Kleine maar dappere tablet bij Aldi België

5
Vanaf zaterdag 9 mei 2015 ligt er een nieuwe Android “KitKat”-tablet in de rekken van de Belgische Aldi vestigingen. Misschien moeten we “een tabletje” zeggen, want de schermdiameter is slechts 8,9 inch (22,6 cm) waar 10 inch (26 cm) een meer courante maat is. Een beetje kleiner dus, maar ook de prijs is een beetje kleiner: slechts 179,- euro. We overlopen wat je voor die prijs in handen krijgt.

Laten we beginnen met het scherm. Dat het een beetje kleiner is dan gewoonlijk (22,6 cm) weet je intussen al. Het goede nieuws is dat de resolutie niet in verhouding kleiner gemaakt werd, maar hetzelfde gebleven is: 1.920 x 1.200 pixels, Full HD dus. Dat belooft een bijzonder scherp beeld – al dient gezegd dat het verschil tussen 1.920 x 1.200 = 2.304.000 pixels op een 8,9 inch of op een 10 inch scherm zonder vergrootglas niet echt zichtbaar gaat zijn. Zeer scherp contra heel erg scherp als je begrijpt wat we bedoelen.

Aldi Medion Lifetab MD 99066 (P8912)

Aldi Medion Lifetab MD 99066 (P8912) (© ; licentie: )

Het minder goede nieuws dan. Het mag dan al een IPS scherm zijn (wat een brede kijkhoek garandeert) en voorzien van een “anti-vingerafdruk-laag”, het is niet (of alleszins onvoldoende) ontspiegeld. Knus in de zetel of gewoon op tafel onder een plafondlicht ga je al vlug last hebben van storende weerspiegelingen van lichtbronnen.

 
Processor

In zijn vorige Android-tablets monteerde Medion meestal een ARM Cortex A9 krachtbron. Deze keer viel de keuze op een Intel Atom Z3735F. Het is een quad-core zonder Hyper-Threading. De kernen werken aan 1,33 GHz maar hebben zo nodig een “burst”-frequentie tot 1,83 GHz. Deze CPU is gebouwd volgens een geoptimaliseerd 22 nm Low Power design met Tri-Gate transistoren. In mensentaal betekent dat: erg zuinig (minder dan 4 Watt!) en een pak sneller dan zijn voorgangers.

Deze cover kun je afzonderlijk kopen voor 9,99 €.

Deze cover kun je afzonderlijk kopen voor 9,99 €. (© ; licentie: )

Natuurlijk mag je voor 179,- euro niet het nec-plus-ultra verwachten, maar het belooft wel een vlotte werking, ook voor spelletjes. Zeker omdat Medion deze krachtbron 2 GB DDR3 werkgeheugen meegaf, mooi in deze configuratie.

Dat erg laag verbruik heeft twee gevolgen. Eerst en vooral garandeert dat een lange levensduur van de batterij. De folder belooft tot 10 uur, maar testen van soortgelijke tablets met dezelfde CPU en analoge configuratie wijzen uit dat 14 en zelfs 16 uur haalbaar zijn. Een tweede gevolg is de geringe warmteproductie, zodat passieve koeling (zonder lawaaierige ventilator) voldoet.

 
Grafisch

Het grafisch gedeelte in een Intel Atom Z3735F is van het type HD Graphics. Die kennen we nog uit de Ivy Bridge (4de generatie) CPU’s in laptops en desktops. Niet verwonderlijk, de Atom Z3735F is immers al meer dan een jaar oud (1ste kwartaal 2014).

Lifetab MD 99066 (P8912)

Lifetab MD 99066 (P8912) voorzijde (© ; licentie: )

De technische fiche van de Intel Atom Z3735F in PDF formaat vind je hier: Specifications Intel Atom Z3735F (bron: Intel).

 
Opslag

Het interne geheugen bedraagt 32 GB. Daar kom je al een heel eind ver mee, maar zo nodig kan je die nog uitbreiden met behulp van microSD-, microSDHC- of microSDXC-geheugenkaarten tot maximaal 128 GB.

 
Uitrusting

De verdere uitrusting is compleet, de Lifetab MD 99066 (P8912) moet hier zeker niet onderdoen voor veel duurdere tablets. Dit tablet heeft 2 camera’s (een 5 megapixel camera met autofocus aan de achterkant en een 2 megapixel frontcamera met microfoon voor chats en videoconferenties). Dank zij de GPS sensor kan je het ook gebruiken om je weg terug te vinden.

Lifetab MD 99066 (P8912) voorkant

Lifetab MD 99066 (P8912) voorkant (© ; licentie: )

Als je dat nuttig vindt kan je dit tablet zelfs gebruiken als universele afstandsbediening, in zoverre de toestellen die je wilt bedienen gebruik maken van infrarood sturing. In de rand zitten twee luidsprekertjes verwerkt, wat in de reclame vertaald wordt als “Geniet van uw favoriete films en muziek met een perfect geluid” Perfect geluid – dat geloven ze toch zelf niet? Een goede hoofdtelefoon in de audio out aansluiting geniet dan toch onze voorkeur.

 
Aansluitingen

Ook hier moet de Medion Lifetab MD 99066 (P8912) niet onderdoen voor zijn duurdere collega’s. Op het internet raak je draadloos via de ingebouwde WiFi IEEE 802.11n-chip. Er is wel geen ligplaats voor een SIM-kaart.

Aansluitingen aan de zijkant

Aansluitingen aan de zijkant (© ; licentie: )

Het beeld kan je weergeven op TV of externe monitor via de mini-HDMI-uitgang. Een micro-USB 2.0 aansluiting met USB-hostfunctie laat je toe zowel een klavier als een geheugenstick aan te sluiten. De geheugenkaartlezer voor microSD, microSDHC of microSDXC kaartjes vermeldden we reeds eerder. Bluetooth 4.0 is ook voorzien.

De tablet wordt geleverd met een handig steuntje

De tablet wordt geleverd met een handig steuntje (© ; licentie: )

De technische fiche van deze tablet in PDF formaat vind je hier: Technische fiche Medion Lifetab MD99066.

Conclusie
De Medion Lifetab MD 99066 (P8912) Android 4.4.4 “KitKat”-tablet mag dan wel wat kleiner zijn dan normaal, hij is volledig uitgerust. Dat alles voor 179,- euro lijkt dan ook een koopje. Als minpuntjes onthouden we het niet ontspiegeld scherm en het ontbreken van een ligplaats voor een SIM kaart.
Adviesprijs
€ 179
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

Vorig artikelProfessionele microfoonopname met iPhone of iPad
Volgend artikelSnelle geheugenkaarten voor 4K UHD-video’s
René Paulus is medewerker van Diskidee.

5 REACTIES

 1. de tablet 99066 werkt wel goed en gaat zeker 8 tot 10 uur mee. ik gebruik hem voor mijn werk,tekst verwerkers mails en soms een film kijken en voor jw.org. ik ben heel blij met deze tablet.
  maar je kan niet verwachten als je games speelt die veel vergen van geheugen en snelheid kun je niet verwachten dat de accu 10 uur mee gaat.

 2. Ik heb vandaag de p8912 gekocht, te duur zie ik al voor 189euro, maar wat is het verschil tussen de 8911 en 8912?

  mvg Henk

 3. een zeer afrader !!, usb poort na 1 maand stuk, lcd scherm verlichting Flikker en duidelijk is te zien dat het een van de verlichting led is. en nu de update #4 … halve wegen komt een error met dar een permission niet goed in een platform.xml file.

  kan maar 1 ding zegen een qward van 70 uero is een beter keuze die heeft het 2 jaar vol gehouden zonder problemen (alleen een val van tafel was niet goed…)

 4. Beste,

  Op 15/07/2015 heb ik ook een “dappere tablet 8.9 medion lifetab”gekocht in de Aldi Merelbeke.
  GROOT PROBLEEM:GEBRUIKSDUUR VAN DE ACCU!!!!!

  Men spreekt van 10 UUR,wel ik kan u zeggen dat van in het begin ik nog nooit langer dan 4 uur heb kunnen werken met onze kleine dappere tablet!Dan was de accu zo plat als een vijg!
  Ik heb gemailt met Medion en ze antwoorden mij dat de 10 uur slaan op de “STANDBY MODUS”!!!Hebt U ooit zulke prietpraat gehoord?
  Met de hoop dat niemand zich zal laten vangen,of ge moet tevreden zijn met een gebruiksduur van 4 uur…,verblijf ik

  Groeten,
  Iemand die nooit meer Medion produkten zal kopen!

 5. Goedenavond meneer.
  meneer er is een item gekocht van Aldi in Ledeberg van de 17-07-2015.item tablet nr 9,8 99.066 29A of ID 1794960.bought voor 179,00 euro
  na aanschaf van de tablet en volgorde voor de tablet zak .by invoeren van de tablet
  in de zak en was hard op het glazen scherm ..
  nu ik ben gevraagd voor glas vervanging.

  uw trouwe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.