instellingen voor Apple AirPrint, updaten van de firmware, beveiliging en controle van de cartridge.

Leitz Icon firmware-update

Leitz Icon firmware-update (© ; licentie: )

De Icon kan ook gebruikt worden als stand-alone wifi-printer via de optie “SoftAP”. Iedereen die het wil kan er dan via WiFi Direct mee werken. Daarnaast is het ook mogelijk om een permanent IP-adres aan de printer toe te wijzen.

 
Cartridges

Leitz ontwikkelde twintig etiketcartridges, van doorlopende tape en gestanste labels tot kartonnen en plastieken labelcartridges, verkrijgbaar in verschillende formaten (van 28 mm tot meer dan 2 m lengte en tot 88 mm breed).

Deze Intelligent Label Cartridges van Leiz zijn vrij omvangrijk. Ze zijn wel volledig recycleerbaar, want het omhulsel is van (gerecycleerd) karton en kan losgetrokken worden van de plastic beschermklep, waarin zich ook een cartridge-identificatiechip bevindt waarmee de Icon ze correct herkent en ook weet hoeveel labels er nog resteren.

Insteken van een labelcartridge verloopt simpel: druk op de knop bovenop de printer, trekt de etiketgeleidesleuf van de Icon naar omhoog, trek de beschermklep van de cartridge open en schuif ze in de printer. Druk vervolgens de geleidsleuf naar beneden en sluit de printerklep.

Leitz Icon Cartridges

Leitz Icon Cartridges (© ; licentie: )

De printer voert de labels automatisch door naar de startpositie. De hele procedure wordt in de handleiding getoond en ook nog eens herhaald op een sticker die aan de binnenkant van de klep is aangebracht.

 
Icon Label Software

Om te kunnen printen dien je de Icon eerst als printer toe te voegen aan Windows of Mac OS X. Dit doe je op de gebruikelijke wijze. De hele procedure wordt in detail uitgelegd in de handleiding. Onder Windows wordt de printer wel niet automatisch gevonden: je moet kiezen voor “Printer toevoegen”, “De printer die ik wil gebruiken staat niet in de lijst” en vervolgens de procedure voor het toevoegen van een tcp/ip-printer doorlopen en de eerder gedownloade Leitz Icon drivers installeren. Vervolgens kun je labels printen op de Icon met behulp van de Leitz Icon software of (bij een mobiel besturingssysteem) app.

Letiz Icon Label Software

Letiz Icon Label Software (© ; licentie: )

De printer herkent het ingevoerde cartridgeformaat automatisch en speelt die informatie door aan de Icon Label software. Die kan adresgegevens importeren van DYMO Label software en werkt voorts grotendeels op vergelijkbare wijze. Je kunt visueel je eigen etiketten ontwerpen en het is ook mogelijk om adres- en andere gegevens automatisch vanuit een database of het geïntegreerde adressenboek aan etiketten toe te voegen.

Links is er een menu waar je verschillende etiketsoorten en -formaten kiest of eigen ontwerpen kunt toevoegen via een sjabloon. Voor-gedefinieerde etiketten zijn bijvoorbeeld “adressen”, “verzending”, “naam- en bezoekersbadges”, “archief”, en “doorlopend”.

Je kunt eigen illustraties en foto’s toevoegen aan de etiketten en er ook streepjescodes op afdrukken. De software ondersteunt alle denkbare types, met inbegrip van QR-codes.

Labels kun je lokaal of in je Dropbox-account bewaren.

Komt de gekozen labelgrootte niet overeen met het geladen cartridge, dan waarschuwt de software je en krijg je de kans het juiste cartridge te laden. Een schoonheidsfoutje is wel dat de getoonde afmetingen automatisch in inches zijn, ook als je de Nederlandstalige interface gebruikt. Maar je kunt dit gelukkig wel zelf in centimeters wijzigen via het “Voorkeuren”-menu.

Leitz Icon Label Software: labels

Leitz Icon Label Software: labels (© ; licentie: )

Op de hier verkochte cartridges staan de afmetingen echter alleen in centimeter. Maar in het lijstje van compatibele cartridges wordt ook het typenummer getoond. Aan de hand daarvan kun je toch nog het juiste cartridge-type identificeren.

Nog een schoonheidsfoutje: wat je op je scherm ziet, komt blijkbaar niet altijd 100% overeen met wat de printer afdrukt. Bij een verticaal etiket met bovenaan aan QR-code en daaronder de tekst “2015 Boekhouding” ontbrak de laatste letter “g” van de tekst op het geprinte etiket, terwijl dit in de software visueel wél op het etiket paste. We probeerden verschillende lettertypes uit, met telkens hetzelfde resultaat.

Erger nog was dat we “g” op geen enkele manier geprint kregen, ook niet als we de tekst veel kleiner maakten. Dat moet een of andere software-bug zijn, maar echt handig is het niet… Als we de tekst horizontaal printten, werd de “g” wél correct geprint. Als we het verticale etiket bewaarden en weer inlazen, bleek de éne g plots verdubbel tot een dubbele en stond er “Boekhoudingg” in ons etiket. Duidelijk een of andere bug…

De Windows-software lijkt in het algemeen vrij buggy. Soms herkende de software de printer, die draadloos met onze Windows 8.1+Update test-pc verbonden was, niet meer en kon ze geen cartridge-informatie uitlezen, terwijl we dit via het Control Panel wel konden doen. Daaruit concluderen we dat er niets mis was met de printer, maar wel met de software. Herstarten van de software verhielp het probleem niet. Maar als we de wifi-verbinding van onze computer uit- en weer inschakelden herkende de software de printer plots wel…

Het lijkt er dus op dat de Leitz-ingenieurs alvast hun Windows-software toch nog wat beter moeten testen om er alle oneffenheden uit te halen…

Conclusie
De Leitz Icon is een snelle labelprinter met snel verwisselbare etiketcartridges. Verschillende soorten etiketten door elkaar printen vormt met dit toestel geen enkel probleem. De printer is stevig gebouwd, kun je gemakkelijk meenemen en kan zelfs autonoom printen via een optioneel verkrijgbare batterij. Het belangrijkste minpunt is dat de meegeleverde software nog enkele storende schoonheidsfoutjes bevat.
Adviesprijs
€180. Etiket-cartridges kosten tussen 15 en 25 euro naargelang het type.

Nvdr.: Op 22/6/2015 pasten we de tekst aan. De afmetingen worden inderdaad automatisch in inches getoond, ook als je de Nederlandse interface kiest, maar je kunt dit zelf eenvoudig in centimeters wijzigen in het Voorkeuren-menu.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.