Rool’in vervangbaar elektrisch fietswiel

Wifi voorwiel maakt elke fiets elektrisch

4
Rool’in is een elektrisch voorwiel met wifi-afstandsbediening voor op het stuur waarmee je elke fiets in vijf minuten ombouwt in een elektrische fiets.

Na vijf jaar onderzoek en ontwikkeling introduceert het Franse bedrijf Rool’in zijn gelijknamige elektrisch voorwiel dat je gemakkelijk zelf kunt plaatsen op elk type fiets. Rool’in bestaat in drie maten: 20 inch, 26 inch en 28 inch.

Rool’in bestaat uit een aluminium wiel met een 250W elektrische brushless motor, een speciaal ontwikkelde Panasonic lithium-ion batterij van de laatste generatie en een WiFi verbinding tussen het wiel en de afstandsbediening op het stuur. In enkele minuten vervang je het voorwiel van je fiets door Rool’in, waarna je sneller kunt rijden en langere afstanden kunt afleggen.

Rool'in elektrisch voorwiel

Rool’in elektrisch voorwiel (© ; licentie: )

De batterij is goed voor 65 km fietsplezier, maar de rij-afstand hangt ook af van het gewicht van de fietser en de wielmaat. Rool’in testte de autonomie van de batterij met een persoon van 85 à 90 kg op plattelandswegen met reliëf. Resultaten: 20 inch = 20-42 km; gemiddelde autonomie van 31 km. 26 inch = 41-69 km; gemiddeld 55 km. 28 inch = 38-65 km; gemiddeld 52 km.

Het wiel is licht genoeg om overal met je mee te nemen, bijvoorbeeld ook op reis. De batterij is in vier uur volledig opgeladen en gaat 7.000 laadcyclussen mee. De batterij is ook afzonderlijk verkrijgbaar als wisselstuk.

Rool’in voldoet aan de Europese wetgeving inzake elektrische fietsen en is geheel in overeenstemming met de norm EN15194. Die bepaalt onder andere dat het vermogen van de motor kleiner of gelijk moet zijn aan 250 watt, de aandrijving uitgeschakeld wordt boven de 25 km/uur en pas ingeschakeld wanneer er effectief wordt getrapt.

Rool’in 20″ kost 499 euro. De 26″ versie kost 549 euro. De 28″ uitvoering ten slotte kost 599 euro. De wielen zijn verkrijgbaar op de Rool’in website. Het wiel kan beveiligd worden met een externe anti-diefstalbeveiliging die als optie verkrijgbaar is.

In onderstaande video zie je hoe het wiel werkt.

4 REACTIES

  1. Volgens mij is het Copenhagen wiel voor 700 USD te koop in de VS. Achterwiel klopt, dus lekke band is moeilijker te vervangen. Maar ik meen te weten dat het Copenhagen wiel ook hybride is, dus energie opwekt ( batterij laden dus) bij nullast , remmen en hellingen. Dat wiel is al zeker een jaar besproken in tech-blogs. Toch vreemde coïncidentie..

    • Peter, het zal eerder andersom zijn, want dat Amerikaanse wiel is momenteel nog niet te koop, terwijl het Franse wel al op de markt is. Overigens is er nog een verschil: het Amerikaanse wiel is bedoeld voor de achterkant van de fiets, niet zo handig om dit te vervangen bij een bestaande fiets. De Rool’in is interessant omdat het het voorste wiel vervangt en dat is eenvoudiger. Maar goed, ik heb geen van beide getest, dus of het echt (goed) werkt kan ik je niet vertellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.