Stabiele drone met 14MP video- en fotocamera

0
De Bebop Drone van Parrot is een quadricopter met vooraan een digitale 14-megapixelcamera met “fisheye”-objectief waarmee je zowel kunt filmen als foto’s nemen. Wij hebben deze 400 gram lichte mini-drone getest.

De Parrot Bebop Drone is een stabiele quadricopter met vier verwijderbare driebladige propellers van polycarbonaat die bestuurd wordt via wifi met behulp van de Parrot FreeFlight 3.0 app. Een duurdere versie wordt geleverd met een Parrot Skycontroller, in essentie een wifi-versterker waarmee je de drone over veel langere afstanden kunt besturen, volgens de fabrikant wel tot twee kilometer. Deze versie, die 899 euro kost, hebben wij getest. De drone op zichzelf die je met een tablet of smartphone bestuurt kost 499 euro.

 
In de verpakking

In de omvangrijke doos steekt heel wat materiaal. Uiteraard de drone zelf en de Skycontroller met de nodige beknopte handleidingen, die ook een Nederlandstalig gedeelte bevatten. Daarnaast allerlei onderdelen, zoals reservepropellers, beschermende zijkanten die de propellers afschermen en die je monteert wanneer je de drone binnenshuis gebruikt, drie verwisselbare batterijen, een batterijlader, montagemateriaal dat bij de Skycontroller hoort en waarmee je verschillende soorten smartphones en tablets (tot maximaal 20cm) kunt gebruiken, een draagriem voor de Skycontroller en zelfs een zonnescherm voor de Skycontroller zodat je het tablet- of smartphone-scherm ook bij fel zonlicht kunt bekijken.

 
Technische uitrusting

De verwisselbare 1200 mAh Lithium-ion batterij levert voldoende stroom voor ongeveer elf minuten vliegtijd. Het opladen van de batterij duurt ongeveer een uur. De Skycontroller gebruikt identiek dezelfde batterij. Met de drie batterijen die in de verpakking steken kun je dus 2 x 15 minuten vliegen. Je kunt uiteraard apart nog batterijen bijkopen.

Parrot Bebop Drone + Skycontroller

Parrot Bebop Drone + Skycontroller (© ; licentie: )

Je bestuurt de Bebop met de gratis Parrot FreeFlight 3.0 app die verkrijgbaar is voor iOS, Android en Windows. Met deze app kun je ook de firmware updaten en foto’s of films van het interne geheugen halen. Dat interne geheugen is overigens 8GB groot. De drone heeft ook een micro-usb poort waarmee je hem rechtstreeks aan een computer kunt hangen. Het interne geheugen wordt dan als externe schijf geladen en je kunt de inhoud kopiëren naar je computer.

De drone werkt in de 2,4- en 5GHZ wifi-frequenties en heeft een eigen open wifi toegangspunt aan boord. Je koppelt je smartphone of tablet aan het wifi-signaal van de Bebop en kunt het apparaat dan tot ongeveer 250 meter besturen. De echte afstand hangt af van de wifi-sterkte van het mobieltje dat je gebruikt.

Bebop drone + Skycontroller alle onderdelen

De inhoud van de doos (© ; licentie: )

Met de Bebop Drone Skycontroller versterk je het wifi-signaal van je smartphone of tablet en kun je de drone tot op maximaal twee kilometer afstand bedienen. De Skycontroller werkt wel alleen met Android 4.2 en FreeFlight 3.0 en is momenteel niet beschikbaar voor iOS of Windows.

Op de voorzijde van de Bebop Drone bevindt zich een digitale camera met visoog-objectief en een kijkhoek tot 180 graden. De camera maakt foto’s met een resolutie van 4096 x 3072 pixels en videobeelden met een resolutie van 1080 x 1920 pixels. Foto’s worden opgeslagen in jpeg, raw of dng, terwijl video’s bewaard worden in H.264 (mpeg4).

Bebop Drone voorbeeldfoto

“Selfie” gemaakt met de drone (© ; licentie: )

De drone zelf is net zoals de propellers gemaakt van stevig polycarbonaat en kan tegen een stootje. Vier schokbrekers dempen motortrillingen, zodat je stabiele beelden kunt filmen. Die schokdempers helpen ook om de drone te beschermen tijdens een harde landing.

 
Werking

De batterij klikt niet zomaar in de drone, maar moet je handmatig bevestigen door eerst een kabeltje uit de drone te trekken en dan dat kabeltje in de stekker van de batterij te steken. Dan kun je de batterij in de drone schuiven en stevig vastmaken met de velcro-band die bovenop het toestel zit. De batterij wordt op dezelfde manier gemonteerd in de optionele Skycontroller.

Je schakelt de drone in door kort te drukken op de knop die zich achteraan onder de batterij bevindt. Na een korte wachttijd kun je je mobieltje dan verbinden met het wifi-signaal van de Bebop en de FreeFlight app opstarten.

De Parrot FreeFlight 3.0 app werkt heel intuïtief, maar het is toch een goed idee om eerst de tutorial-filmpjes die Parrot op Youtube plaatste te bekijken. Dat kan overigens rechtstreeks in de app.

Als je die tutorials doorneemt, heeft de besturing van de drone geen geheimen meer, wat nog niet betekent dat je er onmiddellijk goed mee zult kunnen vliegen.

We willen je nu al waarschuwen dat dit zeker geen kinderspeelgoed is en dat een verkeerd gebruik schade en verwondingen tot gevolg kan hebben voor gebouwen, ramen, beplantingen en omstaanders.

Als je op de “opstijgen”-knop in FreeFlight 3.0 drukt, verheft de drone zich ongeveer een meter boven de grond en blijft daar stabiel hangen. Je kunt er zelfs met je hand tegen duwen en hij zal zich opnieuw rechtzetten. Pas als je de hoogte- en vliegknoppen in de app gebruikt, zet de drone zich in beweging.

Parrot Skycontroller

Op de Parrot Skycontroller kun je optioneel een ondersteunde VR-bril aansluiten, zoals hier de Oculus Rift (© ; licentie: )

Oefenen is de boodschap en dit gebeurt best in een groot open veld waar er niets in de buurt is waarmee de drone onzacht in aanraking kan komen.

Gaat er toch iets mis dan kun je in de app op de rode “Emergency”-knop klikken die voortdurend in beeld is. Weet wel dat de drone zich dan direct uitschakelt en pardoes naar beneden valt. Als dit vanop grote hoogte gebeurt, kan het toestel beschadigd raken, maar een val van enkele meters overleeft de drone doorgaans.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je die noodknop nooit moet gebruiken: daarom is eerst goed oefenen zo belangrijk.

 
Praktijk

De basisbediening (stijgen, draaien, voor- en achteruit vliegen) is eenvoudig en hadden we snel onder de knie. We voerden onze test noodgedwongen uit in een tuin met hoge bomen en verschillende gebouwen, waardoor we af en toe in de problemen kwamen omdat we een manoeuvre te snel uitvoerden. Eenmaal vloog de drone zich vast in een boom, gelukkig op niet te grote hoogte zodat we hem zonder veel problemen konden recupereren.

Een andere keer, toen we de optie “keer terug naar huis” wilden testen, vloog de Bebop met grote snelheid in de richting van een openbare weg in plaats van terug te keren naar de startpositie. We dienden de noodknop de gebruiken om hem te stoppen. De terugkeerfunctie gebruikt uiteraard de gps-positie en blijkbaar had de Bebop nog niet zijn gps positie vastgesteld toen we dit uitprobeerden.

Het zou wellicht een goed idee zijn dat Parrot de terugkeer-knop in de FreeFlight-app uitschakelt zolang de drone geen gps-positie opgeslagen heeft. Want zoals het nu is kan een druk op de terugkeerknop onverwachte en vooral ongewenste gevolgen hebben…

Overigens kun je in de app de maximale snelheid van draaien, stijgen en vliegen aanpassen, zodat het allemaal wat trager gaat. Zeker in het begin, wanneer je alle mogelijke manoeuvres uitprobeert, lijkt ons dat een goed idee.

De kwaliteit van de film- en videobeelden is zeer goed en de beelden zijn erg stabiel. In de app kun je overigens de resolutie, witbalans etc. wijzigen. Het direct weergeven van wat de drone ziet in de Freeflight app werkt wonderwel, met nauwelijks storingen of haperingen in het live beeld. Als je de Skycontroller gebruikt, kunnen er wel wat meer storingen optreden als de kantelbare antenne niet helemaal in de richting van de drone staat, zeker op wat grotere afstanden.

 
Maximale afstanden

De Skycontroller verdubbelt de prijs van de Bebop, maar is het een goede investering? Om veiligheidsredenen konden wij geen afstandstesten uitvoeren, maar anderen hebben dit wel gedaan. Uit die testen blijkt dat de maximale hoogte van de Bebop sterk afhangt van het gebruikte wifi-kanaal en de interferentie van andere wifi-bronnen in de buurt.

Hoger dan 40 à 80 meter vliegt de Bebop drone blijkbaar in de praktijk niet, hoewel één gebruiker claimt 150 meter te hebben gehaald. Sommige gebruikers signaleren dat soms de verbinding tussen drone en Skycontroller wegvalt, waardoor de drone in de lucht blijft hangen tot zijn batterij bijna leeg is. De noodlanding lukt daarna niet altijd correct, zodat de Bebop soms van grote hoogte naar beneden valt. In onderstaande video kun je al deze zaken zien, al moeten we wel opmerken dat de drone na een val van 15 meter wel lichtjes beschadigd, maar niet kapot was.

In open terrein, onder ideale omstandigheden en op normale hoogte halen Bebop en Skycontroller blijkbaar wel een horizontale afstand van 1km, zoals uit onderstaande testvideo moet blijken.

Mag je een drone zomaar gebruiken?

Het korte antwoord voor België is neen, hoewel Parrot in zijn communicatie daar veel vager over is. Het hangt ervan af of je de Bebop als speelgoed, dan wel als drone kunt beschouwen. De Bebop weegt ongeveer 400 gram en kan daardoor beschouwd worden als “speelgoed”. Dan mag je er vrij mee spelen in je eigen tuin.

Maar de Bebop kan veel hoger en verder vliegen dan echte speelgoed-vliegtoestellen en heeft bovendien een ingebouwde camera met zeer hoge resolutie. Je zou dus ook kunnen argumenteren dat dit toestel onder de wetgeving voor “modelluchtvaartuigen” van 1 tot 150kg valt. En die mogen in België enkel ingezet worden op de daartoe bestemde modelluchtvaartterreinen en onder geen beding daarbuiten. Ook op privéterrein mag je dergelijke toestellen momenteel niet gebruiken.

Er wordt wel gewerkt aan een aangepaste wetgeving die rekening houdt met de groeiende populariteit van drones, maar wanneer die klaar zal zijn is koffiedik kijken.

Daarnaast is er de strenge Belgische privacywetgeving die verbiedt dat je een bewakingscamera’s op het openbare terrein of het eigendom van de buren richt zonder voorafgaande toestemming door de privacycommissie. De Belgische wetgeving is duidelijk niet aangepast aan een vliegende camera zoals er in de Bebop zit en die je overal kunt op richten. Een camera die trouwens een erg hoge resolutie heeft, waarmee je bijvoorbeeld ook mensen die daar misschien niet om gevraagd hebben herkenbaar in beeld kunt brengen.

De Nederlandse wetgeving is iets soepeler, maar ook daar mag je niet vliegen boven bebouwing, mensenmenigten, wegen, spoorlijnen, binnen een straal van 3km van militaire luchthavens of ’s nachts.

 
Prijzen

€499 voor de Bebop drone alleen. €899 in combinatie met de Skycontroller.

Conclusie
De Parrot Bebop is klein en licht, maar kun je moeilijk als speelgoed beschouwen. Het is een alle verhoudingen in acht genomen erg betaalbare mini-drone met scherpe camera die in combinatie met de Skycontroller in de praktijk tot 1km ver en 80m hoog kan vliegen. Het is een leuke gadget die echter ook nuttig kan zijn, denk maar aan het inspecteren van daken, gebouwen, bomen etc. of het filmen van massamanifestaties. Hoewel Parrot beweert dat je hem in België omwille van zijn gewicht van minder dan 1kg vrij mag gebruiken in je eigen tuin, zijn we daar niet helemaal van overtuigd gezien de nog niet aan drones aangepaste wetgeving. In Nederland is de wetgeving soepeler maar ook daar mag je niet zomaar bijvoorbeeld je buren filmen.
Foto van Parrot
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelGratis anti-diefstal app voor Android
Volgend artikelDraadloze stekkerdoos met usb-lader
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.