Compacte netwerk-muziekspeler met hifi-kwaliteit

11
De compacte Pioneer N-P01 streamt digitale muziek van een smartphone, tablet, pc, Mac of netwerkschijf via een bekabelde verbinding, AirPlay, Bluetooth of wifi en biedt toegang tot internetradio en Spotify Connect. Het apparaat ondersteunt ook hoge-resolutie audioformaten zoals DSD. Wij legden ons oor te luisteren.

De nieuwe Pioneer N-P01 Network Audio Player kun je apart kopen of als onderdeel van het compacte Pioneer P2 stereo-systeem met SX-P01 stereo-ontvanger. Deze netwerkmuziekspeler heeft een klassieke “midi” hifi-vorm van 28,5 x 8,8 x 26,6cm, maar zou ook in een veel kleiner chassis passen, want intern is er veel “lucht” in de kast, die trouwens maar 2,1 kg weegt. Het apparaat is zowel in zwart (N-P01-K) als in zilverkleur (N-P01-S) verkrijgbaar.

 
In de verpakking

In de doos vinden we behalve de N-P01-K nog een afstandsbediening, twee AAA-batterijen, een RCA-audiokabel, een 3,5mm “control”-kabel, twee wifi-antennes, een snelstartgids en een cd met de volledige handleiding in pdf-formaat.

 
Installatie

De twee wifi-antennes schroef je achteraan links en rechts vast en verhogen het apparaat met 5,5 cm als je ze helemaal rechtopzet (voor een totale hoogte van 14.1cm).

Pioneer n-p01-k muziekspeler

Pioneer n-p01-k muziekspeler (© ; licentie: )

Op de achterkant vinden we verder nog een stroomaansluiting, RCA-audio uitgang, 3,5mm “control”-poort (voor koppeling aan een Pioneer-versterker zodat je beide met dezelfde afstandsbediening kunt gebruiken), een optische digitale audio-uitgang en een 10/100 Mbits LAN-ingang.

Je sluit de muziekspeler op je versterker aan via een van de audio-uitgangen, waarbij je eventueel de meegeleverde kabels kunt gebruiken, al zijn dat goedkope exemplaren die je beter vervangt door kabels van betere kwaliteit.

Op de voorkant zit onder de grote inschakelknop een normale usb-aansluiting waarop je bijvoorbeeld een iPad kunt aansluiten. Naast het grote lcd-display vinden we een beperkt aantal bedieningsknoppen: “Source”, “Stop”, “Spelen/Pauze”, “Vooruit” en “Achteruit”.

We schakelen de muziekspeler in. Midden in de grote inschakelknop op de voorzijde zit een led die blauw begint te knipperen. Het duurt een hele tijd voor het apparaat opgestart is. Op het display verschijnt nu “iPod/USB Empty”, wat logisch is want we hebben niets aangesloten op de usb-poort. Rechts zien we een wifi-zenderpictogram met een vraagteken.

De wifi-verbinding kun je op verschillende manieren creëren: via een iOS 5.0 of later apparaat (iPod/iPad/iPhone), via wps-pbc (“push button configuration”) die je initieert via de meegeleverde afstandsbediening, of manueel waarbij je zelf alle parameters kiest en het wifi-wachtwoord invoert met behulp van de pijltjestoetsen op de afstandsbediening. Wij kozen de wps-pbc-methode en hadden binnen de twee seconden een succesvolle verbinding met onze router.

Pioneer np01k web-interface

Pioneer np01k web-interface (© ; licentie: )

Je kunt vervolgens nog wijzigen aanbrengen in die configuratie via het display of door met je webbrowser naar het ip-adres van de muziekspeler te surfen. Via die weg kun je ook een eventuele firmware-update doorvoeren, maar dan wel nadat je eerst het firmware-bestand zelf gedownload hebt van de Pioneer-website. Momenteel is er overigens geen firmware-update voor dit toestel. Verdere functionaliteit biedt de webinterface niet.

 
Technische specificaties

De N-P01 heeft een hoogwaardige 192kHz-/32bits-DAC (digitaal-analoog convertor). Als dat niet volstaat, kun je deze speler via zijn digitale uitgang ook nog aansluiten op een aparte DAC.

Het 3-inch kleurendisplay op de voorkant toont desgewenst de albumhoezen van de afgespeelde muziek (op voorwaarde dat die in het audioformaat geïntegreerd zijn).

Je kunt de N-P01 bedienen met de infraroodafstandbediening of met de Pioneer ControlApp, die gratis verkrijgbaar is voor Apple iOS en Google Android.

De Bluetooth-verbinding van de N-P01 ondersteunt het Aptx Bluetooth-profiel dat een betere (hifi-)audiokwaliteit biedt dan het klassieke SBC-profiel wanneer er gestreamed wordt via een Bluetooth A2DP-verbinding. Het verschil zit hem in de vorm van audiocompressie die bij Aptx efficiënter werkt dan bij SBC.

Je kunt van dit voordeel wel alleen genieten als je zendapparaat ook de Aptx-codec ondersteunt. Dat is onder andere het geval voor alle Windows Phone-apparaten met versie 8.1 GDR1 of hoger en voor recente smartphone- en tablet-modellen van HTC, Motorola, Samsung en Sony. Apple ondersteunt dit echter niet. Sowieso kun je voor de allerhoogste audiokwaliteit beter je audiobron streamen via AirPlay, WiFi of Ethernet.

Naast dlna v1.5 kan hij ook audio streamen via Bluetooth, vTuner (internetradio), Spotify Connect, Apple AirPlay en vanaf de usb-poort op de voorzijde.

Ondersteunde audioformaten zijn MP3, WMA, WAV, AAC, FLAC, ALAC Apple Lossless, AIFF, en DSD, maar verdere details geeft Pioneer hier niet over. We zullen straks nog terugkomen op welke formaten deze muziekspeler effectief ondersteunt.

Alles kan volgens Pioneer draadloos, via Ethernet of via usb worden afgespeeld, maar DSD (“Direct Stream Digital”) kun je omwille van de hoge signaalbemonstering van 2,8224 MHz (64 keer hoger dan een klassieke audio-cd) niet via het WiFi-netwerk afspelen.

Pioneer Control app

Pioneer Control app (© ; licentie: )

Deze muziekspeler verbruikt 20 Watt tijdens het afspelen van muziek en 0,5 Watt in standby.

 
Praktijk

De Pioneer N-P01 start traag. Het opstarten duurt op zich al ca. 25 seconden. Daarna is het nog eens 5 à 10 seconden wachten op de wifi-verbinding als je die gebruikt en vervolgens nog eens ca. 10 seconden voor de dlna-verbindingen tot stand komt. Het duurt dus ruim 40 seconden vóór je muziek kunt beginnen spelen vanaf een netwerkschijf.

Koppelen van een Bluetooth-apparaat ging vlot. De N-P01 vraagt trouwens niet om een beveiligingscode en zou dus met zowat alle Bluetooth-apparaten moeten werken.

Deze netwerkspeler kan blijkbaar geen flac- of wma-bestanden streamen met een audioresolutie van boven de 44,1 kHz signaalbemonstering en 16-bits kwantisering, ofwel cd-kwaliteit.  (Als dit Chinees voor je klinkt, lees dan even ons achtergrondartikel over audiocompressie.) Dat is jammer want audioformaten zoals flac ondersteunen hogere resoluties van 48, 96 of zelfs 192 kHz in 24 of zelfs 32 bits.

Wij gebruikten 16bit/44,1kHz, 24bit/44,1kHz-, 24bit/96kHz- en 24bit/192kHz-testbestanden van onder andere Linn, NuForce en Qobuz en probeerden ook de 24bit/96kHz-versie van de Fleetwood Mac plaat Monday Morning te streamen, maar de N-P01 gaf bij alles behalve 44,1kHZ/16-bit een foutmelding over een “foutief” formaat. We probeerden dit met drie verschillende muziekservers: Synology NAS DLNA, Logitech Mediaserver en AVM Fritz!Mediaserver.

Deze hoge-resolutie audioformaten konden we echter wel perfect vanaf een usb-stick spelen. DSD-audiobestanden (equivalent in kwaliteit aan SACD) afspelen vanaf een usb-stick lukte eveneens perfect.

We sloten de N-P01 aan op een hifi-installatie met Luxman M-363 versterker, Luxman M-383 voorversterker en Reference 3A M5 Master Serie “Aura” stereo-speakers. We voerden verschillende luistertesten uit, zowel via WiFi, USB, AirPlay als Bluetooth. De streaming- en audiokwaliteit van de N-P01 bleek uitstekend, zowel voor gecomprimeerde mp3-audio als voor ongecomprimeerde audio.

We noteerden geen enkele hapering tijdens het draadloos streamen onder Bluetooth of WiFi. Bij de hoge-resolutie audioformaten zoals DSD maakte N-P01 ook auditief duidelijk het verschil met cd-kwaliteitmuziek en mp3’s van zelfs de hoogste kwaliteit.

Uiteraard heeft het alleen nut om te investeren in de dure hogeresolutie-audioformaten zoals DSD wanneer je de N-PO1 kunt koppelen aan een uitstekende hifi-installatie, want op een simpelere installatie komen die betere audioformaten toch niet tot hun recht, hoe goed je oren ook zijn.

Conclusie
De Pioneer N-P01 netwerkaudiospeler ondersteunt dankzij zijn hoogwaardige 192kHz-/32bits-DAC (digitaal-analoog convertor) alle belangrijke hoge-resolutie audioformaten, tot en met DSD wat overeenkomt met SACD-kwaliteit en is alleen daarom al een interessant apparaat voor budgetbewuste muziekfanaten die af willen van hun fysieke audiodragers en willen overschakelen naar digitale formaten. Deze hogere formaten kun je afspelen vanaf usb, maar helaas niet allemaal streamen. Speel je voornamelijk gecomprimeerde muziek af, dan kijk je best uit naar een goedkopere oplossing want dan is de N-P01 “overkill”. Het apparaat start naar onze zin ook iets te traag op.
Adviesprijs
€429,99.
Foto van Pioneer
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

11 REACTIES

 1. Zou graag een 1 of 2 TB harde schijf (zonder voeding) aansluiten op de USB-poort, als aternatief voor een NAS, maar deze wordt helaas niet herkend. Dat het met een USB-stick wel lukt, zal met de omvang samen hangen, maar betekent opslitsen van de collectie.

 2. Hogere resoluties worden niet altijd weergegeven via de draadloze verbinding! Gewoon bedraden. Ongekende transparantie. Luisteren wordt een ontdekkingsreis door de vele details die anders verborgen blijven. Verslavend. Onvoorstelbaar verschil met streaming via bijvoorbeeld een Western Digital Mediabox. Ruil mijn Simple Audio Roomplayer 2 er graag voor in. Neus ook even bij Idealo.de.

 3. Ik wil ook een N-P01 aanschaffen omdat ik mijn muziekbestandjes via een usb-stick random wil afspelen. Ik heb hierover een vraag. Als ik het apparaat na gebruik uitzet en de volgende dag weer aanzet, gaat de muziek dan verder waar het was gebleven of begint hij weer vanaf het begin?
  Ik heb een mp3-speler die weer bij het begin start, terwijl de speler in mijn auto verder gaat waar het was gebleven en dat bevalt me veel beter.

 4. Hallo. Dank voor nuttige recensie. Ik heb hem aangesloten maar kan geen volume bedienen via de controlapp. Noch met de ios variant op mijn ipad noch met de Android variant op mn samsung telefoon. Iemand een suggestie wat te doen?

 5. Helaas klopt er helemaal niet van de recensie, jammer dat men a-technische mensen die laat doen, het brengt alleen maar schade aan het imago van de producten, hogere resolutie van FLAC en WAV kan wel, maar niet draadloos.

  Ik zou zeggen volgende keer iemand laten recenseren met iets meer verstand van zaken, dit is onder amateur niveau jammer

  • Dat schrijf ik ook: het kan wel via usb. Er is geen enkele technische reden waarom het niet draadloos zou kunnen (met uitzondering van dsd misschien); ik speel hier al jarenlang probleemloos & zonder haperingen draadloos hoge resolutie flacs etc. af via bv. Logitech Media Server. Dus waarom deze Pioneer streamer daar dan niet in slaagt is me een raadsel.

   • Hallo,

    Volgens de handleiding speelt deze speler ook de hoge resolutie bestanden via bedraad ethernet. Dus dan ook vanaf een NAS.

    Waarschijnlijk heeft Pioneer dit alleen begrensd bij Wifi om teleurstelling te voorkomen (hapering bij slechte verbindingen)

    Heb hem net besteld. ben benieuwd hoe het klinkt.

 6. Hello,

  I am somewhat surprised that a higher quality than 16/44.1 will not be streamed from a NAS, so my question: Did you try it using the device as a DLNA player or DLNA renderer, e.g. using the Pioneer ControlApp fetching the file from the NAS or an external controller pushing the file to the Pioneer device?
  This might make a big difference.
  Thanks for your review.

 7. Ik heb deze netwerkspeler nu zo’n 3 weken in huis en hij is analoog aangesloten op mijn Pioneer A-70 versterker.Voor de prijs van 399 Euro die ik betaald heb is dit een uitstekende koop.Natuurlijk is er beter te vinden maar dan zal je ook een veelvoud van die prijs moeten neertellen.Alleen de app van Pioneer valt wat tegen,dit moet beter kunnen.Voor de rest krijg je waar voor geld,wat mij betreft een aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.