Anoniem surfen met CyberGhost VPN

3
214
CyberGhost VPN is een publieke vpn (virtual private network)-dienst waarmee je anoniem internet en beperkingen op het internetverkeer thuis, op het werk of in het buitenland omzeilt. CyberGhost VPN werkt met behulp van clientsoftware die beschikbaar is voor Windows, Linux, Mac OS, iOS en Android. Wij hebben het getest.

Met een vpn-verbinding bescherm je jouw online privacy, omzeil je regionale toegangsbeperkingen en surf je in sommige gevallen sneller. Een publieke vpn-dienst zoals CyberGhost VPN dat we hier testen is voor iedereen toegankelijk.

CyberGhost VPN is verkrijgbaar in een gratis versie met beperkte snelheid, die de verbinding na drie uur automatisch afsluit (maar je mag die zoveel keer opnieuw starten als je wil), af en toe advertenties toont en geen toegang geeft tot protocollen zoals OpenVPN, PPTP en L2TP/IPSec waarmee je jouw volledige computer en niet alleen jouw browsersessie anonimiseert.

Wilt je die functies allemaal wel in combinatie met vrijwel onbeperkte bandbreedte en duurtijd dan moet je een betalend abonnement nemen. Je kunt daarvoor (twee)jaarlijks of maandelijks betalen in euro, desgewenst mét geldige btw-factuur. CyberGhost VPN werkt met behulp van clientsoftware die beschikbaar is voor Windows, Linux, Mac OS, iOS en Android.

 
Anonimiteit op het internet

Houd er rekening mee dat internetanonimiteit niet automatisch gegarandeerd is, zelfs niet met de sterkst beveiligde vpn-verbinding. Persoonlijke gegevens die je vrijwillig of onwetend deelt of bewaart, kunnen je ook via een al dan niet publieke vpn-verbinding jouw online anonimiteit doen verliezen.

CyberGhost VPN

CyberGhost VPN (© ; licentie: )

Eventueel moet je een vpn dus nog aanvullen met een proxy, een anonieme browser en andere beveiligingsmaatregelen. Het zou ons te ver voeren daar hier dieper op in te gaan: op het internet vind je daarover voldoende informatie.

 
Wat is een vpn?

Een vpn zoals CyberGhost VPN verbergt jouw echte ip-adres, beschermt je gedeeltelijk tegen spioneersoftware en “fingerprinting” door sociale netwerken zoals Facebook of Twitter, versleutelt jouw internetverkeer zodat derden je niet kunnen bespioneren en omzeilt blokkeringen van bepaalde diensten of websites door overheden, bedrijven en/of internetaanbieders.

Zónder vpn is het in elk geval moeilijk om echt anoniem te internetten. Dat is dus het eerste “wapen” in jouw privacy-arsenaal.

Zelfs als je niet in internetanonimiteit geïnteresseerd bent, kan een vpn van pas komen. Stel dat je op reis gaat naar een land zoals China waar bepaalde internetdiensten geblokkeerd worden. Of je kunt alleen op het internet via een publieke en/of onbeveiligde wifi-verbinding waar iedereen je kan bespioneren. In die gevallen kun je je verbinding beveiligen met een vpn en eventuele blokkeringen omzeilen.

 
Hoe veilig is CyberGhost VPN?

Het in Roemenië gevestigde CyberGhost VPN telt naar eigen zeggen 3,5 miljoen actieve gebruikers. Roemenië is momenteel nog een van de weinig echte vrijhavens op het internet, voor zolang het duurt. De Data Retention Directive van de EU uit 2006, die isp’s en telecombedrijven (maar strik genomen geen internetdienstverleners zoals aanbieders van vpn-diensten) verplicht om telecommunicatiegegevens van burgers voor minimaal zes en maximaal 24 maanden bij te houden, is door het Roemeense Hooggerechtshof tot tweemaal toe ongrondwettelijk verklaard.

CyberGhost VPN houdt naar eigen zeggen geen gegevens of logs van gebruikersactiviteiten bij. Het monitort je verbinding evenmin. Het bedrijf publiceert op zijn website ook een transpirantierapport waarop het alle ontvangen vragen voor gebruikersgegevens van bedrijven en overheden publiceert. Op die vragen wordt niet geantwoord en de legaliteit ervan wordt evenmin onderzocht.

CyberGhost VPN weet zelf niet wie zijn gebruikers zijn omdat zijn betalingssysteem volledig losstaat van zijn inlogsysteem op de vpn-diensten. Als gebruiker koop je een “package” met een sleutel die toegang geeft tot de vele vpn-servers van CyberGhost VPN.

Eens ingelogd in de vpn-client, wordt jouw ip-nummer ingewisseld voor dat van de vpn-dienst. Vervolgens wordt alle communicatie ssl-versleuteld met een AES-256 publieke sleutel.

Alle gelijktijdige gebruikers op een bepaalde CyberGhost vpn-server surfen met hetzelfde CyberGhost VPN ip-nummer. Hoe meer gebruikers een server telt, hoe groter de anonimiteit van de gebruikers. De clientsoftware toont daarom een “anonimiteitsscore” voor elke server die gebaseerd is op het aantal actieve gebruikers. Gebruikers kunnen op die manier zelf een afweging maken tussen potentiële anonimiteit en mogelijke surfsnelheid, want hoe minder gebruikers een server telt hoe sneller de vpn-verbinding uiteraard functioneert.

In de datacenters waar de vpn-servers van CyberGhost VPN staan opgesteld, heeft niemand de inloggegevens. De bedrijven waarmee CyberGhost VPN samenwerkt, leveren enkel de hardware. Het is zelfs zo dat als een server om een of andere reden uit bedrijf wordt gehaald – zelfs al is het maar tijdelijk – dat de machine dan eerst volledig veilig moet worden gewist. (Over het belang van die procedure lees je meer in ons artikel Gevoelige gegevens veilig wissen.)

 
Ondersteunde ‘uitgaande’ landen

CyberGhost VPN heeft meer dan vijfhonderd vpn-servers in 28 landen waarvan de inloggegevens beveiligd zijn met een rsa-sleutel die bewaard wordt op TrueCrypt-beveiligde usb-sticks (die uiteraard een andere inlog hebben dan de server).

CyberGhost hoofscherm Windows-client

CyberGhost hoofscherm Windows-client (© ; licentie: )

Je kunt je dus als gebruiker voordoen alsof je surft vanuit één van die 28 landen. Dat kan interessant zijn om diensten te gebruiken die beperkt zijn tot één land. Wil je bijvoorbeeld een YouTube-film bekijken die alleen beschikbaar is voor Amerikanen dan kies je één van de Amerikaanse uitgaande vpn-servers van CyberGhost VPN.

CyberGhost VPN heeft geen Belgische uitgaande servers. In Nederland staan er 55 uitgaande servers, waarvan er één gratis is. Slechts vier medewerkers van CyberGhost hebben toegang tot deze servers.

 
Clientsoftware

CyberGhost clientsoftware is een gebruiksvriendelijke schil die bovenop de OpenVPN virtuele netwerkadapter draait. Als de client al een OpenVPN-tap (virtuele netwerkbrug) heeft, zal de clientsoftware die indien nodig automatisch opwaarderen naar de recentste versie.

De nieuwe versie 5 van de clientsoftware heeft ingebouwde filters die de gebruiker beschermen tegen “fingerprinting” via andere gegevens dan het ip-nummer, zoals taal- en landinstellingen van de gebruikte browser of sociale plugins zoals de Facebook “like”-knop op websites. Als je echt wantrouwig bent, kun je deze filters zelfs inschakelen op geëncrypteerd https-webverkeer. In dat geval moet de client wel eerst een “root” certificaat op de pc installeren, maar dit gebeurt volautomatisch.

Weet overigens dat je vervolgens Facebook niet meer kunt gebruiken: de site beweert dan immers onterecht dat je met een “incompatibele” browser surft.

CyberGhost VPN anti-fingerprinting opties

CyberGhost VPN anti-fingerprinting opties (© ; licentie: )

Een andere filter zorgt ervoor dat jouw anonimiteit niet wordt gecompromitteerd als de vpn-verbinding korte tijd uitvalt. Voortaan worden ook uitsluitend de dns-servers van CyberGhost VPN gebruikt, welke ook de configuratie van jouw internetverbinding is. De nieuwe versie ondersteunt verder allerlei proxyservers waarmee men eenvoudig blokkeringen van CyberGhost VPN door internetproviders, bedrijven of zelfs landen kan omzeilen.

Nadat je de clientsoftware geïnstalleerd hebt, moet je jouw account aanmaken op de CyberGhost VPN-website. Je hoeft initieel niets in te vullen. Jouw gebruikersnaam en sterk wachtwoord worden na één klik automatisch toegewezen.

Er wordt je ook een puk of “personal unlock key” toegewezen die je kunt gebruiken als je je inloggegevens verliest. Het is de bedoeling dat je deze gegevens print en op een veilige plaats bewaart.

Het wachtwoord kun je desgewenst achteraf zelf wijzigen. Je kunt nu de gratis versie gebruiken. Als je betaalt, krijg je echter meer mogelijkheden.

Betaalgegevens worden overigens niet aan jouw account gekoppeld. CyberGhost creëert manueel een anonieme abonnementssleutel die de geavanceerde opties van de client activeert. Het kan enkele uren duren voor je die sleutel na betaling ontvangt; bij ons was het binnen het uur in orde.

CyberGhost VPN extra https bescherming

CyberGhost VPN extra https bescherming (© ; licentie: )

Afhankelijk van het type abonnement kun je dezelfde accountgegevens en sleutel op maximaal vijf verschillende apparaten tegelijkertijd gebruiken. Gratis gebruikers kunnen ze slechts op één apparaat tegelijkertijd gebruiken.

 
Praktijk

Ik testte CyverGhost VPN zowel onder Windows 8.1 Update als onder Windows 7 met verschillende browsers (IE, Firefox, Chrome). De client kiest automatisch een geschikte vpn-server, maar je kunt dit desgewenst zelf wijzigen.

Met de automatische instellingen duurt het gemiddeld 15 à 40 seconden om een vpn-verbinding tot stand te brengen. Bij een succesvolle verbinding kleurt het grijze CyberGhost VPN-pictogram op de taakbalk van Windows geel.

De gratis versie heeft een theoretische snelheidsbeperking van 1 Mbit/s, maar is in de praktijk nog heel wat trager. De gratis versie is daarom slechts bruikbaar voor beperkt surfen, e-mailen en chatten, maar niet snel genoeg voor multimedia-activiteiten zoals internettelefonie, het bekijken van filmpjes of het downloaden van grote hoeveelheden gegevens.

De Premium (Plus) versie heeft onbeperkte bandbreedte. In de praktijk haalde ik op mijn vdsl2+-lijn met de automatische instellingen (Amerikaanse server) een gemiddelde downloadsnelheid van 6 à 26 Mbit/s en een uploadsnelheid van 2,7 à 4,7 Mbit/s, met een “latency” van 200 à 700 ms.

CyberGhost VPN: Facebook weigert te werken

CyberGhost VPN: Facebook weigert te werken (© ; licentie: )

Zonder vpn was dit op dezelfde (Amerikaanse) Ookla Speedtest-server gemiddeld 28 Mbit/s “down” en 4,7 Mbit/s “up”, met een netwerkvertraging van ca. 40 ms.

De snelheid hangt natuurlijk sterk af van de gebruikte vpn-server, maar dit zijn toch behoorlijk goede cijfers voor een vpn.

Door manueel een Nederlandse vpn-server te kiezen, kon ik zowel de snelheid als de netwerkvertraging flink verbeteren, met nauwelijks nog verschil met en zonder vpn. De verbinding was bijvoorbeeld snel genoeg om zonder haperingen Youtube-films in 1080p resolutie te streamen.

Met behulp van WireShark kon ik vaststellen dat al mijn netwerkverkeer geëncrypteerd was. En dnsleaktest.com vertelde me dat mijn privacy niet bedreigd werd door een zogenaamd dns-lek.

Sommige diensten zijn niet bereikbaar via CyberGhost VPN omdat de aanbieder (bijna) het volledige ip-bereik ervan blokkeert. Facebook vermeldden we eerder al, maar bijvoorbeeld ook Skype werkt niet. Microsoft doet dit naar eigen zeggen om spammers die via CyberGhost skypen te blokkeren. CyberGhost VPN is in gesprek met Microsoft om dit probleem te verhelpen.

Conclusie
CyberGHost VPN is een snelle, gebruiksvriendelijke en erg veilig publieke vpn-dienst. De gratis versie is voldoende snel om beperkt te surfen, maar wil je ook downloaden of streamen dan zul je de betalende versie moeten kiezen.
Prijs
Gratis versie beschikbaar. Premium met 309 servers: €49,92/jaar of €4,99/maand. Premium Plus (geldig voor vijf apparaten): €79,92/jaar of €7,99/maand. Rechtsgeldige Europese btw-factuur verkrijgbaar.
Vorig artikelCompacte laptop met 15 uur autonomie
Volgend artikelBlu-rayspeler met 4K upscaling
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Als je een DD-WRT compatibele router hebt, kan je de router een VPN laten opzetten met oa Cyberghost. Alle connecties met de router aan de LAN kant, zijn dan “anoniem” door de OpenVPN connectie te delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.