Aldi Medion Akoya MD 8867 (P5370 D) desktop-pc preview

Aldi desktop-pc zonder compromissen

23
Het was een vreemde situatie de voorbije weken. Voor 599,- euro kon je zowel bij Aldi Nederland (26 november, Akoya MD 8834 (P5270 D)), als bij Aldi België (3 december, Akoya MD 8844 (P5395 D)) een desktopcomputer kopen. Wie dicht bij de grens woont kon kiezen: de Nederlandse versie had een snelle SSD van 128 GB, de Belgische bood een beduidend betere videokaart en meer werkgeheugen. Voorwaar een hartverscheurende keuze. Maar Aldi Nederland brengt soelaas: met de Akoya MD 8867 (P5370 D) hoef je niet meer te kiezen. Hij is te koop vanaf woensdag 10 december 2014 en heeft zowat alles aan boord wat je kan verlangen. De prijs is er ook naar: 799,- euro is niet niks.

Net zoals sommige topmodellen in de autowereld pronken met de afwezigheid van een typenummer, ga je aan het uiterlijk van de Akoya MD 8867 (P5370 D) niet zien dat je een topmodel uit de Medion Akoya reeks in huis hebt. Ook deze keer is het precies dezelfde zwarte kast als bij de instapmodelletjes van 399,- euro, 180 x 375 x 415 mm groot, 9 kilogram zwaar en met het USB 3.0 Medion dockingstation voor externe Medion harde schijven verwerkt in de bovenkant. Discreet is het wel.

 
Processor

Net als zijn twee voorgangers is ook deze desktop gebouwd rond een Intel Core i5-4460 processor. Het is een best krachtige quad-core processor (3,20 GHz of 3,40 GHz met de Intel Turbo Boost functie) die vrij recent op de markt kwam. De verrassing zit hem evenwel in het werkgeheugen. Waar zijn Nederlandse voorganger slechts een povere 4 GB meekreeg en we al heel blij waren met de 8 GB in de Belgische versie, stopte Medion er deze keer maar liefst 16 GB DDR3 in. Je hoort ons niet klagen!

Wel heel ruim bemeten werkgeheugen
Wel heel ruim bemeten werkgeheugen

De technische fiche van een Intel Core i5-4460 processor in PDF formaat vind je hier (bron: Intel): Specifications Intel Core i5 4460.

 
Grafisch

Ook hier weer een aangename verrassing. De sterke kant van de Belgische desktop MD 8844 (P5395D) was zonder twijfel de videokaart, een NVidia GeForce GTX 750 Ti. Volgens de website van Futuremark benchmarksoftware heeft die kaart een 3DMark GPU score van 5.620. Daarmee belandt ze op plaats 51.

Met een NVidia GeForce GTX 760 videokaart
Met een NVidia GeForce GTX 760 videokaart

In de nu aangeboden Akoya MD 8867 (P5370 D) monteert Medion een NVidia GeForce GTX 760. Die haalt op dezelfde website een 3DMark GPU score van 8.680 en komt hiermee in de lijst op plaats 26 te staan.

Waarom Medion deze kaart nu aanprijst als een “splinternieuwe kaart” is niet duidelijk, ze is toch al meer dan een jaartje op de markt. Het voordeel hiervan is dan weer dat er heel wat testverslagen over te vinden zijn, en die zijn zowat unaniem: het is een uitstekende grafische kaart. Ze heeft een DVI-D, een DVI-I en een HDMI-aansluiting.

De GeForce GTX 760 referentiekaart van NVidia
De GeForce GTX 760 referentiekaart van NVidia

De technische fiche van de NVidia Geforce GTX 760 in PDF formaat vind je hier (bron: NVidia): Specifications GeForce GTX 760.

 
Opslagmedia

Alweer niets dan goed nieuws. Naast een harde schijf met een riante capaciteit van 2 TB zit er in de Akoya MD 8867 (P5370 D) ook nog een SSD van 128 GB. Is 2 TB voor jou nog onvoldoende, dan kan je die eenvoudig uitbreiden met een HDDrive2Go Super Speed. Deze externe harde schijf van Medion past immers in het dockingstation bovenaan de desktop.

Harde schijf én SSD
Harde schijf én SSD

Verder heb je nog een multikaartlezer voor SD-, MS-, MMC- en xD-geheugenkaarten plus een CD/DVD brander. Aan opslagmogelijkheden geen gebrek dus!

 
Aansluitingen

Vooraan vind je een aansluiting voor microfoon en koptelefoon, één USB 2.0 en de enige USB 3.0 aansluiting. Laat dit dan toch een minpuntje van de Akoya MD 8867 (P5370 D) zijn: achteraan vind je weliswaar vier USB 2.0 aansluitingen, maar geen enkele USB 3.0.

We hebben reeds de DVI-D, de DVI-I en de HDMI-aansluiting van de videokaart vermeld. Normaal levert Medion er dan nog een verloopplug bij naar VGA, maar dat staat deze keer niet expliciet vermeld.

Draadloos of met kabel op het internet
Draadloos of met kabel op het internet

Verder zijn er nog de nodige aansluitingen voor 6-kanaals High Definition audio en nog eentje voor bekabeld netwerk.

 
Software

Het besturingssysteem is Windows 8.1, inclusief de Update. Microsoft levert nog Windows Essentiels en een 30 dagen testversie voor Office 365. Een andere 30 dagen testversie komt van McAfee: McAfee LiveSafe – 30 dagen gratis, daarna te betalen.

Cyberlink is van de partij met een Home Cinema Suite. Die omvat Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en PhotoDirector. In het Medion MediaPack zitten Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.

Een uitgebreide technische fiche van de Medion Akoya MD 8867 (P5370 D) in PDF-formaat vind je hier: Technische fiche Aldi MEDION AKOYA MD 8867 (P5370D).

Conclusie
De Medion Akoya MD 8867 (P5370 D) is een compromisloze desktop. Met zijn uitstekende grafische kaart, zijn ruime opslagcapaciteit en zijn snelle SSD is hij inzetbaar voor zowat alle denkbare doeleinden. 799,- euro is een bom geld, maar je krijgt wel waar voor je geld. Natuurlijk bestaan er nog snellere, krachtigere en performantere computers, maar daarvoor adviseren we je om naar een computerspeciaalzaak te gaan.
Adviesprijs
€ 799
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

23 REACTIES

 1. Mijn grafische kaart had het begeven en is omdat ik nog dik in de garantietermijn zit vervangen.
  Nu heb ik een proggie ‘CPU-Z’en geeft aan NVIDIA GeForce GTX760(192bit) Is dit ook exact dezelfde kaart die in deze MD8867 thuis hoort en dan doel ik op die 192bit versie?

 2. vandaag stond ‘ie (nog) bij een Aldi-vestiging in de opruiming/ aanbieding in de vitrinekast voor Euro 500,-
  Kon ‘m nu voor dat geld niet laten staan…
  Was daar wel de laatste

 3. In bovenstaand artikel van Rene Paulus staat de videokaart afgebeeld welke in mijn Medion P5370 D MD8867 zou zitten. Op de foto bevindt zich links naast de HDMI nog een aansluiting. Deze zit niet op mijn kaart. Volgens de specificaties waar naar wordt verwezen, zou er behalve 2 x DVI en 1 x HDMI ook een Display port op moeten zitten. Daar wordt in het artikel niet over gesproken. Nu zitten er aan de achterzijde van mijn systeemkast onder de 4 USB poorten een drietal met dopjes afgeschermde aansluitingen. 1 VGA, 1 HDMI en 1 Dp (Display Port ?)welke op de foto in de handleiding wel zichtbaar zijn maar niet over wordt gesproken. Zijn deze actief of hebben deze geen functie ?

  Ruud

  • De afbeelding toont de referentiekaart van NVidia. Op basis hiervan ga je in de handel GeForce GTX 760-kaarten van verschillende merken vinden, met allemaal dezelfde kern maar waarvan de opbouw sterk kan verschillen. Het is dus niet de afgebeelde kaart die in je PC zit, omdat die kaart (in de handel) niet bestaat.
   Medion Akoya’s gebruiken altijd dezelfde kast. Zit er geen afzonderlijke videokaart in, dan worden de aansluitpunten (VGA, HDMI en/of DVI) waar jij naar verwijst gebruikt. Zit er wel een afzonderlijke videokaart in, dan gebruik je de aansluitingen op de kaart zelf en worden de andere aansluitpunten met een dopje afgedekt.

  • Mijn Medion P5370 D MD8867 wil niet opstarten van bootable medium. Deze Bootable CD Gemaakt met AOMEI PE Builder.
   (Create a multifunction and customizable bootable media based on Windows PE)
   Doel: Een image maken van de C schijf (operating syteem en geinstaleerde software. Deze image bewaren op een externe hard disk. In geval van Software of hardware storing deze image terug te kunnen zetten door gebruik te maken van de opstartbare CD.
   Zelf denk ik dat De Bios of UIF er iets mee te maken heeft.
   In de Bios staat de optische r/w cd/dvd als eerste boot apparaat.
   Wie kan mij helpen ??
   Willie

 4. Hallo allemaal. Kan iemand mij iets zeggen over het geluidsniveau (voor in de woonkamer) en het stroomverbruik van deze PC MD 8867. Praktijkervaring werkt altijd beter dan tabellen.
  alvast bedankt voor de reacties

  • Hoi,
   heb deze pc vorige keer in Nederland gekocht
   Zeer snel en zo goed als geluidstil.Zelfs bij hogere belasting.
   Zijn geld meer dan waard.

 5. Ik vind dat deze Medioncomputer behoorlijk met de mijne, de MD 8874 overeenkomt. Die heb ik ruim een jaar geleden gekocht en ook mijn reacties on line achtergelaten. Hierzo te zien:
  http://www.diskidee.nl/2013/12/09/eindejaarsknaller-bij-aldi-nederland/34195/
  Ik ben op zich met deze computer tevreden. Ook de review van René Paulus lijkt voor deze nieuwe Aldi-aanbieding milder dan die van een jaar geleden. Verder bevat deze computer Windows 8, en Windows 10 wordt door computerbladen nu al, in dit stadium van ontwikkeling, aangeraden om te installeren. En dan zetten ze ook nog workshops on line om dit te stimuleren. Erg vreemd, daar Microsoft in dit stadium je toetsaanslagen kan noteren ter ontwikkeling van Windows 10. De bladen waarschuwen wel voor spionage i.v.m. de onthullingen van Edward Snowden. En juist daarom spreken ze zichzelf tegen. Voor Windows 10, die ik als Windows 8.1 gebruiker gratis zou gaan krijgen, komt nu in plaats daarvan een jaarabonnement, net zoals bij Microsoft Office. Windows 10 bij een jaarabonnement kost t.z.t. per jaar 89 euro, maal 10 jaren ondersteuning. Dat kost je dan na 10 jaren in totaal 890 euro, de royale prijs van deze, in mijn ogen toch goede pc. En over die 10 jaar is er weer een veel betere. Ik ga liever met deze zeer degelijke pc verder en bekwaam me tot januari 2023, wanneer Windows 8.1 niet meer ondersteund wordt, tot die tijd met Linux Mint op mijn oude pc. Dan stop ik die 890 Euro die ik in mijn zak houd, wel weer in een nieuwe computer!
  Linux Ubuntu en Mint zijn nu makkelijker dan toentertijd, 10 jaar geleden. Dus dat moet te doen zijn!

 6. Ik heb een nieuwe kijk op de zaak gekregen m.b.t. computers. Ik vind dat deze Medioncomputer behoorlijk met de mijne, de MD 8874 overeenkomt. Die heb ik ruim een jaar geleden gekocht en ook mijn reacties on line achtergelaten. Hierzo te zien:
  http://www.diskidee.nl/2013/12/09/eindejaarsknaller-bij-aldi-nederland/34195/
  Ik ben op zich met deze computer tevreden. Ook de review van René Paulus lijkt voor deze nieuwe Aldi-aanbieding milder dan die van een jaar geleden. Verder bevat deze computer Windows 8, en Windows 10 wordt door computerbladen nu al, in dit stadium van ontwikkeling, aangeraden om te installeren. En dan zetten ze ook nog workshops on line om dit te stimuleren. Erg vreemd, daar Microsoft in dit stadium je toetsaanslagen kan noteren ter ontwikkeling van Windows 10. De bladen waarschuwen wel voor spionage i.v.m. de onthullingen van Edward Snowden. En juist daarom spreken ze zichzelf tegen. Voor Windows 10, die ik als Wqindows 8.1 gebruiker gratis zou gasan krijgen, komt nu in plaats daarvan een jaarabonnement, net zoals bij Microsoft Office. Windows 10 bij een jaarabonnement kost t.z.t. per jaar 89 euro, maal 10 jaren ondersteuning. Dat kost je dan na 10 jaren in totaal 890 euro, de royale prijs van deze, in mijn ogen toch goede pc. En over die 10 jaar is er weer een veel betere. Ik ga liever met deze zeer degelijke pc verder en bekwaam me tot januari 2023, wanneer Windows 8.1 niet meer ondersteund wordt, tot die tijd met Linux Mint op mijn oude pc. Dan stop ik die 890 Euro die ik in mijn zak houd, wel weer in een nieuwe computer!
  Linux Ubuntu en Mint zijn nu makkelijker dan toentertijd, 10 jaar geleden. Dus dat moet te doen zijn!

 7. M’n vraag heeft geen uitstaans met deze computer maar misschien wil een medion-specialistwel antwoorden …

  Hallo,
  ik heb een medioncomputer akoya p5330d.
  MD 8805

  Er is op de computer een d-partitie met ,denk ik recovery bestanden.
  Ik kan de computer terugzetten naar fabrieksinstelling ,f11 enz. , en dat lukt prima.

  Ik had graag dezelfde recovery mogelijkheid gehad , maar dan vanaf dvd. Dit voor het geval dat de hdd zou kapot gaan . Ik kan dan het toestel sneller terug gebruiken dan ik een beroep moet doen op de hersteldienst van Medion.

  Ik merk in de lijst : start/alle programma’s
  een mogelijkheid ” cyberlink power recover , en nog wat ” dat een schijf kan maken.
  Het programma bied dan de mogelijkheid de schijf samen te stellen met 2 dingen : tools en drivers , beiden standaard gelokaliseerd op de d: Schijf .

  Zijn deze 2 groepen voldoende om een recovery schijf te maken ?
  Staat op die schijf dan alles om en het besturingssysteem en de drivers terug te zetten ?

  Mijn vraag , is dit de aangewezen manier op een recovery schijf te maken voor dit soort computers
  of is er een andere wijze ?

  Alvast dank voor een eventueel antwoord.

  • Beste,
   Moest ik van u zijn dan maak ik een HD image en hou deze bij voor als het mis gaat (na installatie van software wel een nieuwe image nemen). Uiteraard altijd back-ups nemen van “mijn documenten” of andere belangrijke bestanden (foto’s, video, ….)

   • Inderdaad is een hd-image maken een oplossing . Maar om een goed resultaat te bekomen zal ik dan software moeten kopen , bv. Acronis .
    Misschien is er nog iemand die een gerichter antwoord kan geven op de bovengestelde vraag :

    Ik merk in de lijst : start/alle programma’s
    een mogelijkheid ” cyberlink power recover , en nog wat ” dat een schijf kan maken.
    Het programma bied dan de mogelijkheid de schijf samen te stellen met 2 dingen : tools en drivers , beiden standaard gelokaliseerd op de d: Schijf .

    Zijn deze 2 groepen voldoende om een recovery schijf te maken ?
    Staat op die schijf dan alles om en het besturingssysteem en de drivers terug te zetten , of m.a.w. om het systeem terug naar ‘af fabriek’ te zetten ?

    @ Rudy : dank voor uw antwoord .

  • Ik vermoed het volgende, want dat is wat ik als ervaring met Medion heb. Medion heeft een recovery dvd bij de pc geleverd, en een Application & Support DVD. De Recovery-schijf kan een verse installatie geven, want op de interne harde schijf staat een verborgen partitie, die tezamen met de Recoveryschijf een totale nieuwe installatie geeft. Dus moet je de verborgen partitie ook kopiëren naar een externe harddisk. Als je interne harddisk kapot gaat in die verborgen partitie, of als er gegevensverlies in die verborgen partitie optreedt, ben je niet in staat Windows opnieuw te installeren. Bij Vista was de recovery-partitie bij mijn oude laptop weer niet verborgen, maar fat 32 geformatteerd. Ik heb de recovery-bestanden, die bij de recoveryschijf horen, op een externe harde schijf naar een map gekopieerd, met de notitie dat de partitie, die bij die bestanden hoort, een fat 32 partitie moet zijn. Dat is mijn ervaring met medion computers. Met de gratis live-cd van minitool partitionwizard kan je die recovery-partitie naar een externe HD kopiëren.

   • Ik ben nog wat vergeten te vermelden! Op de Application & Support disk staan de drivers en de voorgeinstalleerde software van de pc.
    Ikzelf heb ook een Windows 7 64 bits computer van Medion, die zo werkt als hierboven is omschreven. Die Windows 7 computers van Medion hebben nog geen EUFI-BIOS, , maar nog de oude gewone BIOS. Daarom weet ik vrijwel zeker goed te zitten met mijn zo juist gegeven antwoord. Ik had bij Windows 7 de 323 bits versie voorgeinstalleerd en 2 Recovery-DVD’s erbij gekregen, nl de 32 bits versie en de 64 bits versie. Dat is de MD 8338, ook van review voorzien via deze site. Maar bij mij deed de HDMI van de nvidia-kaart het prima, terwijl bij het testexemplaar dat voor de review gebruikt is, die HDMI niet werkte.Hier te vinden
    http://www.diskidee.nl/2010/02/14/gebouwd-volgens-de-nieuwste-technologie/11144/

 8. Volgens mij is de videokaart in deze computer de GTX 760 192 bit OEM versie. Deze heeft 1536 MB geheugen i.p.v. 2GB van de “gewone” GTX 760. De OEM kaart is dus wat langzamer, maar nog steeds een goede kaart. Gebruikt ook wat minder stroom. Misschien dat Medion de term spinternieuw gebruikt omdat deze kaart later kwam dan dan de GTX 760 2GB. Zie site Nvidia voor meer info. Vandaag deze computer gehaald bij de Aldi, er waren er nog genoeg. 799 euro is toch wel veel geld en daarom gaan ze waarschijnlijk niet zo hard.

 9. Gelukkig ben ik de eigenaar van zo’n zware jongen geworden waardoor ik mijn grafische werk weer lekker naar behoren kan doen.
  Ik was er bij de winkelopening meteen bij om andere voor te zijn zoals in het verleden wel eens is gebeurd bij andere medion krachtpatsers. Gelukkig was ik de enigste in Valkenswaard gezien er maar drie te koop waren.

 10. Zelf een I-7 met 16 GB geheugen laat het niet toe probleemloos/snel te werken met bijv. Pinnacle Studio Ultimate 15. Vaak moet je wachten tot bijv. transitions zijn geimplanteerd.
  Ik laat dus al mijn filmpjes eerst renderen naar MPEG 2/ 1080 I , daarna kan ik snel en zonder problemen monteren.

 11. Hallo,

  Als je uitgaat van gebruik van Photoshop, Lightroom, indesign en Illustrator, is deze computer dan een aanrader of koop ik beter de i7-4790?

  Bouke

  • Als speciaal hiervoor wil werken, zou je eigenlijk naar een appeltje moeten overstappen.
   Deze is nl onovertroffen in zijn grafische werk
   Alle grafische bedrijven gebruiken altijd Apple hiervoor.
   Succes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.