Aldi-laptop voldoet aan recentste standaarden

0
Vanaf woensdag 21 januari 2015 komt Aldi-Medion in Nederland met een nieuwigheidje op de markt: een desktop-vervangende laptop met een Intel-processor van de vijfde generatie, Broadwell genoemd. Het zijn wel héél snelle jongens bij Medion, die chip is nog maar enkele dagen op de markt!

De Medion Akoya MD 99460 (E7416) is opnieuw een desktop-vervanger. Deze laptop heeft een ontspiegeld beeldscherm van 43,9 cm/17,3″. In de Aldi-folder spreken ze van een “HD-beeldscherm met een resolutie van 1.600 x 900 pixels”, maar dat aantal pixels is te laag voor een Full HD resolutie. Eigenlijk is deze resolutie min of meer voorbijgestreefd, heel wat kleinere beeldschermen halen intussen vlotjes de full HD standaard.

Medion Akoya MD 99460 (E7416)

Medion Akoya MD 99460 (E7416) (© ; licentie: )

Een groot scherm resulteert uiteraard in een groot toestel: 42,0 x 27,9 x 2,8 cm. Wat opvalt is het geringe gewicht: 2,65 kg (inclusief accu). De meeste desktopvervangers die Aldi tot nu toe verkocht waren stuk voor stuk ongeveer één kilo zwaarder!

 
De processor

De keuze van Medion viel op de Intel Core i5-5200U processor. Geen instappertje uit de Core i3 reeks dus, maar een mooie middenklasser. Het is een dual core (twee kernen), maar hij is wel voorzien van Intels Hyper-Threading Technology, zodat hij toch vier taken tegelijkertijd aankan. De nominale snelheid is 2,2 GHz, Intels Turbo Boost Technology kan dat zo nodig opdrijven tot 2,7 GHz.

Desktopvervanger

Desktopvervanger (© ; licentie: )

Tot voor kort hadden de Medion computers uit de Aldi-winkels meestal een Intel-processor van de vierde generatie (Haswell). Dit is de eerste keer dat we er eentje van de vijfde generatie (Broadwell) tegenkomen.

Intel claimt (uiteraard) betere prestaties, maar dat is wel erg relatief. De architectuur is immers dezelfde gebleven, alleen zijn de chips vervaardigd volgens een 14 nm (nanometer, één miljardste van een meter) procedé, waar de Haswell-familie gemaakt werd volgens een 22 nm procedé. Dit resulteert ofwel in een geringere warmteproductie bij gelijke prestaties, ofwel in een snellere processor bij gelijke warmteontwikkeling.

Intel Core i5-5200U: 5de generatie

Intel Core i5-5200U: 5de generatie (© ; licentie: )

Dat is dan ook wat we hier zien: een Core i5-4200U (= vierde generatie) werkt aan 1,6 GHz, de hier gebruikte Core i5-5200U (= vijfde generatie) werkt aan 2,2 GHz. Eigenlijk is dat geen sterkere processor, maar hij is wel een heel stuk sneller.

De technische fiche van de Intel Core i5-5200U in pdf-formaat vind je via deze link: Specifications Intel Core i5 5200U.

 
Grafisch

Intel pakt graag uit met de sterk verbeterde grafische component van zijn processors van de vijfde generatie. Dat is inderdaad waar, over de HD Graphics 5500 zijn nog niet veel testresultaten te vinden, maar de eigenschappen zijn erg beloftevol. Zo is deze grafische chip al “Directx 12 ready”.

Is deze chip dan ook geschikt voor spelletjesfanaten? Nee. De grafische kaarten worden weliswaar steeds beter, sneller en krachtiger, maar de moderne spelletjes worden ook steeds veeleisender. Op de website van notebookcheck kan je volgende commentaar vinden: “Games as of 2014/2015 will usually run fluently only at (very) low settings”. Dat is nou net niet wat je als spelletjesfanaat wilt lezen.

 
Uitrusting

De uitrusting in het algemeen is volledig, maar wel minimalistisch. Zo is het werkgeheugen van 4 GB DDR3 het absolute minimum waarop Windows 8.1 kan werken. De harde schijf is van het “gewone” type, dus geen hybride of SSD. De capaciteit is slechts 500 GB, wat tegenwoordig aan de lage kant is. Anderzijds is de capaciteit van een harde schijf tegenwoordig niet meer echt beperkend, met enkele USB 3.0 geheugensticks of opslag in de cloud is de capaciteit snel uitgebreid.

Aansluitingen links

Aansluitingen links (© ; licentie: )

De Akoya MD 99460 (E7416) heeft verder een dvd-/cd-brander aan boord (multinorm, maar geen Blu-ray), een geheugenkaartlezer, een camera, een microfoon en twee luidsprekertjes.
Als batterij is een Lithium-ion accu met 4 cellen voorzien, volgens de handleiding goed voor een werkingsduur van 2 tot 4 uur.

 
Aansluitingen

Deze laptop heeft twee USB 2.0- en twee USB 3.0-aansluitingen voor externe apparatuur. Een scherm of tv-toestel kan je aansluiten met een VGA- of de HDMI-plug.

Aansluitingen rechts

Aansluitingen rechts (© ; licentie: )

Op het internet geraak je met een kabeltje (LAN RJ-45) of draadloos. Merk op dat de verbinding met je netwerk ook via de snelle IEEE 802.11 ac norm mogelijk is. Bluetooth 4.0 is geïntegreerd.

 
Software

Op softwaregebied is alles zoals altijd bij Medion: Windows 8.1 inclusief de Update als besturingssysteem, het Medion MediaPack en de Medion Home Cinema Suite.

Het Medion MediaPack bevat Ashampoo’s mulitmediasuite en omvat Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap.

De Medion Home Cinema Suite bevat een aantal Cyberlink-producten, met name MediaEspresso, Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

Verder wordt nog een uitgebreid pakket Windows 8.1 apps vooraf geïnstalleerd, evenals een testversie van Office 365. Voor deze laatste dien je wel een licentie te kopen wil je ze verder gebruiken na de testperiode van 30 dagen.

Om af te ronden vind je op je computer nog een testversie van 30 dagen van McAfee LiveSafe.

Medion Akoya MD 99460 (E7416)

Medion Akoya MD 99460 (E7416) (© ; licentie: )

Een volledig overzicht van de samenstelling van deze laptop vind je in de technische fiche (pdf-formaat) via deze link: Technische fiche Medion Akoya MD 99460 E7416.

Conclusie
De Aldi Medion Akoya MD 99460 (E7416) is een grote laptop samengesteld met zeer recente componenten en door de keuze van een Intel Core i5-5200U als cpu is het zelfs een vrij krachtige desktopvervanger. Hij beantwoordt aan de laatste standaarden. Maar op de processor na werd zowat overal gekozen voor de kleinst mogelijke (of zo goedkoopst mogelijke) componenten: harde schijf, werkgeheugen… 499,- euro is nog altijd weinig geld voor dergelijke computer, maar verwacht er geen superprestaties van: het is en blijft een bureaumachine, geen spelletjesconsole.
Adviesprijs
€ 499
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.