Aldi Medion Akoya MD 8863 (P2210D) desktop-pc

Aldi Nederland desktop-pc is faire deal

2
Op 3 september 2014 kon je in de Belgische Aldi’s een desktop-pc kopen: de Medion Akoya MD 8382 (E2220D). Die bleek behoorlijk krachtig, maar was hoe dan ook een instapmodel wat je trouwens al direct kon vermoeden aan de prijs: 399,- euro. Traditiegetrouw hebben we daar een artikel over geschreven waarin we de sterke maar ook de zwakkere punten belichtten. Vanaf woensdag 24 september 2014 komt er nu ook in de Nederlandse Aldi’s een desktop in aanbieding. Is die Medion Akoya MD 8863 (P2210D) zijn 100 euro extra waard? We maken de balans.

Aan de kast ga je het alvast niet merken. Instap- of performant model, Intel of AMD processor: het is altijd dezelfde zwarte, blinkende Aldi Medion-kast met bovenaan een ligplaats voor externe harde schijf van het type Medion HDDrive2go super speed. Die moet je er dan wel afzonderlijk bijkopen, maar het biedt je de mogelijkheid om de opslagcapaciteit van je desktop ongelimiteerd uit te breiden al naargelang je behoeften.

USB 3.0 Docking Bay voor externe harde schijf
USB 3.0 Docking Bay voor externe harde schijf

Vooraan vinden we een CD/DVD brander, een kaartlezer voor SD-/MS-/MMC-/xD-geheugenkaarten, een USB 3.0, een USB 2.0, een microfoon- en een koptelefoonaansluiting. Dat is standaard bij alle Medion Akoya desktops die bij Aldi verkocht worden.

 
Grafische kaart

In de Akoya MD 8863 (P2210D) zit een afzonderlijke grafische kaart, een Nvidia GeForce GTX 750 met 1GB DDR5 geheugen. Voor het aansluiten van je monitor(s) heb je de keuze uit een DVI-D-, een VGA- en een HDMI-uitgang. Dat is precies dezelfde grafische kaart als in de Belgische desktop van begin deze maand.

VGA, HDMI en DVI video-aansluitingen
VGA, HDMI en DVI video-aansluitingen

Ze werd daar al uitgebreid besproken, we verwijzen je dan ook naar dat artikel.

 
Software

Ook op softwaregebied is er niet veel nieuws onder de zon. Het besturingssysteem is zoals te verwachten Windows 8.1 inclusief Update. Het Medion MediaPack bestaat uit Ashampoo Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap. In de Cyberlink Suite vind je Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en Photo Director Mobile.

Microsoft tracht je te verleiden met een proefversie van Microsoft Office 365. Nergens wordt evenwel nog gewag gemaakt van McAfee LiveSafe, meestal staat hiervan ook een 30-dagen proefversie geïnstalleerd op je pc.

 
Drie verschillen

Dat alles verklaart nog altijd niet de meerprijs van 100 euro die de Nederlandse Aldi-klanten moeten neertellen. Gelukkig zijn er wel degelijk drie belangrijke verschillen.

Met Intel Core i3_4160
Met Intel Core i3_4160

Ten eerste is er de processor. De Belgische Akoya MD 8382 (E2220D) werkt met een Intel Pentium G3240, de Nederlandse MD 8863 (P2210D) is voorzien van een Intel Core i3-4160. Het zijn weliswaar beide dual-core processors, maar de Core i3-4160 kan dank zij Intels Hyper-Threading Technology toch vier taken tegelijkertijd aan. Bovendien is hij ook een pak sneller (3,6 GHz tegenover 3,1 GHz voor de Pentium G3240).

Een technische fiche van de Intel Core i3-4160 in pdf-formaat vind je hier (Bron: Intel): Specificaties Intel Core i3 4160.

Ten tweede krijg je bij de Nederlandse MD 8863 (P2210D) dubbel zoveel werkgeheugen: er zit 8 GB DDR3 in. Nu vinden we de 4 GB werkgeheugen die traditioneel in de Medion computers wordt gemonteerd sowieso erg krap bemeten want dat riskeert de bottleneck in deze computers te worden. Vandaar dat we de 8 GB DDR3 zeker toejuichen.

De aansluitingen achteraan
De aansluitingen achteraan

Het derde verschil is de harde schijf. In beide desktops zit weliswaar een harde schijf van 1TB, wat in de meeste gevallen ruim voldoende zal blijken. Zoals eerder al vermeld kan je die capaciteit eenvoudig uitbreiden door een HDDrive2go super speed harde schijf te plaatsen in het docking bay bovenaan de desktop. In de Nederlandse MD 8863 (P2210D) zit echter een hybride harde schijf met een ingebouwd flash-geheugen van 8 GB wat een enorm verschil maakt bij het lezen en wegschrijven van data.

Met muis en klavier
Met muis en klavier

Een overzicht van de eigenschappen van de Akoya MD 8863 (P2210D) in PDF formaat vind je hier: Technische fiche Aldi MEDION AKOYA MD 8863 (P2210D).

Conclusie
De Belgische Medion Akoya MD8382 (E2220D) die begin september 2014 in aanbieding was vonden we “behoorlijk krachtig voor zijn relatief democratisch prijskaartje van 399,- euro”. Voor 100,- euro extra kunnen de Nederlandse Aldi-klanten een gelijkaardige desktop kopen met een krachtigere processor, dubbel zoveel werkgeheugen en een veel snellere harde schijf. Dat lijkt ons een faire deal.
Adviesprijs
€ 499
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. De medion MD 8808 was overigens voor die tijd het hoogst haalbare in betaalbaarheid en functionaliteit, net zoals de Pro Medion MD 8874 dat was begin van dit jaar.
    Komt Aldi ook dit jaar nog met nieuwe wat duurdere Pro pc’s die de concurrentie doet verbleken want de llatste tijd zie ik meer de budget, instapmodellen?

  2. Ik werk nog met de medion MD 8808 dus ik mag aannemen dat ik met deze pc weer flink erop vooruit ga.
    De erop bevindende externe HDDrive2go ULTRA speed zal dus niet werken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.