Android 5.0 Lollipop verbetert prestaties

0
129
Versie 5.0 van Google’s besturingssysteem voor mobiele apparaten Android, bijgenaamd Lollipop, verbetert niet alleen de gebruikersinterface, maar blijkt ook sneller en zuiniger voor de batterij. Helaas zijn er voorlopig nog maar weinig smartphones en tablets die deze update krijgen.

De “Lollipop”-upgrade voor Android-smartphones en -tablets is sinds kort beschikbaar voor Google’s eigen apparatuur Nexus 4, 5, 7 en 10. Op nieuwe apparaten zoals de Nexus 6 en 9 is deze versie standaard al aanwezig.

Wij hebben Android 5.0 getest op een Nexus 5 smartphone met 16GB opslagruimte. Voor we je de resultaten van onze testen vertellen, geven we eerst wat achtergrond over deze nieuwe Android-versie.

 
Interface-verbeteringen

De gebruikersinterface of UI werd stevig onder handen genomen. Google ontwerpt al zijn software voortaan volgens de “Material Design”-ontwerpfilosofie. Wellicht heb je die zonder het te weten al gezien, want alle Google Android-apps krijgen het nieuwe design ook mee, zelfs op oudere versies van Android.

Als je Gmail of Agenda onlangs hebt vernieuwd op je toestel werk je al met de nieuwe UI. Het verschil is dat bij Android 5.0 alle UI-onderdelen er nieuw uitzien.

Android 5.0 'Lollipop' homescreen

Android 5.0 ‘Lollipop’ homescreen (© ; licentie: )

Material vervangt het drie jaar oude Holo design. Material is kleurrijker en minder druk dan Holo. De nieuwe UI oogt rustiger, consistenter en logischer, maar lijkt genoeg op de vorige om zonder veel problemen te kunnen gebruiken. Beelden zeggen meer dan woorden, dus verwijzen we je naar de Google Lollipop-site voor meer informatie over de interfacewijzingen.

Op onderstaande video zie je de belangrijkste wijzigingen in een oogopslag.

 
Nieuwe functies

Meldingen, zoals nieuw berichten, kun je optioneel op het “lock screen” van je apparaat tonen en er direct op reageren. Gevoelige informatie kun je uitsluiten.

De belangrijkste instellingen van je apparaat (“quick settings”) zijn sneller bereikbaar en er zijn nieuwe aan/uitknoppen of “toggles” voor onder andere zaklamp, hotspotfunctie, schermrotatie en scherm delen. Ook Wi-Fi, Bluetooth en locatie kun je sneller in- en uitschakelen.

Via de “guest user mode” kun je je apparaat voortaan delen met je kinderen, partner of bezoekers, zonder dat die aan jouw privégegevens kunnen.

De interactie met low energy-Bluetooth apparaten zoals smartwatches en andere “wearbles” is verbeterd en verbruikt nog minder energie dan voorheen.

Hoewel je er uiterlijk niets van zal merken, gebruikt Lollipop een nieuwe “runtime” voor Android-apps, namelijk ART, die tot viermaal sneller is dan de vorige runtime. Je kon ART ook bij KitKat al optioneel inschakelen, maar het is bij Lollipop de standaard runtime.

Lollipop meldingen

Je kunt bij Lollipop het aantal meldingen tijdelijk beperken of volledig uitschakelen (© ; licentie: )

Android was tot nu toe een 32-bit besturingssysteem, maar Lollipop is 64-bit en zal nieuwe 64-bit hardware standaard ondersteunen. De Nexus 9 is momenteel het enige 64-bit Android-toestel op de markt. Google heeft nu ook 64-bit versies van Chrome, Gmail, Agenda, Google Play Music en andere apps.

Lollipop ondersteunt hoge-resolutie audio via usb. Je kunt dankzij die ondersteuning voor USB Audio voortaan USB-microfoons, -speakers en -verstekers gebruiken.

Op fotografiegebied ondersteunt de nieuwe Android-versie nu “ruwe” data zoals YUV en Bayer RAW. Als je apparaat het ondersteunt, kun je voortaan ook Ultra HD 4K video afspelen via de hevc-codec.

Als je overschakelt naar een nieuw of bijkomend Android-apparaat kun je voortaan al je gegevens, met inbegrip van je apps, eenvoudiger overzetten via “tap & go”. Beide apparaten moeten dan wel nfc ondersteunen. Via “Android Beam” kun je voortaan gegevens delen met een andere gebruiker door beide apparaten kort tegen elkaar te tikken (ook hier heb je nfc voor nodig).

 
Welke toestellen krijgen Lollipop?

Wie mag er behalve de al eerder vermelde Google Nexus-apparaten in de nabije toekomst nog allemaal een “Lollipop”-upgrade verwachten?

Android 5.0 zou snel beschikbaar komen op Motorola Moto E, G en X Pure Edition toestellen, maar die worden bij ons weinig gebruikt.

HTC belooft de update uit te voeren “binnen de 90 dagen” op zijn “toptoestellen” One (M8) en One (M7), maar verder is er niets concreet over bekend. Idem bij Sony, dat Android 5.0 “in het begin van 2015” zal uitrollen op zijn Z2- en Z3-modellen.

Asus belooft om zijn PadFone S en ZenFone 5 “tegen april 2015” te zullen updaten.

Van LG is er voorlopig geen enkel officieel nieuws over een upgrade voor zijn G3 of wie weet G2. Bij Samsung is er evenmin officieel nieuws. Hetzelfde geldt voor Huawei en ZTE.

Het kan dus nog wel een hele tijd duren voor Android 5.0 even wijd verspreid zal zijn als zijn voorganger Android 4.4x “KitKat”, dat ondertussen op 33,9% van alle Android-apparaten aanwezig is.

Overigens is de nog oudere Android-versie 4.1x/4.2x/4.3 “Jelly Bean” nog altijd de meest verspreide met in totaal 48,7% van alle Android-apparaten. Het kan nog vele maanden en wellicht jaren duren eer Android 5.0 dat verspreidingscijfer haalt…

 
Prestaties

We testten Android 5.0 op een 16GB Google Nexus 5. We gebruikten Futuremark PCMark for Android. Deze benchmark gebruikt echte applicaties en activiteiten voor zijn prestatiemetingen. PCMark for Android meet de algemene prestaties (“work score”), de autonomie, de webbrowsing prestaties, de video playback prestaties, de kantoorprestaties (“writing score)” en de fotobewerkingsprestaties.

LG Google Nexus 5

LG Google Nexus 5 (© ; licentie: )

Onder KitKat (Android 4.4.2) haalde de Nexus 5 een autonomie van 4 uur en 44 minuten en een PCMark Work Score van 4115 punten. Onder Lollipop (Android 5.0) noteerden we een autonomie van 5 uur en 05 minuten en een PCMark Work Score van 4555 punten. Lollipop is dus niet alleen energiezuiniger, zoals Google zelf ook beweert (zij voorspellen een “gemiddelde” autonomieverbetering van 90 minuten), maar ook sneller dan KitKat.

In onderstaande tabel zie je alle benchmarkcijfers. Lollipop is voor alle onderdelen behalve het afspelen van video’s sneller dan KitKat.

PCMARK for Android KitKat 4.4.2 Lollipop 5.0
Work Performance Score 4203 4555
Web Browsing Score 3958 4216
Video Playback Score 4079 3591
Writing Score 3689 5079
Photo Editing Score 5241 5601
Autonomy (minuten) 284 302
Conclusie
De nieuwste versie van Android is op alle vlakken een verbetering. Kun je de upgrade doorvoeren, aarzel dan niet. Helaas zullen de meeste oudere Android-smartphones en -tablets deze nieuwe versie niet krijgen. Op nieuwe toestellen zal ze wellicht wel massaal worden aangeboden. Ben je in de markt voor een nieuw Android-toestel kies dan resoluut voor een Lollipop-exemplaar.
Vorig artikelMeegebrachte mobiele apparatuur veilig beheren
Volgend artikelSpotgoedkope Windows 8.1 met Bing laptop
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.